none
Exchange 2013 Server 1 Down in Sudden and event id 10030 were found.

    Question

  • Hi TechNet,

    In our environment, got 2 Exchange 2013 running DAG which is migrated from Exchange 2003.
    The migration running smoothly and completed about 1 month ago.

    But suddenly today user reported the outlook get disconnected. After checking, found that Exchange Server 1 down with black screen, but we still able to PING the server. After force restart the server, everything working fine.

    By check the event viewer, found that Event ID 10030 were logged with description as below.

    Can anybody help ?

    Warning 9/27/2013 13:44 MSExchangeIS 10030 Logical Data Model Microsoft   Exchange Information Store removed following properties (Contacts, Companies,   LogType, TaskOwner) for mailbox (2a3a7eae-aa8a-47c2-ae1a-590a5768784e) from   search folder criteria.
    Friday, September 27, 2013 4:16 PM

Answers

All replies

  • Hello OpenUp_CMS,

    My initial understanding to your problem, that the whole server was frozen " down with black screen".

    A) did you try to remotely connect to the server?

    B) were there any suspecious latency with your Ping reply?

    C) Please provide full information on your environment, AD function levels Domain + Forest, OS running on your both servers with SP#.

    The event ID 10030 used to cause a store dismount on Exchange 2010 not 2013, at this point we believe it was already covered with a RU for 2010 and should not effect Exchange 2013 you can find more information about that error in here and cross check it with your Symptoms which are different anyway.

    I hope you can get back to us with the information needed so we can help you further.

    Thank you, and hope this was helpful.

    Friday, September 27, 2013 5:10 PM
  • A) did you try to remotely connect to the server?
        ans : yes, remote desktop. And it display black screen as well.

    B) were there any suspecious latency with your Ping reply?
        ans : Ping reply with less than 1ms.

    C) Please provide full information on your environment, AD function levels Domain + Forest, OS running on your both servers with SP#.
    Forest : Win 2012
    Domain : Win 2012
    DC1 & DC2 : Win 2012
    Exch 1 & Exch 2 : Win 2012, both running Exch 2013. 

    Saturday, September 28, 2013 3:46 PM
  • Hello,

    Please make sure you use exchange 2013 CU1 or CU2. If you use exchange 2013 CU1, please try to update exchange 2013 CU2 to check the result.

    Please use get-healthreport cmdlet to check health information related to the server you specify.



    Cara Chen
    TechNet Community Support


    Monday, September 30, 2013 8:55 AM