DHCP
-
Saturday, April 14, 2007 6:26 PM
Hello
1 kérdés lehet-e Windows 2003-ban dchp szinkront csinálni? (2 windows 2003 server között)
All Replies
-
Saturday, April 14, 2007 9:06 PM
Hali,
Tudtommal nem lehet. Az egyetlen dolog amivel valami hibatűrés "szerűt" csinálhatsz az az, hogy a netsh hajlandó exportálni és importálni a dhcp scope-okat, és ezt scriptelve lehetne csinálni valami ide-oda pakolom a scope-ot megoldást.
üdv,
Zoli
-
Monday, April 16, 2007 9:53 AM
Nem.
De minek is.
?
Ha kell cluster-ezhető, de ez olyan mint ágyúval verébre.
Továbbá emlékeim szerint meg lehet azt csinálni, hogy két DHCP szerver "adatbázisát" közösíted, de nem cluster környezetben. Ez nyilván reg. buhera lesz, de bocsi nem találom a KB cikk számát.
A régi lev. listán is taglatuk ezt a témát rendesen. Nenm tudom, még a web-es felület kereshető-e.
Üdv.
-
Monday, April 16, 2007 11:56 AM
Hali,
Ha adsz nekem valami értelmes keresőkulcsot a régi levlistához, akkor előbányászom. Ja és melyik listán volt? Esetleg valami időpont is segítene.
üdv,
Zoli
-
Monday, April 16, 2007 12:04 PM
Hali,
István, találtam egy tőled származó levelet 2004. szeptemberből. Erre gondoltál?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pedig máshogy nem megy, hacsak nem clusterrel. J
A szakirodalom szerint ehhez is registry turka kell!
Ui: Nincs ezzel semmi gond, ha mindkettő megy, hol itt, hol ott reservál, attól függően melyik szerver a gyorsabb. Egyébként mivel a reservált IP-knél végtelen a lejárat, ha felszedett valakit, akkor azt nem nagyon fogja leakasztani. A dinamikusakat pedig a másik is tudja fogadni adott esetben.
De egyébként a netsh-val csodákat lehet tenni.
Lásd csatolt példákat ! Nézd át ez egy példa. Átnevezés -> .cmd-re!
Ezen kívül a netsh-val ki is lehet menteni a konfigot, és visszatölteni közvetlenül.
Üdv.
-----Original Message-----
From: László Csaba Ferenc [XXXXXXXXXXXXXXXXXX]
Sent: Wednesday, September 15, 2004 7:10 AM
To: Windows Server nyilvanos levelezesi lista
Subject: redundanciaEgy olyan állapotot szeretnék elérni, hogy ha a két dc-m közül az egyik kihal, akkor a lehető legkevesebb szolgáltatást veszítsem el a következők közül:
- DC

- DNS ugyebár
- DHCP
ehhez felhúztam egy másik DC-t, és az első kettő meg is van oldva, de hogy tudnám redundánssá tenni a DHCP-t?
valahogy úgy kellene, hogy ne kelljen mindkét szerveren felvennem a klienseket (MAC alapján fix IPket osztok sokaknak)
SMokey
-
Monday, April 16, 2007 5:09 PM
Szia,
az nem megoldás, ha gyakran lemented az adatbázist és ha baj van visszatöltöd a másik szerverre?
G
-
Tuesday, April 17, 2007 6:18 AM
Bocs, dolgoztam

Aha, valami ilyen levél volt.
Esetleg olyan támpontot tudok adni, hogy én anno olyan cmd állományt csináltam, hogy amiben mindig aktualizáltam a reservált gépeket. Ezt ha kell, fel tudod túrni a másik DHCP szerverre mindig, vagy mint valaki említette a DHCP adatokat kiexportálod, majd visszaimportálod a másik gépbe. Ezt esetleg ütemezetten is tudod csinálni. Mindkettőhöz a netsh dhcp szakasz segít.
A másik része az, hogy a DHCP működéséből adódóan a szerver "felbukás" után a DNS-vel ellentétben nincs azonnali "halál" csak a dinamikusaknál a lejárati idő után (ill. a fele után ejnye-bejnyézik), a reserváltaknál meg addig amíg újra nem kéred kézzel az IP-t, nem történik semmi, ez biztos, abszolút tapasztalat W2K, W2K3 környezetben is.
Küldhetnék scriptet, de akkor gépies lenne, inkább nézd át a netsh dhcp szakaszt. A help-ből túrtam én is ki mindent (DHCP szerver felépítése, scope, reservation).
Üdv.
-
Tuesday, April 17, 2007 9:16 AM
Na akkor kicsit több infó arra vonatkozólag, hogy mit is akarok.
Adott 2 dhcp.
Az egyik az "éles" csak az kap Ip címet és további beállításokat aki ténylegesen már megkapta a gépét és használni is akarja az adott munkájához. Azért kell fix ip mert néhány programnak szüksége van rá és nyilvántartásban könnyebben azonosítható és kereshető.
A másik távtelepítéshez, átmeneti ip confighoz, stb.
Itt csak dinamikus ip szeretnék kiadni.
További infók:
Az első szerveren 1 hatókör abban 1 dinamikus hatókör x.x.x.1 - x.x.x.1-ig 1 cím ezt felveszem fix-re (persze rossz mac azonosítóval) így nem fog kiadni magától semmit. + Fentartások (100db kezdetnek).
A második szerveren 1 hatókör abban 1 dinamiksu hatókör x.x.x.1 - x.x.x.255-ig. Egyéb nem kellene. (fix összerendelés)
Problémák a felti konfiggal.
1 nem lehet rendesen szabályozni, hogy melyik kliens milyen konfigot kapjon. pl.: ha az 1. szerveren a rendes kliens be van állítva, de a második szerver kapja meg először a kérését akkor ad 1 címet ami következik szóval ez nem jó.
2. Jelenleg kézzel tartom szinkronban a dhcp-t, de nem igazán jó a dolog mert sok kliens van és nem mindig tudom rendesen rendezni (pl.: név, vagy ip alapján) és persze én is hibázhatok.
3. Az első dhcp pedig teleszemeteli az esénynaplót, hogy nem tud több címet kiadni.
Kb. ennyi ha így sem világos írok még
-
Tuesday, April 17, 2007 11:51 AM
Szia,
nekem ez még így sem teljesen világos. Az első scope mit is csinál pontosan? A két scope teljesen más beállításokkal működik? Miért kell ehhez két szerver?
G
-
Tuesday, April 17, 2007 1:35 PM
Egy kicsit gondolkoznom kellett rajta mit akarsz, ne állítom, hogy 100%-osan értem a gondolatmenetedet, de...
Akkor most hibatűrést akarsz megvalósítani, kiszolgálókiesést akarsz kivédeni, vagy mi?
Mert mindkét esetre megadtuk a választ, de... hogy ne legyen hiányérzeted kicsit tovább taglalom. Tételesen a válaszok visszafelé:
3. persze hogy rinyál, hiszen teletömted a címtartományát. Ez nem is fog változni, habár rémlik valamilyen hibaüzenet elnyomási trükk, de azzal nem jó játszani, mert amikor meg kellene, akkor nem kapsz. Magyarán visszafelé sül a kapanyél.
2. Erre írtuk az imp./exp. játékot, vagy a netsh-t.
1. Ezt nem is fogod - szerintem - soha szabályozni tudni, hacsak nincs valami varázs reg kulcs a DHCP táján, hogy mennyi ideig várjon, hallgatózzon, amig IP-t ad ki a kezéből. Sajnos az erősebb kutya ke.él. Ez a DHCP kérés mikéntjéből adódik. Broadcast üzenet megy ki a világba első körben.
0.
Erre írtam, hogy cluster. Egy kerülő megoldás lehet, hogy a DHCP szerver Advanced fülén az útvonalakat egy harmadik szerver megosztására teszed, és onnan olvassák a DHCP szerverek. Habár ez utóbbinál biztos, hogy valami trükk kelleni fog, mert nem hiszem, hogy a JET motor nem fogja meg az állományokat. Habár ki tudja. Mindenképp egy teszt környezetben próbáld ki!Ezt a link-et mindenképp nézd meg, nagyon sok csemege van benne, lehet, hogy a fentiekre is jó valamelyik. Az a baj, hogy én még ezt nem csináltam meg (DHCP adatbázis közösítés), mert nem kellett, csak a move-ot NT-ről 2000, 2003-ra. Valaki anno egyébként erről pöntyögött valamit, de nem részletezte

pl.: how to move, additional steps, how to use the netsh utility, Using WINS and DHCP with the Windows 2000 Cluster Service
Üdv.
-
Wednesday, April 18, 2007 6:48 AM
Én is gondolkodtam és már az is sokat segítene ha az első (éles) szerverről ki tudnám menteni a fentartásokat és a másikon beimportálni.
A hatókört egyébként is kézzel kell megcsinálni, de csak 1x. Azt meg talán kibírom.

"2. Erre írtuk az imp./exp. játékot, vagy a netsh-t." Ezt megnézem.
3, 1 Ok és én is így gondoltam.
0-ban nem kezdenék bele (elég gázos lehet és annyit már nem ér).
-
Thursday, May 24, 2007 2:42 PM
Bakti Roland wrote: "2. Erre írtuk az imp./exp. játékot, vagy a netsh-t." Ezt megnézem.
Szia Roland,
Megnezted? Ha igen es bejott, legyszives zard le a thread-et. ("Mark as answer" gomb)
Koszi,