none
The supplied credential for 'domainname\administrator' on Bind operation is invalid. Error Code: 0x31

    Question

  • install Exchange 2007 sp1 x64 on Windows 2008 R2 domain controller.

    Hub Transport Role Prerequisite:

    Error:

    setup encountered a problem while validating the state of Active Directory: Active Directory operation failed on dcservername.domainname.com. The supplied credential for 'domainname\administrator' on Bind operation is invalid. Error Code: 0x31.

     

    Then try to install Exchange 2010, got the same error. Plus:

    Coexistence between Exchange Server 2010 and Exchange Server versions older than Exchange 2007 SP2 in the same Active Directory Site is not supported.


    • Edited by liligao Sunday, September 04, 2011 7:51 AM
    Sunday, September 04, 2011 7:39 AM

All replies

  • Try to awoid Exchange installations on DC's. It will make life more complicated in the long run.

    Dont think Exchange 2007 SP1 is supported on Windows Server 2008 R2.
    If I remember correctly you need Exchange 2007 SP3 for this.

    But for the error messages you get I think you have some trouble communicating with AD. Verify TCP/IP settings.

     

     

     


    lasse at humandata dot se, http://anewmessagehasarrived.blogspot.com
    Sunday, September 04, 2011 9:19 AM
  • Why not install Exchange on DC? I have another SBS2011 server,which install AD and Exchange automatically on the same server.

    I just run Exchange setup on the command window: Setup /prepareschema and get the same error message.

    Sunday, September 04, 2011 9:40 AM
  • Having Exchange on a DC is not best practice and in some situations you need to tweak Exchange, DC and Windows to make it work.
    SBS do this for you during install.

    Is User Account Control enabled?
    Make sure to run setup "as administrator"

     

     


    lasse at humandata dot se, http://anewmessagehasarrived.blogspot.com
    Sunday, September 04, 2011 9:45 AM
  • Hello,

    it's not supported to install Exchange 2007 SP1 on Server 2008 R2.

    Please try again with Exchange 2007 SP3.

    Greetings,

    Toni

    • Edited by da_doni Sunday, September 04, 2011 11:51 AM
    Sunday, September 04, 2011 11:51 AM
  • But i get the same error message when i install Exchange 2010 on the same server:

    setup encountered a problem while validating the state of Active Directory: Active Directory operation failed on dcservername.domainname.com. The supplied credential for 'domainname\administrator' on Bind operation is invalid. Error Code: 0x31.

     

    I had even tried turn UAC off on the server, still the same.

    • Edited by liligao Monday, September 05, 2011 1:31 AM
    Monday, September 05, 2011 1:30 AM
  • Hi,

    Please create an account which has all the permissions needed.

    Change login account to the new one and reinstall it again.


    Best Regards!
    Monday, September 05, 2011 2:11 AM
  • I use the domainname\Administrator account, i can see it is the member of the following group:

    Administrators       domainname\buildin

    Domain Admins     domainname\users

    Enterprise Admins  domainname\users

    Schema Admins     domainname\users

    .....

    Which addtional permission do i need?

    If i create another account for this, which permission should i assign to it?

    Monday, September 05, 2011 6:42 AM
  • Please give it below permissions:

    Administrators, Domain Admins, Enterprise Admins, Exchange Organization Administrators,  Group Policy Creator Owners and Schema Admins.


    Best Regards!
    Monday, September 05, 2011 8:04 AM
  • I had gave it all the permission you listed except Exchange Organization Administrators.

    I had not installed Exchange, how can i have this Group? I think it is created during Exchange installation.

    Could you please provide any systematical approach to troubleshoot this kind of error message? "The supplied credential for 'domainname\administrator' on Bind operation is invalid. Error Code: 0x31"

    What is the supplied credential for 'domainname\administrator'? Is it the same as 'domainname\administrator'? What does the Bind operation mean? Do i need to check any specific log for more detailed message?

    Monday, September 05, 2011 9:35 AM
  • Hi liligao,

    Its always better  to use enterprise administrator credentials for installing Exchange server, or you can add your domain admin to Enterprise admin group, there are some microsoft predefined  set of permissions are required to start the installtion.

    • To run the Setup /PrepareLegacyExchangePermissions command, you must be a member of the Enterprise Admins security group.
    • To run the Setup /PrepareSchema command, you must be a member of the Schema Admins and Enterprise Admins security groups.
    • To run the Setup /PrepareAD command, you must be a member of the Enterprise Admins security group.

    please refer this link for information on this:   http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb310792(EXCHG.80).aspx

    let me know if you have any issues..?

    Thank you,

     

     


    KSN MCITP-EXCHANGE 2007|MCITP-2008|MCTS ----------------------------------------------------------- Please remember to click “Mark as Answer” on the post if u belive it as answer. This can be beneficial to other community members reading the thread.
    Tuesday, September 06, 2011 6:17 AM
  • I just run Setup /PrepareLegacyExchangePermissions , and get the error:

    Organization Checks ......................... FAILED
    The forest functional level of the current Active Directory forest is not W
    indows Server 2003 native or later. To install Exchange Server 2010, the forest
    functional level must be at least Windows Server 2003 native.

     

    And i checked my forest function level it is Windows 2000 (although my domain function level is 2003) so that may be the issue.

    Wednesday, September 07, 2011 2:55 AM
  • Unfortunitely, there is still the same error message when i run setup /PrepareLegacyExchangePermissions :

     

    Performing Microsoft Exchange Server Prerequisite Check

        Organization Checks              ......................... COMPLETED

    Configuring Microsoft Exchange Server

        Updating legacy permissions      ......................... FAILED
         Active Directory operation failed on dcservername.domainname.com. The supp
    lied credential for 'domainname\administrator' on Bind operation is invalid. Error
     Code: 0x31.

    Wednesday, September 07, 2011 3:49 AM
  • Hello,

    when you have set your forest functional level to 2003, have you waited for the AD replication to occur?

    Greetings,

    Toni

    Wednesday, September 07, 2011 7:35 AM
  • I had seen this message after raise the function level. But this is the only DC in my foreast. And i had restarted the server.

    I run the command again just after seeing your reply, still the same error.

    I am not sure if it time for me to run the process monitor.

    Wednesday, September 07, 2011 7:51 AM
  • Thanks all for help, maybe i need to reinstall my DC, i have strange issue on my server when i install AD RMS too. Something like:

    the configuration object is read only because it has been committed by a call to servermanager.commit change ad rms

     

    So, i think reinstall can be most cost effectivel

    Wednesday, September 28, 2011 10:00 AM
  • Hello,

    Try this: go under Control Panel - User Accounts - Manage your network passwords

    Remove all stored User Names and Passwords

    It works for me (probably a wrong credential stored here)

    Hope it helps

    Best regards,

    André

    • Proposed as answer by DaSHTechnology Saturday, October 12, 2013 4:37 AM
    Sunday, November 06, 2011 8:56 AM
  • Pls confirm your login account permissions.
    Friday, February 10, 2012 7:56 AM