已锁定 DHCP

• Saturday, April 14, 2007 6:26 PM

Hello

1 kérdés lehet-e Windows 2003-ban dchp szinkront csinálni? (2 windows 2003 server között)

All Replies

• Saturday, April 14, 2007 9:06 PM

Hali,

Tudtommal nem lehet. Az egyetlen dolog amivel valami hibatűrés "szerűt" csinálhatsz az az, hogy a netsh hajlandó exportálni és importálni a dhcp scope-okat, és ezt scriptelve lehetne csinálni valami ide-oda pakolom a scope-ot megoldást.

üdv,

Zoli

• Monday, April 16, 2007 9:53 AM

Nem.

De minek is.

?

Ha kell cluster-ezhető, de ez olyan mint ágyúval verébre.

Továbbá emlékeim szerint meg lehet azt csinálni, hogy két DHCP szerver "adatbázisát" közösíted, de nem cluster környezetben. Ez nyilván reg. buhera lesz, de bocsi nem találom a KB cikk számát.

A régi lev. listán is taglatuk ezt a témát rendesen. Nenm tudom, még a web-es felület kereshető-e.

Üdv.

• Monday, April 16, 2007 11:56 AM

Hali,

Ha adsz nekem valami értelmes keresőkulcsot a régi levlistához, akkor előbányászom. Ja és melyik listán volt? Esetleg valami időpont is segítene.

üdv,

Zoli

• Monday, April 16, 2007 12:04 PM

Hali,

István, találtam egy tőled származó levelet 2004. szeptemberből. Erre gondoltál?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pedig máshogy nem megy, hacsak nem clusterrel. J

A szakirodalom szerint ehhez is registry turka kell!

Ui: Nincs ezzel semmi gond, ha mindkettő megy, hol itt, hol ott reservál, attól függően melyik szerver a gyorsabb. Egyébként mivel a reservált IP-knél végtelen a lejárat, ha felszedett valakit, akkor azt nem nagyon fogja leakasztani. A dinamikusakat pedig a másik is tudja fogadni adott esetben.

De egyébként a netsh-val csodákat lehet tenni.

Lásd csatolt példákat ! Nézd át ez egy példa. Átnevezés -> .cmd-re!

Ezen kívül a netsh-val ki is lehet menteni a konfigot, és visszatölteni közvetlenül.

Üdv.

-----Original Message-----
    From: László Csaba Ferenc [XXXXXXXXXXXXXXXXXX]
    Sent: Wednesday, September 15, 2004 7:10 AM
    To: Windows Server nyilvanos levelezesi lista
    Subject: redundancia

Egy olyan állapotot szeretnék elérni, hogy ha a két dc-m közül az egyik kihal, akkor a lehető legkevesebb szolgáltatást veszítsem el a következők közül:

- DC Smile

- DNS ugyebár

- DHCP

ehhez felhúztam egy másik DC-t, és az első kettő meg is van oldva, de hogy tudnám redundánssá tenni a DHCP-t?

valahogy úgy kellene, hogy ne kelljen mindkét szerveren felvennem a klienseket (MAC alapján fix IPket osztok sokaknak)

SMokey

• Monday, April 16, 2007 5:09 PM

Szia,

az nem megoldás, ha gyakran lemented az adatbázist és ha baj van visszatöltöd a másik szerverre?

G

• Tuesday, April 17, 2007 6:18 AM

Bocs, dolgoztam Smile

Aha, valami ilyen levél volt.

Esetleg olyan támpontot tudok adni, hogy én anno olyan cmd állományt csináltam, hogy amiben mindig aktualizáltam a reservált gépeket. Ezt ha kell, fel tudod túrni a másik DHCP szerverre mindig, vagy mint valaki említette a DHCP adatokat kiexportálod, majd visszaimportálod a másik gépbe. Ezt esetleg ütemezetten is tudod csinálni. Mindkettőhöz a netsh dhcp szakasz segít.

A másik része az, hogy a DHCP működéséből adódóan a szerver "felbukás" után a DNS-vel ellentétben nincs azonnali "halál" csak a dinamikusaknál a lejárati idő után (ill. a fele után ejnye-bejnyézik), a reserváltaknál meg addig amíg újra nem kéred kézzel az IP-t, nem történik semmi, ez biztos, abszolút tapasztalat W2K, W2K3 környezetben is.

Küldhetnék scriptet, de akkor gépies lenne, inkább nézd át a netsh dhcp szakaszt. A help-ből túrtam én is ki mindent (DHCP szerver felépítése, scope, reservation).

Üdv.

• Tuesday, April 17, 2007 9:16 AM

Na akkor kicsit több infó arra vonatkozólag, hogy mit is akarok.

Adott 2 dhcp.

Az egyik az "éles" csak az kap Ip címet és további beállításokat aki ténylegesen már megkapta a gépét és használni is akarja az adott munkájához. Azért kell fix ip mert néhány programnak szüksége van rá és nyilvántartásban könnyebben azonosítható és kereshető.

A másik távtelepítéshez, átmeneti ip confighoz, stb.

Itt csak dinamikus ip szeretnék kiadni.

További infók:

Az első szerveren 1 hatókör abban 1 dinamikus hatókör x.x.x.1 - x.x.x.1-ig 1 cím ezt felveszem fix-re (persze rossz mac azonosítóval) így nem fog kiadni magától semmit. + Fentartások (100db kezdetnek).

A második szerveren 1 hatókör abban 1 dinamiksu hatókör x.x.x.1 - x.x.x.255-ig. Egyéb nem kellene. (fix összerendelés)

Problémák a felti konfiggal.

1 nem lehet rendesen szabályozni, hogy melyik kliens milyen konfigot kapjon. pl.: ha az 1. szerveren a rendes kliens be van állítva, de a második szerver kapja meg először a kérését akkor ad 1 címet ami következik szóval ez nem jó.

2. Jelenleg kézzel tartom szinkronban a dhcp-t, de nem igazán jó a dolog mert sok kliens van és nem mindig tudom rendesen rendezni (pl.: név, vagy ip alapján) és persze én is hibázhatok. Smile

3. Az első dhcp pedig teleszemeteli az esénynaplót, hogy nem tud több címet kiadni.

Kb. ennyi ha így sem világos írok még

• Tuesday, April 17, 2007 11:51 AM

Szia,

nekem ez még így sem teljesen világos. Az első scope mit is csinál pontosan? A  két scope teljesen más beállításokkal működik? Miért kell ehhez két szerver?

G

• Tuesday, April 17, 2007 1:35 PM

Answered

Egy kicsit gondolkoznom kellett rajta mit akarsz, ne állítom, hogy 100%-osan értem a gondolatmenetedet, de...

Akkor most hibatűrést akarsz megvalósítani, kiszolgálókiesést akarsz kivédeni, vagy mi?

Mert mindkét esetre megadtuk a választ, de... hogy ne legyen hiányérzeted kicsit tovább taglalom. Tételesen a válaszok visszafelé:

3. persze hogy rinyál, hiszen teletömted a címtartományát. Ez nem is fog változni, habár rémlik valamilyen hibaüzenet elnyomási trükk, de azzal nem jó játszani, mert amikor meg kellene, akkor nem kapsz. Magyarán visszafelé sül a kapanyél.

2. Erre írtuk az imp./exp. játékot, vagy a netsh-t.

1. Ezt nem is fogod - szerintem - soha szabályozni tudni, hacsak nincs valami varázs reg kulcs a DHCP táján, hogy mennyi ideig várjon, hallgatózzon, amig IP-t ad ki a kezéből. Sajnos az erősebb kutya ke.él. Ez a DHCP kérés mikéntjéből adódik. Broadcast üzenet megy ki a világba első körben.

0. Smile Erre írtam, hogy cluster. Egy kerülő megoldás lehet, hogy a DHCP szerver Advanced fülén az útvonalakat egy harmadik szerver megosztására teszed, és onnan olvassák a DHCP szerverek. Habár ez utóbbinál biztos, hogy valami trükk kelleni fog, mert nem hiszem, hogy a JET motor nem fogja meg az állományokat. Habár ki tudja. Mindenképp egy teszt környezetben próbáld ki!

Ezt a link-et mindenképp nézd meg, nagyon sok csemege van benne, lehet, hogy a fentiekre is jó valamelyik. Az a baj, hogy én még ezt nem csináltam meg (DHCP adatbázis közösítés), mert nem kellett, csak a move-ot NT-ről 2000, 2003-ra. Valaki anno egyébként erről pöntyögött valamit, de nem részletezte Sad

http://support.microsoft.com/search/default.aspx?catalog=LCID%3D1033&spid=global&query=how+to+move+dhcp+database&pwt=false&title=false&kt=ALL&mdt=0&res=20&ast=1&ast=2&ast=3&ast=4&ast=7&ast=10&ast=12&mode=a&adv=1

pl.: how to move, additional steps, how to use the netsh utility, Using WINS and DHCP with the Windows 2000 Cluster Service

Üdv.

• Wednesday, April 18, 2007 6:48 AM

Én is gondolkodtam és már az is sokat segítene ha az első (éles) szerverről ki tudnám menteni a fentartásokat és a másikon beimportálni.

A hatókört egyébként is kézzel kell megcsinálni, de csak 1x. Azt meg talán kibírom. Smile

"2. Erre írtuk az imp./exp. játékot, vagy a netsh-t." Ezt megnézem.

3, 1 Ok és én is így gondoltam.

0-ban nem kezdenék bele (elég gázos lehet és annyit már nem ér).

• Thursday, May 24, 2007 2:42 PM

Bakti Roland wrote:

"2. Erre írtuk az imp./exp. játékot, vagy a netsh-t." Ezt megnézem. 

Szia Roland,

Megnezted? Ha igen es bejott, legyszives zard le a thread-et. ("Mark as answer" gomb)

Koszi,