none
Mailtips feature is not working

    Question

  • When typing in a new email in Outlook Web App, the Mailtips feature is not working.  When I expand the Mailtips dropdown, it is stuck on loading... above the To field in my message.  The Mailtip never shows up.  I am running the CAS, Hub Transport and Mailbox roles on the same server.  I used Get-OrganizationConfig in powershell to check the settings and it is turned on which is the default. 

    Carlos

     

    Wednesday, March 31, 2010 7:04 PM

All replies

  • Hi, Have you checked your EWS Virtual Directory is correcty configured on your server? Steve
    Saturday, April 03, 2010 10:54 PM
  • Hi Carlos

    I suggest you some reading here: http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd335095.aspx

    Get-OrganizationConfig | fl MailTip*

    Get-MailboxServer -Identity Servername | fl GroupMetrics*

    Regards Andres


    -- MCSE 2003 MCSA 2003 Messaging MCITP: Enterpise Administrator MCTS: Windows Server 2008 MCTS: Exchange Server 2007 Configuration MCTS: Microsoft SQL Server 2005 VCP - VMWare Certified Professional
    Sunday, April 04, 2010 11:14 AM
  • Just for Additional Info

    http://chrislehr.com/2009/08/owa-2010-and-mail-tips.htm

    Let us know if you Encounter any problems After reaidng this.

    Regards

    Fazal M Khan

    Sunday, April 04, 2010 7:31 PM
  • Please run the cmdlet “Get-WebServicesVirtualDirectory” to check the output of EWS settings

    Please verify if the EWS virtual directory is working by accessing the URL below, you shall see a lot of XML info. If the error returns from IE, please refer to KB 943891

    HTTPS://<Exchange 2010 CAS FQDN>/EWS/Exchange.asmx

    Please use outlook diagnostic logging for troubleshooting. It records the SOAP messages between client and CAS server. In the typical scenario, client will send two requests, “Request the organizations MailTips configuration settings”, “Request MailTips for individual recipients after the evaluation based on the settings”

    How to enable diagnostic logging: Click “File” button, “Advanced”, select “Enable troubleshooting logging (requires restarting Outlook)”, restart outlook

    The log files location: %LocalAppData%\Local\Temp\Outlook Logging

    Notes: To make the log          more readable, copy the log to word, and then replace all “><” with “>^p<”, which will add returns between lines

    You can also diagnostic logging on the CAS server for troubleshooting

    Resources:

    Troubleshooting MailTips


    James Luo
    TechNet Subscriber Support (http://technet.microsoft.com/en-us/subscriptions/ms788697.aspx)
    If you have any feedback on our support, please contact tngfb@microsoft.com
    Monday, April 05, 2010 7:04 AM
  • I am currently running in a co-existence screnario with exchange 2007/2010.

    This is the output I get from running Get-WebServicesVirtualDirectory:

    Name                                Server                                   InternalUrl & External are the same

    EWS(Default Web Site)        Exchange2007                           https://owa.accellos.com/ews/exchange.asmx

    EWS)Default Web Site)        Exchange2010                        same as above

    I was able to connect to the EWS virtual directory and see a lot of XML info.

    I am using outlook 2007 so Mailtips is not available.  Do you still suggest the diagnostic loggging?

    I have also checked out the Troubleshooting MailTips link but it did not help me.

    Thanks also for the other links below which I have also looked at but did not help me correct the issue.

    Thanks

    Carlos

     

     

     

     

    Wednesday, April 07, 2010 6:03 PM
  • If the /OWA virtual directory that you accessed was on the exchange 2007 CAS server, MailTip feature isn’t available. And also even if you are accessing the /OWA on the exchange 2010 CAS server, since only an exchange 2010 web session can support MailTip. MailTip won’t be supported if the mailboxes are on the exchange 2007 MBX server because Outlook Web App 2010 cannot proxy to an Exchange 2007 mailbox

    If you are accessing the exchange 2010 CAS server, with exchange 2010 MBX server, and the issue still persists, please see if there’s any further info in the IIS log for troubleshooting

    The IIS log can also be reviewed to identify if Organizational Configuration and MailTips requests are being received by EWS. You search the keyword like “GetServiceConfiguration” and “GetMailTips” in the IIS log after reproduce the issue

     


    James Luo
    TechNet Subscriber Support (http://technet.microsoft.com/en-us/subscriptions/ms788697.aspx)
    If you have any feedback on our support, please contact tngfb@microsoft.com
    Thursday, April 08, 2010 1:31 AM
  • Hi James,

    Sorry for the delay but we just started testing the outlook 2010 client.  Mailtips is working using outlook 2010 but not with OWA 2010.

    I also searched the IIS logs and found the keywords "GetServiceConfiguration” and “GetMailTips” many times.

    Thanks

    Carlos

    Thursday, April 29, 2010 5:40 PM