none
MSExchangeSA Service wont start in Exchange 2007

    Question

  •  

    Hi guys!

     

    I have situation here, i installed exchange 2007 sp1, CAS/HUB in SRV2 and MB in SRV1, SRV2 is OK but the SRV1 MSexchangeSA service failed to start after the installation. Event IDs such as 1004, 4001, 1005 always appeared and done its specific resolution. Can anybody help me on this? And what seems to be the cause of this problem?

     

    I hope i can get a reply the soonest possible time.

     

    Thank you.

     

    regards,

     

    LRM

    Thursday, November 20, 2008 10:24 AM

Answers

  • Two things stand out from the text you've posted:

     

    "Could not find any available Domain Controller" and "Exchange Active Directory Provider failed to obtain DNS records for domain MYDOMAIN.COM"

     

    You could have a DNS problem here which is preventing the services from contacting a DC.  I'd check your DNS configuration first.

     

    Friday, November 21, 2008 8:47 AM
  • Hi Neil!

    Many Thanks for the replies! Yeah, you are right! This is DNS issue, i found it out that the
    DNS dynamic updates was not set to Enabled.To elaborate some work around, below is what i've done:
    1. Run Netdiag and Dcdiag from SRV1 to DC (All passed)
    2. Run Netdiag and Dcdiag from MYDOMAIN (Dcdiag failed)
    3. Remove all the external DNS (ISP) all dns should be internal (i have 2 DC)
    4. Configure the dynamic updates of your DNS please refer to this article as your guide
    http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/816592. My client uses WINS before and the DNS was disabled.
    5. Disabled the checksum offloading in my NICs
    6.Restart the server

    Now i'm starting to configure the mail routing, am sure another challenges lies ahead!


    Regards,

    LRM


    Saturday, November 22, 2008 8:42 AM

All replies

  • It's probably best if you ramp up the diagnostics logging for the system attendant and actually post the contents of the events here.

     

    Thursday, November 20, 2008 12:04 PM
  • Hi!

    Thanks for the reply, hres the event logs:

    Event Type: Error

    Event Source: MSExchange System Attendant Mailbox

    Event Category: General

    Event ID: 4001

    Date: 11/21/2008

    Time: 9:58:42 AM

    User: N/A

    Computer: SRV1

    Description:

    A transient failure has occurred. The problem may resolve itself in awhile. The service will retry in 56 seconds. Diagnostic information:

    Could not find any available Domain Controller.

    Microsoft.Exchange.Data.Directory.ADTransientException: Could not find any available Domain Controller.

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.ConnectionPoolManager.GetConnection(ConnectionType connectionType, ADObjectId domain, String serverName, Int32 port, NetworkCredential credential)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.ConnectionPoolManager.GetConnection(ConnectionType connectionType)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.ADSession.GetConnection(String preferredServer, Boolean isWriteOperation, Boolean isNotifyOperation, ADObjectId& rootId)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.ADSession.GetReadConnection(String preferredServer, ADObjectId& rootId)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.ADSession.Find(ADObjectId rootId, String optionalBaseDN, ADObjectId readId, QueryScope scope, QueryFilter filter, SortBy sortBy, Int32 maxResults, IEnumerable`1 properties, CreateObjectDelegate objectCreator, CreateObjectsDelegate arrayCreator)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.ADSession.Find(ADObjectId rootId, QueryScope scope, QueryFilter filter, SortBy sortBy, Int32 maxResults, IEnumerable`1 properties, CreateObjectDelegate objectCtor, CreateObjectsDelegate arrayCtor)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.ADSession.Find[TResult](ADObjectId rootId, QueryScope scope, QueryFilter filter, SortBy sortBy, Int32 maxResults, IEnumerable`1 properties)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.SystemConfiguration.ADSystemConfigurationSession.Find[TResult](ADObjectId rootId, QueryScope scope, QueryFilter filter, SortBy sortBy, Int32 maxResults)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.SystemConfiguration.ADSystemConfigurationSession.FindServerByFqdn(String serverFqdn)

    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.SystemConfiguration.ADSystemConfigurationSession.FindLocalServer()

    at Microsoft.Exchange.Servicelets.SystemAttendantMailbox.Servicelet.Work()

    For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

     

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Event Type: Error

    Event Source: MSExchangeSA

    Event Category: General

    Event ID: 1005

    Date: 11/21/2008

    Time: 9:58:15 AM

    User: N/A

    Computer: SRV1

    Description:

    Unexpected error The server is not operational. Facility: Win32 ID no: 8007203a Microsoft Exchange System Attendant occurred.

    For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Event Type: Warning

    Event Source: MSExchange ADAccess

    Event Category: Topology

    Event ID: 2105

    Date: 11/21/2008

    Time: 9:56:40 AM

    User: N/A

    Computer: SRV1

    Description:

    Process STORE.EXE (PID=1884). Exchange Active Directory Provider failed to obtain DNS records for domain MYDOMAIN.COM DNS Priority and Weight for the Domain Controllers in this domain will be set to the default values 0 (priority) and 100 (weight).

    For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

    Thanks again,

    LRM

    Thursday, November 20, 2008 3:29 PM
  • Two things stand out from the text you've posted:

     

    "Could not find any available Domain Controller" and "Exchange Active Directory Provider failed to obtain DNS records for domain MYDOMAIN.COM"

     

    You could have a DNS problem here which is preventing the services from contacting a DC.  I'd check your DNS configuration first.

     

    Friday, November 21, 2008 8:47 AM
  • Hi Neil!

    Many Thanks for the replies! Yeah, you are right! This is DNS issue, i found it out that the
    DNS dynamic updates was not set to Enabled.To elaborate some work around, below is what i've done:
    1. Run Netdiag and Dcdiag from SRV1 to DC (All passed)
    2. Run Netdiag and Dcdiag from MYDOMAIN (Dcdiag failed)
    3. Remove all the external DNS (ISP) all dns should be internal (i have 2 DC)
    4. Configure the dynamic updates of your DNS please refer to this article as your guide
    http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/816592. My client uses WINS before and the DNS was disabled.
    5. Disabled the checksum offloading in my NICs
    6.Restart the server

    Now i'm starting to configure the mail routing, am sure another challenges lies ahead!


    Regards,

    LRM


    Saturday, November 22, 2008 8:42 AM