none
Exchange Active Sync not Syncing mails from Inbox folder

    Question

  • Hi,

    Iam facing issue with Exchange Active Sync emails not getting sync on mobile device through Active sync protocol, but i can able to sync mails through Blackberry device also i have tested through https://www.testexchangeconnectivity.com and result sucessful.

    Only issue is while testing Inbox sync returned 0 messages as expected is 2, below are the test results, please guide me

    Iam using exchange 2003 standard edition in front-end/back-end.

    ExRCA is testing Exchange ActiveSync. 

     Exchange ActiveSync was tested successfully.
     Test Steps
     Attempting to resolve the host name webmail.mail.com in DNS.
     The host name resolved successfully.
     Additional Details
     IP addresses returned: 000.00.00.000

    Testing TCP port 443 on host webmail.mail.com to ensure it's listening and open.
     The port was opened successfully.
    Testing the SSL certificate to make sure it's valid.
     The certificate passed all validation requirements.
     Test Steps
     ExRCA is attempting to obtain the SSL certificate from remote server webmail.mail.com on port 443.
     ExRCA successfully obtained the remote SSL certificate.
     Additional Details
     Remote Certificate Subject: CN=webmail.mail.com, OU= Limited, O=Limited, L=Mumbai, S=Maharashtra, C=IN, Issuer: CN=DigiCert High Assurance CA-3, OU=www.digicert.com, O=DigiCert Inc, C=US.

    Validating the certificate name.
     The certificate name was validated successfully.
     Additional Details
     Host name webmail.mail.com was found in the Certificate Subject Common name.

    Validating certificate trust for Windows Mobile devices.
     The certificate is trusted and all certificates are present in the chain.
     Test Steps
     ExRCA is attempting to build certificate chains for certificate CN=webmail.mail.com, OU=Limited, O=Limited, L=Mumbai, S=Maharashtra, C=IN.
     One or more certificate chains were constructed successfully.
     Additional Details
     A total of 2 chains were built. The highest quality chain ends in root certificate CN=DigiCert High Assurance EV Root CA, OU=www.digicert.com, O=DigiCert Inc, C=US.


    Analyzing the certificate chains for compatability problems with Windows Phone devices.
     No Windows Phone compatibility problems were identified.
     Additional Details
     The certificate is trusted for Windows Mobile 5.0 and later versions. Root = CN=Entrust.net Secure Server Certification Authority, OU=(c) 1999 Entrust.net Limited, OU=www.entrust.net/CPS incorp. by ref. (limits liab.), O=Entrust.net, C=US


    ExRCA is analyzing intermediate certificates that were sent down by the remote server.
     All intermediate certificates are present and valid.
     Additional Details
     All intermediate certificates were present and valid.


    Testing the certificate date to confirm the certificate is valid.
     Date validation passed. The certificate hasn't expired.
     Additional Details
     The certificate is valid. NotBefore = 7/15/2010 12:00:00 AM, NotAfter = 9/16/2014 11:59:59 PM

    Checking the IIS configuration for client certificate authentication.
     Client certificate authentication wasn't detected.
     Additional Details
     Accept/Require Client Certificates isn't configured.

    Testing HTTP Authentication Methods for URL https://webmail.mail.com/Microsoft-Server-ActiveSync/.
     The HTTP authentication methods are correct.
     Additional Details
     ExRCA found all expected authentication methods and no disallowed methods. Methods found: Basic

    An ActiveSync session is being attempted with the server.
     Testing of an Exchange ActiveSync session completed successfully.
     Test Steps
     Attempting to send the OPTIONS command to the server.
     The OPTIONS response was successfully received and is valid.
     Additional Details
     Headers received: Pragma: no-cache
    Public: OPTIONS, POST
    Allow: OPTIONS, POST
    MS-Server-ActiveSync: 6.5.7638.1
    MS-ASProtocolVersions: 1.0,2.0,2.1,2.5
    MS-ASProtocolCommands: Sync,SendMail,SmartForward,SmartReply,GetAttachment,GetHierarchy,CreateCollection,DeleteCollection,MoveCollection,FolderSync,FolderCreate,FolderDelete,FolderUpdate,MoveItems,GetItemEstimate,MeetingResponse,ResolveRecipients,ValidateCert,Provision,Search,Notify,Ping
    Content-Length: 0
    Date: Fri, 23 Mar 2012 06:23:38 GMT
    Server: Microsoft-IIS/6.0
    X-Powered-By: ASP.NET

    Attempting the FolderSync command on the Exchange ActiveSync session.
     The FolderSync command completed successfully.
     Additional Details
     Number of folders: 13

    Attempting the initial sync to the Inbox folder. This initial sync won't return any data.
     The Sync command completed successfully.
     Additional Details
     Status: 1

    Attempting to test the GetItemEstimate command for the Inbox folder.
     ExRCA successfully received the GetItemEstimate response from the server.
     Additional Details
     Estimate: 2 messages


    Attempting to test synchronization of the Inbox folder.
     The Sync command completed successfully.
     Additional Details
     Number of items synchronized: 0

    Thanks

    Friday, March 23, 2012 6:36 AM

All replies

  • What are those 2 messages? Can you see them in OWA?

    Can you test the same device with another mailbox and another device with the same user?

    All that looks good.

    Also, check the IIS Logs to see what they say.


    Sukh

    Saturday, March 24, 2012 2:15 PM
  • Hi thanks for your reply.

    I can able to see the two messages through OWA and also i have tested this on multiple mailboxes along with test mailbox(which created for temporarily) but unable to sync mails from inbox.

    If i configure the same ID through blcakberry i can able to sync mails properly, but not through Microsoft active sync(also checked on various deices, same issue).

    IIS logs details for active sync as below, can you please help on analyzing this logs.

    This user is getting sucess sync

    2012-03-25 06:46:28 W3SVC1 170.00.1.000 POST /Microsoft-Server-ActiveSync Cmd=FolderSync&User=mail.com%5camitdhillon&DeviceId=Moto354708040336737&DeviceType=MotoMB525v25&Log=V4TNASSC:0A0C0D0FS:0A0C0D0SP:1C6I4337S58390R0S0L

    This user is getting failed to sync inbox.

    2012-03-25 06:46:21 W3SVC1 170.00.1.000 POST /Microsoft-Server-ActiveSync User=user1&DeviceId=35569304018452835569304018452835&DeviceType=RoadSyncClientV3&Cmd=FolderSync&Log=V4TNASSC:0A0C0D0FS:0A0C0D0SP:1C6I4373S55594R0S0L0H0P 443 mail.com\user1 223.234.201.202 AnySync/2.3 200 0 0

    Sunday, March 25, 2012 7:26 AM
  • What were the results for using the same device with a test mailbox?

    Sukh

    Sunday, March 25, 2012 4:38 PM
  • On Blackberry mails are properly syncing but on Exchange Active sync devices it's not syncing, but i can compose and send mails without any issues.
    Wednesday, March 28, 2012 9:55 AM
  • I still dont understand the test results from what I asked?

    Sukh

    Wednesday, March 28, 2012 7:35 PM
  • Can you please tell me which test results you required?
    Friday, March 30, 2012 9:24 AM
  • What were the results for using the same device with a test mailbox?

    Sukh

    Wednesday, April 04, 2012 10:04 PM
  • the results are same as live mailbox no difference, results below.

    The FolderSync command completed successfully.
     Additional Details
     Number of folders: 10

    Attempting the initial sync to the Inbox folder. This initial sync won't return any data.
     The Sync command completed successfully.
     Additional Details
     Status: 1

    Attempting to test the GetItemEstimate command for the Inbox folder.
     ExRCA successfully received the GetItemEstimate response from the server.
     Additional Details
     Estimate: 5 messages


    Attempting to test synchronization of the Inbox folder.
     The Sync command completed successfully.
     Additional Details
     Number of items synchronized: 0

    Thanks

     


    Wednesday, April 11, 2012 9:32 AM
  • What if you use another device?  Same issue?>

    What device are you using?

    Is it running the latest firmware/update?


    Sukh

    Wednesday, April 11, 2012 12:41 PM