none
Microsoft Exchange Mailbox Replication service was unable to process jobs in a mailbox database 1006.

    Question

  • HI all,

    I ran into a problem with one of the servers in my DAG.  Due to a backup failure, the log partition filled up and the Exchange database went offline on this particular server.  The DAG continued to function on the other server.  So this particular DB01 had only some test accounts in it so I removed the database copy.  Unfortunately the removal must not have completed correctly. 

    After recovering the needed space in the partition, I tried to recopy the database and it failed.  So I deleted the entire database from the active server and it successfully removed it from the active server.  Now on both the servers the database is not showing, however I'm receiving the error below which indicates to me that the service still thinks the database exists.  I am also getting event 4113 Database redundancy health check failed for the database copy as it shows there is only one copy of the database (failed redundancy) but there should be zero copies.

    This database no longer exists in AD as I have verified this with ADSI so it must have something on the exchange server that is still telling the service the database exists. 

    Can you point me to the location to clean this up?

    Log Name:      Application
    Source:        MSExchange Mailbox Replication
    Date:          02/25/2011 2:00:07 PM
    Event ID:      1006
    Task Category: Service
    Level:         Warning
    Keywords:      Classic
    User:          N/A
    Computer:      email1.domain.com
    Description:
    The Microsoft Exchange Mailbox Replication service was unable to process jobs in a mailbox database.
    Database: DB01
    Error: MapiExceptionUnknownUser: Unable to open message store. (hr=0x80004005, ec=1003)
    Diagnostic context:
        Lid: 55847   EMSMDBPOOL.EcPoolSessionDoRpc called [length=243]
        Lid: 43559   EMSMDBPOOL.EcPoolSessionDoRpc returned [ec=0x0][length=200][latency=0]
        Lid: 23226   --- ROP Parse Start ---
        Lid: 27962   ROP: ropLogon [254]
        Lid: 17082   ROP Error: 0x3EB    
        Lid: 26937 
        Lid: 21921   StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 27962   ROP: ropExtendedError [250]
        Lid: 1494    ---- Remote Context Beg ----
        Lid: 26426   ROP: ropLogon [254]
        Lid: 22086 
        Lid: 27206 
        Lid: 17990 
        Lid: 16966   StoreEc: 0x8004010F
        Lid: 31433   StoreEc: 0x8004010F
        Lid: 8620    StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 1750    ---- Remote Context End ----
        Lid: 26849 
        Lid: 21817   ROP Failure: 0x3EB    
        Lid: 26297 
        Lid: 16585   StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 32441 
        Lid: 1706    StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 24761 
        Lid: 20665   StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 25785 
        Lid: 29881   StoreEc: 0x3EB    
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="MSExchange Mailbox Replication" />
        <EventID Qualifiers="32772">1006</EventID>
        <Level>3</Level>
        <Task>1</Task>
        <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2011-02-25T22:00:07.000000000Z" />
        <EventRecordID>181576</EventRecordID>
        <Channel>Application</Channel>
        <Computer>email1.domain.com</Computer>
        <Security />
      </System>
      <EventData>
        <Data>DB01</Data>
        <Data>MapiExceptionUnknownUser: Unable to open message store. (hr=0x80004005, ec=1003)
    Diagnostic context:
        Lid: 55847   EMSMDBPOOL.EcPoolSessionDoRpc called [length=243]
        Lid: 43559   EMSMDBPOOL.EcPoolSessionDoRpc returned [ec=0x0][length=200][latency=0]
        Lid: 23226   --- ROP Parse Start ---
        Lid: 27962   ROP: ropLogon [254]
        Lid: 17082   ROP Error: 0x3EB    
        Lid: 26937 
        Lid: 21921   StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 27962   ROP: ropExtendedError [250]
        Lid: 1494    ---- Remote Context Beg ----
        Lid: 26426   ROP: ropLogon [254]
        Lid: 22086 
        Lid: 27206 
        Lid: 17990 
        Lid: 16966   StoreEc: 0x8004010F
        Lid: 31433   StoreEc: 0x8004010F
        Lid: 8620    StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 1750    ---- Remote Context End ----
        Lid: 26849 
        Lid: 21817   ROP Failure: 0x3EB    
        Lid: 26297 
        Lid: 16585   StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 32441 
        Lid: 1706    StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 24761 
        Lid: 20665   StoreEc: 0x3EB    
        Lid: 25785 
        Lid: 29881   StoreEc: 0x3EB     </Data>
      </EventData>
    </Event>

    Saturday, February 26, 2011 1:44 AM

Answers

  • Looking at the logs this morning, it looks like Active Directory has completed its clean up and I am no longer receiving the error.  Thank you for your time.

    McCue

    • Marked as answer by McCue Monday, February 28, 2011 5:12 PM
    Monday, February 28, 2011 5:11 PM

All replies

  • What do you see when you run Get-MailboxDatabase?
    Ed Crowley MVP "There are seldom good technological solutions to behavioral problems."
    Saturday, February 26, 2011 3:41 AM
  • Hi

    This error occurs because the MailboxReplicationService (MRS) currently caches Mailbox Database information past the lifetime of some databases.  Restarting the service will clear the cache.

    Maybe it is the simplest way to solve it.

    If it doesn’t work, you can try cmd to check it.

    Get-MailboxDatabase : Can you find the database which you delete?

    Remove-MailboxDatabase -Identity "MyDatabase": You can try to delete database if you can see the database.

     

    Monday, February 28, 2011 3:44 AM
  • Unfortunately when I run Get-MailboxDatabase, it does not show the deleted database.  I have restarted the server so the MRS has been restarted. 

    Thank you for the ideas.  Any others would be appreciated. 

    McCue

    Monday, February 28, 2011 4:37 PM
  • Looking at the logs this morning, it looks like Active Directory has completed its clean up and I am no longer receiving the error.  Thank you for your time.

    McCue

    • Marked as answer by McCue Monday, February 28, 2011 5:12 PM
    Monday, February 28, 2011 5:11 PM
  • Hi,

    McCue, How did you solved this problem ? I have the exact issue, 

    Dİd you start a AD cleanup session ?

    • Proposed as answer by Thomas Jerner Tuesday, April 02, 2013 12:24 PM
    Sunday, December 02, 2012 8:46 PM
  • After I removed the database from the active server and verified it was gone with ADSI, I restarted both servers and it just needed a couple of days to competely replicate.

    McCue

    Monday, December 03, 2012 4:26 PM
  • Thanks for your answer,

    But also I cannot remove database because it has got system and arbitration mailboxes. I don't know what happens when I can remove the systemmailbox, discoveryseachmailbox, federatedmailbox from the database and then completely remove mailbox database? 

    I cannot move these mailboxes because of the "MapiExceptionUnknownUser: Unable to open message store. (hr=0x80004005, ec=1003)" error.


    Monday, December 03, 2012 4:48 PM
  • I'm sorry Okanbostan, it has been so long since I dealt with that issue I can't remember all the details and wouldn't want to give you wrong information.  I recommend you start a new thread with the details of your question.

    good luck

    Monday, December 03, 2012 7:22 PM