none
explorer.exe : server execution failed

    Question

  • Hi all !
    I've upgraded this night from Vista to W7 Pro.  My computer is faster than ever but... I can't browse my computer : error "explorer.exe : server execution failed"..... :-(
    I tried several tricks to launch it (by the run command, the Win+E, command prompt + explorer.exe, ...)  Also, Windows Update fail to start with the same error... Any idea ?
    Saturday, September 26, 2009 8:11 AM

Answers

  • Hi,

     

    This issue may occur if the security setting is incorrect. You can try the following steps:

     

    Add account to Network group

    ======================

    1. Click Start button, type "cmd" in the Start Search box.

    2. On the program results list, right click the "cmd.exe" and choose "run as administrator.

    3. In the command window, type the following command and press Enter:

     

    net localgroup "Administrators" "NT Authority\Local Service" /add

     

    If it does not work, you can create a new account:

     

    Create a new user account

    ====================

    1. Click the Start Button, type User Accounts in the start search pane and press Enter.

    2. Click Manage use accounts. 

    3. Click Create a new account, and type the name.

    4. Choose account type as Computer administrator.

    5. Click Create Account.

    6. Log off and log on with the new account.


    Vivian Xing - MSFT
    • Marked as answer by Vivian Xing Wednesday, September 30, 2009 9:32 AM
    Monday, September 28, 2009 7:25 AM

All replies

  • Hi,

     

    This issue may occur if the security setting is incorrect. You can try the following steps:

     

    Add account to Network group

    ======================

    1. Click Start button, type "cmd" in the Start Search box.

    2. On the program results list, right click the "cmd.exe" and choose "run as administrator.

    3. In the command window, type the following command and press Enter:

     

    net localgroup "Administrators" "NT Authority\Local Service" /add

     

    If it does not work, you can create a new account:

     

    Create a new user account

    ====================

    1. Click the Start Button, type User Accounts in the start search pane and press Enter.

    2. Click Manage use accounts. 

    3. Click Create a new account, and type the name.

    4. Choose account type as Computer administrator.

    5. Click Create Account.

    6. Log off and log on with the new account.


    Vivian Xing - MSFT
    • Marked as answer by Vivian Xing Wednesday, September 30, 2009 9:32 AM
    Monday, September 28, 2009 7:25 AM
  • Done and it's working (Local Service).

    Thanks
    Thursday, October 01, 2009 5:20 AM
  • You are welcome :)
    Vivian Xing - MSFT
    Monday, October 05, 2009 2:36 AM
  • After i do that, what happenss to my original account?
    In my home pc i have the greatest (my humble and noobie opinion) besides 98 SE, xp pro. In it i have full access to the computer and what it has, or does. So being i have one more question please: What do i have to do to become the true ADMINISTRATOR, of this notebook with the win7 home premium, (my humble and noobie opinion again) disguised vista, and truely garbage program?
    This is my 5th windows purchase of which only 2 worked immediatly soon after installation, and i'm strongly considering going to your competitors (not that you personnaly care). I'd apprecciate any and all assistance.

    Awaiting your reply, respectfully,


    Hugo
    • Proposed as answer by msdosand cpm Wednesday, July 04, 2012 9:37 AM
    Sunday, January 10, 2010 2:08 PM
  • My  problem  was that my  software generally ws  OK but 'windows explorer gaveme the

    explorer.exe : server execution failed

    I  did some of  the recommendations  of vivian 

    First  suggestion  got  errors   (  I think  error 5)  then set up new user  as an aadministrator which  worked  ok  but found that for example  I  had to re  setup email. and my  old desktop   was gone.....

    I  then remember  "system recovery / restore which I  could accessed somehow  .That restored what  I  had  3  days ago...and what  do  you know ....Iamnot  getting  the error and all seems ok.

    SO try  using  system  recovery???!!!

    Ps   Just  ask we aussies !!!  (  except  our hopeless government which  is ruining  the country )

    Wednesday, July 04, 2012 9:47 AM