none
Failed Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2

    Question

  • On a Vista Home Premium machine, while attempting to download and install Security Update For Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2 (KB936181) I receive a failure each time with error code 643 and 8000FFFF. I welcome any feedback.
    Thursday, October 11, 2007 4:03 PM

All replies

  • i got the same problem but i get error code 641

     

    Thursday, October 11, 2007 9:30 PM
  • Me too, I've got Vista Home Premium and this also comes up with error 641. Cant find any answers anywhere.

     

    Sunday, October 14, 2007 8:23 PM
  • I have also had a problem with this update.  The update indicates that it installed successfully but it keeps prompting me to install it, over and over again.
    Monday, October 15, 2007 8:17 PM
  • Likewise unable to make that annoying yellow shield from Auromatic Update go away and recognize I have successfully installed this update seven times now... Finally just chose to ignore the update & install, but this is only  a band-aid. Any recommendation, MS, on how to make your system recognize a successful installation and stop pestering me with an 'urgent update' ? Fed up with this nonsense... Looking for a solution

     

    Monday, October 15, 2007 10:37 PM
  •  zursch wrote:
    I have also had a problem with this update.  The update indicates that it installed successfully but it keeps prompting me to install it, over and over again.

     

    I got this problem as well. I checked install history it appears 15 times installed.. also I try to uninstall from vista.but I can not find it from installed update list....

     

    I'm using Vista X64 HP. 

    Tuesday, October 16, 2007 9:15 PM
  • Same 641 error
    Wednesday, October 17, 2007 4:10 AM
  •  valando wrote:

     zursch wrote:
    I have also had a problem with this update.  The update indicates that it installed successfully but it keeps prompting me to install it, over and over again.

     

    I got this problem as well. I checked install history it appears 15 times installed.. also I try to uninstall from vista.but I can not find it from installed update list....

     

    I'm using Vista X64 HP. 

     

    I'm upto 23 of this is update with it coming back with each reboot. 

    Wednesday, October 17, 2007 4:41 AM
  • Yep, Same as, But i'm on Home premium and have 15 installs of this update. I don't even have to turn the computer off for it to want to re-install!

     

    Friday, October 19, 2007 10:31 AM
  •  

    I have the same problem.  The update alert keeps popping up and I have "installed" the update 8 times.  I even downloaded the update and tried that way to no avail.
    Friday, October 19, 2007 3:30 PM
  •  

    Well, I think I found a solution, for XP at least.  I don't know if this will work for everyone experiencing this problem, but here goes.

     

    I downloaded the update program "msxml4-KB936181-enu.exe" from the Microsoft site, not Windows Update.

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

     

    I ran the program and told it to remove all.

     

    I rebooted and then ran the program again to install it.

     

    I then ran the Windows Update file for "Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2".

     

    After reboot, the icon is gone and it no longer pops up.

     

    Yea!!!!!

     

    Good Luck all,

    TDeGrenier

    • Proposed as answer by balamurali25 Friday, April 17, 2009 4:19 AM
    Friday, October 19, 2007 3:54 PM
  • thank you for your help, I had downloaded this update 7 times and now it is corrected...

    Friday, October 19, 2007 7:16 PM
  •  

    HI .I tried to download XML CS4SP and uninstalled it from my computer. then I reinstalled it after reboot. but I found that the update still come up. so I uninstalled it again and installed the update from vista windows update.
    Saturday, October 20, 2007 6:21 PM
  • I have the same problem, no error code but keep coming back for the same update, have you solve the problem yet? If so, mind to share that with me.

     

    Monday, October 22, 2007 6:23 AM
  • OK I have a fix for the Vista issue of this problem.
    Go to Start > Settings > Control Panel and select Programs and Features. Then Uninstall all entrys related to Microsoft XML core services (These will be clearly marked)
    Then close everything down back to the desktop and do a search for updates and you should get the normal 1 XML Core Services 4.0 update. Unstall this and it should fix the problem.
    Wednesday, October 24, 2007 2:33 PM
  •  

    have also had a problem with this update.  The update indicates that it installed successfully but it keeps prompting me to install it, over and over again.

    Wednesday, October 24, 2007 8:24 PM
  • TRYING STEPS BELOW @ 3:31P OCTOBER 24 WEDNESDAY

     

    "OK I have a fix for the Vista issue of this problem.
    Go to Start > Settings > Control Panel and select Programs and Features. Then Uninstall all entrys related to Microsoft XML core services (These will be clearly marked)
    Then close everything down back to the desktop and do a search for updates and you should get the normal 1 XML Core Services 4.0 update. Unstall this and it should fix the problem."

    Wednesday, October 24, 2007 8:32 PM
  • This same installaion has occured onto my PC more than 70 times.  I need to know why it keeps prompting for it.

    Sunday, November 11, 2007 7:08 AM
  • thanks. it works. It hasn't bugged me since I have all xml uninstalled and reinstalled.

     Now I have another problem...

     

    Cable plugged in but not charging. It happened once last month but don't recall how I get it charging again. It happens again out of the blue. I plugged it in for awhile and expected it to be fully charged, instead I got emply battery icon with a message of plugged in but not charging. It cannot be loose cable connection because without plugged in, notebook would be dead and my battery is only 10 months old. Can someone help? Thanks.

    Sunday, November 25, 2007 7:28 PM
  • I downloaded the update program "msxml4-KB936181-enu.exe" from the Microsoft site, not Windows Update.

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

    (from previous posting)

    I used this for the same issue on Server 2003 and it solved the problem. I ran the removal tool, ran the installation tool, then ran the update one last time (did not reboot at all during this time). It has not come back since. Thanks for sharing!

     

    Thursday, December 13, 2007 1:34 PM
  • I am running XP.

    I used TDeGrenier's solution, but I first had to uninstall the Windows Installer 3.1, reboot, reinstall Windows Installer 3.1, and then reboot again.

    When I uninstalled Windows Installer 3.1, it gave me a warning about application dependencies, but I ignored it without any problems. I figured it didn't matter since I was going to reinstall it right away anyways. And it seemed to work without a hitch, but I could be wrong.



    I don't recommend this method, and I would try the other solutions first, but if you're determined to try it:

    Google: Windows Installer -- for the download, or go here:

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=889482FC-5F56-4A38-B838-DE776FD4138C&displaylang=en

    You will need this to reinstall, so grab it first.

    You can uninstall it from Control Panel -> Add/Remove Programs, btw.


    Use at your own risk. And good luck.

    Saturday, January 05, 2008 11:26 PM
  • FANTASTIC!

     

    Worked like a dream...

    Sunday, January 06, 2008 2:51 PM
  • Worked on our win2k3 server. Thanks.
    Saturday, January 12, 2008 9:00 PM
  • I have same exact problem. Is this installing each time and taken up space on hd? i TRIED INSTALLING FIX kb927978

    and it tells me administr has set policies to prevent install? This is just a personal laptop? Are there ant answers to this problem?

     

    Monday, January 14, 2008 8:12 PM
  • This worked for me too in Windows XP.  Thanks!!!

    Tuesday, January 29, 2008 2:24 PM
  • I too have had the same problem. Installed it numerous times, my history shows its installed. Is anyone at Microsoft awake?  The problem should have come to their attention via their own systems checks, been rectified and an answer sent out to one and all using their products. My bigger concern is whether or not this is holding back other updates that should be appearing or downloaded via the Automatic Update function.

    TSawyer56

    Wednesday, January 30, 2008 3:49 AM
  • I just read the solutions posted for the XP user. My only problem is I haven't a clue what it all means. I tried following some forum solutions a couple of years ago when I first got a computer and totally screwed it up, costing me a few hundred dollars to get the thing back to normal. Still being a novice, I am reluctant to start navigating through things I don't understand. Seems strange to me that users have to come up with solutions to a manufacturers products. Ahh, Customer Service.....another American myth along with Big Foot and Extraterrestrials!! Have to admit I did get adventurous by typing in the xml info in the address line as a last ditch frustrated effort.

    TSawyer56

    Wednesday, January 30, 2008 4:16 AM
  •  

    hi i uninstalled and reinstalled the installer 3.1, but i have one problem still that keeps me from installing Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2 .   On start up of windows , this box pops up  called windows installer, says its trying to install something but doesnt say what it is and wont install?  and some programs have installed but i am having problems installing paint shop pro 7 and  the windows update because of this windows installer  comming up... how do i find out how to get rid of this and what its trying to install?  i cancled it and still gives me problems Sad i even stopped the atomatic upade  on windows  because  the install its trying to install always fails.  Help!!! ugh , i dont want to re-install windows again Sad what is the problem and what should i do .
    Friday, February 08, 2008 7:08 AM
  • Thank you man, it worked for me.

    Monday, March 10, 2008 9:24 AM
  •  TDeGrenier wrote:

     

    Well, I think I found a solution, for XP at least.  I don't know if this will work for everyone experiencing this problem, but here goes.

     

    I downloaded the update program "msxml4-KB936181-enu.exe" from the Microsoft site, not Windows Update.

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

     

    I ran the program and told it to remove all.

     

    I rebooted and then ran the program again to install it.

     

    I then ran the Windows Update file for "Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2".

     

    After reboot, the icon is gone and it no longer pops up.

     

    Yea!!!!!

     

    Good Luck all,

    TDeGrenier

     

    I'm running Windows XP Serivce Pack 2 and this update was doing the same thing.  I followed the instructions here and it appears the problem has gone away.  Upon reboot, I have yet to see the yellow shield.  Thanks for the information.

    Thursday, March 27, 2008 11:28 AM
  •  Billy H. wrote:
     TDeGrenier wrote:

     

    Well, I think I found a solution, for XP at least.  I don't know if this will work for everyone experiencing this problem, but here goes.

     

    I downloaded the update program "msxml4-KB936181-enu.exe" from the Microsoft site, not Windows Update.

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

     

    I ran the program and told it to remove all.

     

    I rebooted and then ran the program again to install it.

     

    I then ran the Windows Update file for "Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2".

     

    After reboot, the icon is gone and it no longer pops up.

     

    Yea!!!!!

     

    Good Luck all,

    TDeGrenier

     

    I'm running Windows XP Serivce Pack 2 and this update was doing the same thing.  I followed the instructions here and it appears the problem has gone away.  Upon reboot, I have yet to see the yellow shield.  Thanks for the information.

     

    For the longest time I've been dealing with that darn shield popping up. When I try to shut down, it tries to install that darn update. If I had known it was something so simple as this.... *smacks forehead* Thanks for the advise!!!

    Tuesday, April 01, 2008 4:28 AM
  • Before I uninstall these, I want to make sure that I'm not uninstalling something extra (I am running Vista Ultimate 32). 

     

    So, I have 3 programs listed:  MSXML 4.0 SP2 Parser & SDK, MSXML 4.0 SP2 (KB925672) and MSXML 4.0 SP2 (KB927978). 

     

    Is that it?  Are there supposed to be anymore entrys?  Will they all reappear after I do a search for updates?

     

    Thanks for the help!

     

    Tuesday, April 01, 2008 1:06 PM
  •  

    I AGREE WITH YOU,UNINSTALLED THEN REINSTALLED WITH YOUR HYPER-LINK..THANKS FOR THE HELP,,,LOL,,,WAS GETTING VERY UPSET WITH IT !!!!!!!!
    Sunday, April 06, 2008 12:02 AM
  •  

    MAY NEED TO CHECK FOR A NEW DRIVER UPDATE,,OR LIKE ME IS A LOOSE CONNECTION ON THE PLUG ITS SELF.
    Sunday, April 06, 2008 12:10 AM
  •  

    Sunday, April 06, 2008 12:10 AM
  • It worked for me without rebooting at all. Thanks, it was driving me nuts!

     TDeGrenier wrote:

     

    Well, I think I found a solution, for XP at least.  I don't know if this will work for everyone experiencing this problem, but here goes.

     

    I downloaded the update program "msxml4-KB936181-enu.exe" from the Microsoft site, not Windows Update.

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

     

    I ran the program and told it to remove all.

     

    I rebooted and then ran the program again to install it.

     

    I then ran the Windows Update file for "Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2".

     

    After reboot, the icon is gone and it no longer pops up.

     

    Yea!!!!!

     

    Good Luck all,

    TDeGrenier

    Tuesday, April 29, 2008 11:30 AM
  • Yes after many weeks/months of this, I did a search and ended up here, downloaded the fix then tried running the windows update symbol, it installed again.  then a few seconds later there was internet activity... and the windows update symbol once again, opened it, same xml update.

     

    I ran the fix yet again, its still there.  I clicked the symbol but this time unchecked the box and closed it, then went to the Microsoft website and did a search of that xml update, and manually did the update from there, it asked to agree to the license, yes, ran it, this time it says it must reboot to finish, so I rebooted...

     

    no symbol.  waited a while, internet activity, no symbol, thought great its all fixed.  rebooted again, still no symbol.  powered off yesterday aft.  and today? the symbol is back, same xml update...  I clicked and let it install.  watched and again the symbol is there right now.

     

    My explanation for this is that I dont have an explanation.

     

    but am willing to try this in a specific sequence

    Monday, May 12, 2008 8:52 PM
  • When I open control panel and select Programs and features, I do not see Microsoft XML core services but I get the same problem everyone else mentions.  I select to down load update and it says it was successful, but the next day it appears again.

     

    Wednesday, May 21, 2008 10:00 PM
  • Thanks for the information, for the first time in tw0three weeks, I do not get the update icon on my PC,  This fix does work for Windows XP pro

     

    Thursday, May 22, 2008 2:50 PM
  • I cannot find any xml installed updates but am now working on uninstallling recent updates

    numbered higher than 936181  The security update for microsoft xml core services

    4.0 service pack 2 kb936181 has installed seven times on June 17 and 18, 2008

    and is not really installed in the control panel but shows on the update window that

    keeps popping up.

    Sarah

    Thursday, June 19, 2008 3:23 AM
  • I also tried to download off of this link, and it only goes so far then a box pops up and tells me that I have to have the CD to install ..??...think you might can help me on this problem...?? thanks...

    Thursday, June 26, 2008 2:50 AM
  • Hello:

     

    Can you explain this more clearly since I am totally pc ignorant.  I have the yellow shield on the taskbar for a month and it keeps trying to download the service pack and it lists in the download history it has downloaded it several times in the past month.

    Friday, July 18, 2008 8:28 AM
  • ok, so i just tried that and it wouldn't work.  because there was some installation already in progress and i coulnd't remove or stop it.

     

    i got in touch with hp and they gave me a few steps that i will forward on to you all.  please remember to read carefully and make sure that this specifically matches your situation.   And remember to make sure that you have your system to automatically create a restore point so if you need to you can go back.     

     

    also, i had a windows search 4.0 get installed the same time, but it wasn't listed as a x64 vista home premium update.   so i removed that too and did all the steps.  after doing all this, i got the windows search 4.0 for windows vista x64 based systems, which might have also been an issue.

    TRY TURNING OFF YOUR ANTIVIRUS SOFTWARE WHEN RUNNING YOUR INSTALLS.   KEEP IT ON WHEN DOWNLOADING THE CONTENT FROM THE URL's BUT ONCE DOWNLOADED AND REBOOTED WITH THE SETTINGS AND STARTUP TASKS OFF.  THEN TURN OFF YOUR ANTIVIRUS AND BEGIN INSTALLING.   IF UNCOMFORTABLE, RUN A SCAN ON THE FILES BEFOREHAND.  

     

    you might want to try this first. if have the install problem saying something is already in progress or the regular steps don't work for you.

     

    These are the steps to stop any un wanted process or program from running during start up.
    1. Click Start > Type Run in the search box and press enter.
    2. Type MSCONFIG
    3. Click OK
    4. Click STARTUP tab
    5. Uncheck all the programs except RECGUARD, KBD, PCHBUTTON, NISSERV.EXE, NISUM.EXE, Ccapp, Cfgwiz and CCRegVfy if listed.
    6. Click OK
    7. Restart the system
    If some of the programs mentioned above is missing, it is normal. Please continue with the instructions.
    After Restart in the pop up window put a checkmark on "Don't show this message or launch system configuration when windows starts." option and hit Ok.

     

    Here is what the main part of the install is.

     

    Step 1: Download Microsoft Windows Installer CleanUp utility


    1. Please visit the following link to download the tool:

    http://download.microsoft.com/download/E/9/D/E9D80355-7AB4-45B8-80E8-983A48D5E1BD/msicuu2.exe

    Please copy and paste the entire link in a new Internet Explorer window.

    NOTE: The URL above will take you to a non HP Web site. HP does not control and is not responsible for information outside of the HP Web site.

     

    2. Save the file to the computer.

    3. Double click the msicuu2.exe to install this tool on the computer.

    After doing that, please take the following steps to remove previous installation of Microsoft XML Core Services.
    Stefan D: Step 2: Remove MSXML software

    1. Click "Start" -> "(All) Programs" -> "Windows Installer Clean Up".

    2. See if you can find MSXML 4.0 Service Pack 2 or its updates. If so, remove them.

    3. Restart the computer.


    After that, please try to reinstall MSXML 4.0 Service Pack 2 and KB936181.
     Step 3: Reinstall MSXML 4.0 Service Pack 2

     

    IF THAT DIDN'T WORK.... THIS WILL.


    1. Please download the following files and save them to the Desktop.

    MSXML 4.0 Service Pack 2

    http://download.microsoft.com/download/9/6/5/9657c01e-107f-409c-baac-7d249561629c/msxml.msi

    NOTE: The URL above will take you to a non HP Web site. HP does not control and is not responsible for information outside of the HP Web site.

    Please copy and paste the entire link in a new Internet Explorer window.

    MSXML 4.0 SP2 Security Update (KB936181)
    Stefan D: http://download.microsoft.com/download/9/4/2/9422e6b6-08ee-49cb-9f05-6c6ee755389e/msxml4-KB936181-enu.exe

    NOTE: The URL above will take you to a non HP Web site. HP does not control and is not responsible for information outside of the HP Web site.

    Please copy and paste the entire link in a new Internet Explorer window.

    2. After the files are downloaded, please double-click the files to install them in order.

    BE AWARE OF THE NAME YOU SAVE THEM AS. AND MAKE SURE YOU DO SAVE TO DESKTOP SO YOU CAN FIND IT EASILY.   MAKE NOTE OF THEM AS YOU SAVE,  SO YOU CAN CHECK WHICH ONE WAS SAVED FIRST.

     

    also, i had noticed that i got an error saying the log was not found for the second install.   just try to re-download it.    otherwise just restart your computer with all the startup tasks back on.  

     

    After that, please access the Windows update site to check if this issue has been resolved

     

    SO FAR SO GOOD.  FOR ME THAT IS.   GOOD LUCK!

    oh yeah, i also cleared my history, cache, cookies and temporary internet files before doing this all.   just to make sure there wasn't anything keeping my computer from thinking this was all fresh.
    Saturday, July 26, 2008 4:59 PM
  •  jpmcelroyuk72 wrote:
    OK I have a fix for the Vista issue of this problem.
    Go to Start > Settings > Control Panel and select Programs and Features. Then Uninstall all entrys related to Microsoft XML core services (These will be clearly marked)
    Then close everything down back to the desktop and do a search for updates and you should get the normal 1 XML Core Services 4.0 update. Unstall this and it should fix the problem.

     

    This guy is a genius

    sort of

     

    i thought it did work

    just forgot to mention that there are two types of Knowledge Base Files...

    one being called

    MSXML 4.0 SP2 (KB936181)

    and the other being called

    MSXML 4.0 SP2 (KB941833)

     

    so when you find that theres another update with the same name,

    dont be shocked its just another update...

    doesnt mean that its not worked,

    you just need to install both parts to fix this problem

    and then you're sorted!

     

    Cheers Again!! ^-^

    Thursday, August 07, 2008 11:35 AM
  • Thanks for the heads up TDeGrenier. I am running XP with SP3 and the fix worked for me. I tried the install 8 times and couldn't get rid of the update icon until I tried your solution.

     

    Cheers,

    Sarairmech

     

    Friday, August 15, 2008 9:37 PM
  • My computer keeps advising me of the need to INSTALL this update.  When I install it, I don't get an error message.  It SAYS it is installed, but minutes later, the reminder comes up again.  I've installed the darned thing about 40 times, and it STILL reminds me everyday.

    Saturday, August 16, 2008 2:05 PM
  • Same here........I've lost count of how many times I've installed this darned thing, and it STILL reminds me EVERY DAY.........several TIMES a day. I'm really getting fed up with it, and can't find how to report the thing to Microsoft without paying $59 for their support program.  This is THEIR problem, you would think they would solve it for free.

     

    Saturday, August 16, 2008 2:13 PM
  • T  you are a GENIUS !!!  After two or three months of dealing with this pesky lil twerp, YOUR solution fixed it !!  THANKS SO MUCH.

     

    Saturday, August 16, 2008 3:02 PM
  • Excellent post TDeGrenier!! Thanks for including the link. After NUMEROUS tries (and failures), your advise worked like a charm. Thanks for allowing me to see the forest - I guess all the trees were in my way! Good job!!  

    Rob62

    Monday, August 25, 2008 4:44 AM
  • Thank you so much this worked and the annoying yellow update shield is gone, did what you said above. Awesome, Thanx!!

     

    Wednesday, August 27, 2008 5:15 AM
  • Hi,

    I have the same problem, but my updates are not "clearly marked", so I have no idea which to uninstall. Any ideas?

    Thanks.
    Wednesday, September 10, 2008 3:10 AM
  •  

    Hi, i AM EVER GLAD THAT I AM NOT THE ONLY ONE EXPERIENCING THIS PROBLEM. AFTER USING THE AUTOMATIC INSTALL AND INSTALLING IT ABOUT 10 TIMES SUCCESSFULLY,  I DECIDED TO MANUALLY INSTALL IT AND I GET AN ERROR MESSAGE:

     

    " ERROR OPENING INSTALLATION LOG FILE. VERIFY THAT THE SPECIFIED LOG FILE LOCATION EXISTS AND IS WRITABLE"

     

    Has anyone else had this error.

     

     

    Wednesday, September 10, 2008 11:59 PM
  • Hey yea iv had a problem with the same update apart from i dont get a error code or anything it says it is sucessfull but then it persists on making me download it over and over. I cant think of anything to help fix this if anyone has any answers please let me know.
    Wednesday, September 24, 2008 5:21 PM
  • Hi, I had a friend that complained about this for his Vista OS. I went to the download site and found the following...

     

     

     

    • Supported Operating Systems: Windows 2000; Windows 98; Windows ME; Windows NT; Windows Server 2003; Windows XP

     

    Don't know if this make a difference or helps any one, but It says its not suppored for Vista.

     

     

    Check it out yourself if you'd like. I only read so far before getting bored or lose my attention span.

     

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=3144B72B-B4F2-46DA-B4B6-C5D7485F2B42&displaylang=en

     

     

    Tuesday, October 07, 2008 10:52 PM
  •  TDeGrenier wrote:

     

    Well, I think I found a solution, for XP at least.  I don't know if this will work for everyone experiencing this problem, but here goes.

     

    I downloaded the update program "msxml4-KB936181-enu.exe" from the Microsoft site, not Windows Update.

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

     

    I ran the program and told it to remove all.

     

    I rebooted and then ran the program again to install it.

     

    I then ran the Windows Update file for "Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2".

     

    After reboot, the icon is gone and it no longer pops up.

     

    Yea!!!!!

     

    Good Luck all,

    TDeGrenier

    Thanks a lot I've been looking for this everywhere and thinking on how to fix it thanks so many. Now i dont have to get so angry with the windows update icon. 

    Thursday, October 09, 2008 8:42 AM
  • i have been trying to install this since june!!!!!    i wish we could get an answer from microsoft

    Saturday, October 11, 2008 4:59 PM
  • Worked on my XP

     

    Friday, October 17, 2008 2:36 PM
  •  

     I GUESS I SHOULD HAVE BOUGHT A MAC!
    Friday, October 31, 2008 1:37 AM
  • What to Do?

    Friday, October 31, 2008 6:08 PM
  • TDeG: Your fix worked perfectly for me. Just wanted to say thanks.

     

    Lex

    Tuesday, November 04, 2008 9:21 PM
  • I am getting the same thing after trying to unistall and reinstall manually. Now I have the same error message as you. Somebody HELP!! I am still getting the same reminders to reinstall the same update over and over after "installing successfully"

     

    Saturday, November 08, 2008 8:08 PM
  • OK I FINALLY GOT A SOLUTION FOR THOSE USING WINDOWS VISTA!!!  TO STOP THE REPEAT REQUEST FOR

    "Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2"

    ALL I HAD TO DO IS HARASS HP TECHNICAL SUPPORT. LOL.

     

    READ THIS FIRST, IT IS RELATIVELY SIMPLE.

     

    FIRST : MAKE SURE YOU UNINSTALL THE UPDATE FROM YOUR PROGRAM FILES

     

    SECOND: GO TO MICROSOFT'S SITE AND GET THE UPDATE MANUALLY BUT DO NOT DOWNLOAD IT DIRECTLY! SAVE IT TO YOUR DESKTOP   

     

    HERE IS THE SITE: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

    THIRD: ONCE IT IS ON YOUR DESKTOP, RIGHT-CLICK ON THE ICON AND THEN CLICK ON THE OPTION "RUN AS ADMINISTRATOR" CLICK ON "RUN" AND FOLLOW THE DIRECTIONS.

     

    FOURTH: RESTART YOUR COMPUTER

     

    THIS HAS FIXED IT FOR ME AFTER I HAD DOWNLOADED THIS UPDATE OVER 20 TIMES AND WAS STILL ASKED TO REINSTALL AND THEN GOT THE SAME ERROR MESSAGE YOU GOT. NOW IT IS ALL GOOD.

     

    JENNIFER

     

     

     

    Saturday, November 08, 2008 9:40 PM
  • OK I FINALLY GOT A SOLUTION FOR THOSE USING WINDOWS VISTA!!!  TO STOP THE REPEAT REQUEST FOR

    "Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2"

    ALL I HAD TO DO IS HARASS HP TECHNICAL SUPPORT. LOL.

     

    READ THIS FIRST, IT IS RELATIVELY SIMPLE.

     

    FIRST : MAKE SURE YOU UNINSTALL THE UPDATE FROM YOUR PROGRAM FILES

     

    SECOND: GO TO MICROSOFT'S SITE AND GET THE UPDATE MANUALLY BUT DO NOT DOWNLOAD IT DIRECTLY! SAVE IT TO YOUR DESKTOP    HERE IS THE SITE: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

    THIRD: ONCE IT IS ON YOUR DESKTOP, RIGHT-CLICK ON THE ICON AND THEN CLICK ON THE OPTION "RUN AS ADMINISTRATOR"

     

    FOURTH: RESTART YOUR COMPUTER

     

    THIS HAS FIXED IT FOR ME AFTER I HAD DOWNLOADED THIS UPDATE OVER 20 TIMES AND WAS STILL ASKED TO REINSTALL AND THEN GOT THE SAME ERROR MESSAGE YOU GOT.NOW IT IS ALL GOOD.

     

    JENNIFER : )

    Saturday, November 08, 2008 10:50 PM
  • I downloaded the file from Microsoft.com also. Tried doing the 'repair' option first but that didn't help. Then after reading these forum posts, I tried the first option of removing it and reinstalling it with the same file I downloaded. I was still receiving the update error afterwards. So as this user posted below, I removed it with the downloaded file from Microsoft and reinstalled the update from the Windows Update tool and now the problem is solved! Been doing it for months and I should have looked for information on how to fix it sooner. Thanks for the help from everyone!

     

     valando wrote:

     

    HI .I tried to download XML CS4SP and uninstalled it from my computer. then I reinstalled it after reboot. but I found that the update still come up. so I uninstalled it again and installed the update from vista windows update.
    Monday, November 10, 2008 5:44 AM
  • Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2 (KB936181)

    Remove or Rename XML and MSXML as the files will be corrupted  (system32 Folder) MSXML.dll and MSXML4.dll



    Install Windows Installer clean up utility (WICU KB290301)and Remove XML COmponents including MSXML and *neroXML
    (Problem causes again Remove Nero Software Manually)

    Restart  your computer 

    Download Manually MSXML (KB936181) and Install it and check for Updates ............


    ------------ ***------------------
    Do it in CLEAN BOOT(start/Accessories/Run Type - msconfig = Enter
    1: select Services and uncheck Hide all Microsoft Services and click on Disable all
    2: Click on start up and dissable all
    3: Restart your computer 
    4: Fallow instructions above 
    once it is done enable all the services in msconfig 
    ------------ ***------------------
    Causes

    1: MSXML will be corrupted 
    2: Nero Software / Nero Update may cause for this issues

    reply to my email ID if this step doesn't work 
    email : evolution.prince@hotmail.com
    Saturday, November 15, 2008 2:40 PM
  • well i downloaded that and all, but i got a message saying my my windows installer isnt installed correctly, how do i fix that.
    Thursday, February 26, 2009 5:06 AM
  • I also have this prolem how do I fix it, I dont have vesta, I have windows XP
    Wednesday, March 04, 2009 1:58 PM
  • I have the same problem.  My computer has been reinstalling Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2 over and over again for over a month.  Sometimes it installs several times a day.  I am going to call the local Microsoft Office tommorow to see if they have a suggestion.  I will let everyone know what they say.
    Monday, March 23, 2009 5:12 AM
  • Same here i prompts to update over and over its pissin me off
    Tuesday, April 14, 2009 2:45 AM
  • also once it said it hadnt been comlpetly installed and it would finish,NOPE no go. Any thoughts
    Tuesday, April 14, 2009 2:47 AM
  • Thank you. The link was helpful. It worked on Windows Home Premium.

    -balamurali25
    Friday, April 17, 2009 4:21 AM
  • I have also had a problem with this update.  The update indicates that it installed successfully but it keeps prompting me to install it, over and over again.

    YES!! THE SAME THING IS HAPPENING TO ME AND NOW MY COMPUTER KEEPS FREEZING ON ME! I THINK IT HAS TO DO WITH THE DARN SERVICE PACK THAT DOESN'T SEEM TO BE ACTING RIGHT! PLEASE HELP!!!
    Thursday, May 28, 2009 4:56 AM
  • Thanks, great advice! 

    I applied this process to Windows XP Home Edition Version 2002 Service Pack 2 and it worked flawlessly!
    Friday, June 05, 2009 1:12 PM
  • I have a different kind of problem about it..yes it will not install for me on my XP machine, but I downloaded the file and it will not work because when it is trying copy new files I get the error that it appears I do not have write access to a directory..I checked and that directory does not even exist..the core 4.0 is not even installed on my machine so I cannot remove it..nor are any updates concerning it have been installed...any fix for this?
    Friday, July 10, 2009 2:19 PM
  • Thanks, ive just tried your suggestion and it worked great. you are big help. thanks again..
    Friday, October 09, 2009 9:03 AM
  • me too what have you done to resolve?
    Sunday, October 25, 2009 1:16 PM
  • Thank you , thank you thank you, TDeGrenier.  Followed your instructions and viola, it did the trick
    Thursday, November 26, 2009 4:12 PM
  •  

    Well, I think I found a solution, for XP at least.  I don't know if this will work for everyone experiencing this problem, but here goes.

     

    I downloaded the update program "msxml4-KB936181-enu.exe" from the Microsoft site, not Windows Update.

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=021E12F5-CB46-43DF-A2B8-185639BA2807&displaylang=en

     

    I ran the program and told it to remove all.

     

    I rebooted and then ran the program again to install it.

     

    I then ran the Windows Update file for "Security Update for Microsoft XML Core Services 4.0 Service Pack 2".

     

    After reboot, the icon is gone and it no longer pops up.

     

    Yea!!!!!

     

    Good Luck all,

    TDeGrenier


    ty so so sooooooo much oh my no more shield every time i turn on computer ,works 100% had this problem for so long !!!!
    Wednesday, July 14, 2010 4:32 AM
  • once again ty
    Wednesday, July 14, 2010 4:33 AM