none
Windows 7 RC1 Media Center Xbox 360 Extender - Lag when fast forwarding

    Question

  • I was using the Xbox Extender on Windows Vista and when I would fast forward with RB on the controller, it was fast and responsive. With Windows 7 RC1 and the extender there is serious lag when I try to fast forward. It takes like 15 to 30 seconds for it to forward just a few seconds. Anyone have any ideas? Thanks.
    • Edited by tkotech Saturday, May 02, 2009 3:22 AM
    Saturday, May 02, 2009 3:21 AM

Answers

  • Ok. I was using a Wireless N USB adapter on my Media Center computer. The XBOX was hard wired to the router. I decide to run a hard wire to my embedded NIC on the PC and that seemed to straighten up the lag. I can now FF and RW in real time. I still think 7 Media Center is laggier than in Vista. Maybe it is driver related, but the driver being used is the Vista Driver from the backup of drivers from my Vista install. I read that the MS does not support Media Center extenders using wireless connections, but the Network Tuning Wizard said my signal was good, just not excellent. I am not trying to do any HD video, so I did not think that bandwidth requirements would have caused issues with standard TV Recording. Any ways, for those of you using a hard wire conneections, did you try to run the network tuning wizard from the Media Center PC?
    • Marked as answer by tkotech Wednesday, May 13, 2009 1:05 AM
    Wednesday, May 13, 2009 1:04 AM

All replies

  • I've noticed that the Media Center seems unresponsive and laggy in general.
    Saturday, May 02, 2009 5:28 AM
  • I totally agree. I upgraded from Vista SP1 to Win 7 RC and media center streaming via xbox seems more laggy than before. I use ethernet cable for streaming.

    So far, I encountered:
    - sometimes the Media Center UI freezes for a few seconds when browsing through menus; this didn't used to happen before, when I was using Vista Media Center.
    - this happened several times: the xbox lost connection when I went to the "Recorded TV" section. For a while I wasn't able to access that section (I had about 350 episodes recorded). I restarted the xbox and after a few attempts it started working.
    Tuesday, May 05, 2009 9:02 PM
  • Ok. I was using a Wireless N USB adapter on my Media Center computer. The XBOX was hard wired to the router. I decide to run a hard wire to my embedded NIC on the PC and that seemed to straighten up the lag. I can now FF and RW in real time. I still think 7 Media Center is laggier than in Vista. Maybe it is driver related, but the driver being used is the Vista Driver from the backup of drivers from my Vista install. I read that the MS does not support Media Center extenders using wireless connections, but the Network Tuning Wizard said my signal was good, just not excellent. I am not trying to do any HD video, so I did not think that bandwidth requirements would have caused issues with standard TV Recording. Any ways, for those of you using a hard wire conneections, did you try to run the network tuning wizard from the Media Center PC?
    • Marked as answer by tkotech Wednesday, May 13, 2009 1:05 AM
    Wednesday, May 13, 2009 1:04 AM
  • I wish that I could say that I had the same fix.  I have had the same issues - using a 1st or 2nd gen xbox 360 with current hardware on a dedicated win 7 machine.  I'm going to try and reduce the packet size to see if that helps.  (In other words, turn off jumbo packets since I'm not in a big hurry to save bandwidth on a gigabit ethernet...)

    Never had this issue with Vista, the one I did (off topic I know) was usually problems with TV pack and Playsforsure, etc.  I can't think of why streaming is so terrible, my guess is that the system is 'dumbed down' to put a lot of buffer in between points to avoid people complaining about streaming not working. 

    A little overkill, it seems.
    Sunday, May 31, 2009 6:17 AM
  • I am suffering from the same problem. I upgraded my HTPC from Vista Home Premium 32bit to Windows 7 RC1 64bit and have had nothing but problems with my Xbox 360 as an extender.

    I had trouble free wireless streaming with Vista, and now I get random disconnects and very slow performance. It is unusable in its current state.

    I really hope this gets sorted.
    Friday, July 17, 2009 2:00 AM
  • Has anyone tried Win7 RTM? Has this issue been addressed?
    Sunday, August 02, 2009 9:58 AM
  • Interesting.  Since my last posting on this, I had some other issues to handle so I removed all traces of the XBOX as an extender from my Win7 client, and Xbox settings as well.  After a few restarts, and attempted connections to set this back up, something in the background changed. 

    Using my xbox as an extender now pretty much 'just works' as promised.  I did try to go to more of the 'default' setting on my network adapter, and let Win7 troubleshoot my network. 

    Overall, my suggestion at this point is to go ahead and emulate what I did, since it seemed to work.  I will warn you though, that it took a few tries to get the extender to reconnect.  When it did - 'viola' the problem was gone.

    Now if we could get it to stop having to sign into XBOX live to work, that would be bliss.  (Grrr - gamers!!!)
    • Proposed as answer by tgbfan Tuesday, August 11, 2009 10:55 PM
    Friday, August 07, 2009 4:29 AM
  • I am using the Win7 RTM and trying to use Xbox 360 as an extender is even worse than in the RC - the HD grinds away, Xbox unresponsive/laggy...media library not catalogued completely...disconnection.

    It's incomprehensible to me how poorly this is behaving..it's unusable.
    • Proposed as answer by tgbfan Tuesday, August 11, 2009 10:55 PM
    Sunday, August 09, 2009 5:05 AM
  • I would suggest giving my previous post a shot.  I'm assuming:

    Using a hardwired network with a gigabit hub
    Using retail cat5e cables not home made ones
    Not using custom NIC settings
    Your video card is hardware encoding capable (ATSC shouldn't need to do this, but I digress)
    Your CPU is at least dual core with a minimum speed of 2.1 Ghz
    You have at least 3GB of ddr2 ram
    You have all updated drivers appropriate for Win7 downloaded and installed (sometimes you have to go with vista, which is usually ok, but Nvidia already has Win7 available for southbridges and video drivers)

    I would also suggest letting Win7 check for network issues and apply changes if applicable.

    Good luck.
    Tuesday, August 11, 2009 11:05 PM
  • Another really simple thing you can try to do is this:

    open regedit
    navigate to hkey_local_machine\system\currentcontrolset\services\tcpip\parameters
    create a new DWord value, and name it 'DisableTaskOffload', and set its value to 1 (make sure you have created this dword in the parameters node, not a subnode)

    reboot and see if you get any better performance.

    I found this reg tweak when having a totally unrelated issue with remote desktop to a 2008R2 server box where it would lock up for 10 seconds at a time every 30-40 seconds, and it fixed it.

    So I was also having a stuttering problem with my Win7 RC media center on my laptop streaming to my 360 extender, and tried it for the ____ of it. It stopped the stuttering in my situation.

    I doubt it will address everyones issue that is having some connectivity and bandwidth issues with meda center and extenders, but it is a simple test that takes 5 minutes to try.

    Deleting the key and rebooting, or likely setting its value to 0 instead of 1 will disable/remov the tweak.


    My current issue right now is I have been trying to do something sort of unconventional, and run Virtual Server 2005 R2 on my Windows Home Server, and I installed Windows 7 as a virtual machine which my 360 extender would connect to. This makes the 3 device scenario for a windows home server setup only a 2 device scenario (WHS has no built in media center capabilities) since I have 2 xbox 360s and 2 TVs in my house, I didn't want to have to also always make sure my main PC is powered on to service the extenders. This all works rather well, and since the Win7 virtual machine is only tasked with servicing the extenders, I am able to turn off many of the services and themes and whatnot to consume less ram and CPU cycles. However I get the stuttering when playing back video to my extender and I am still working to figure this one out. The registry tweak didn't help this time, and all other things I have found have not helped.
    Matt Kleinwaks - MSMVP MSDN Forums Moderator - www.zerosandtheone.com
    • Proposed as answer by ValiantThor Sunday, November 08, 2009 9:10 AM
    Monday, August 17, 2009 8:21 PM
  • I had the same issue as everyone else. My Windows 7 would not find my Xbox 360. This problem occurred on both Tversity and Media Center.

    I tried many things to resolve this but the only thing that actually fixed my problem was in my router configuration. I have a Linksys router and I logged into my router config page via web browser. I then clicked "Security" I then set the "Filter Multicast" option to "ENABLED" I now had instant access to my media via my xbox.

    Hope this helps some of you!

    Also this is the guide that I found that has more details on troubleshooting

    Cause 1: Xbox 360 is not found on the network. If the Xbox 360 is not found on the network due to network setup or configuration, setup will fail. To determine if the network or network router is causing the issue, temporarily connect the Xbox 360 directly to the Media Center PC using an Ethernet cable. This cable does not have to be a cross over cable as the Xbox 360 is able to switch network modes and connect to the PC. If you are able to complete setup in with the Xbox and PC directly connected then review your network setup and router configuration.
    Remember, the Xbox 360 console and Windows Media Center Based-PC must be on the same network. For additional network recommendations, tips and guidelines watch this video about connecting your Xbox 360 to your home network .

    Cause 2: Secondary MAC address is configured on the Xbox 360. Media Center Extender setup will fail if a secondary MAC address is configured on the Xbox 360. When you have a secondary MAC address configured and attempt setup, you will end up with two devices listed in the Media Center Extender UI. This single device will have separate setup keys. Resolution is to remove secondary MAC addresses from the Xbox 360. Note* There may be a reason that you have configured a secondary MAC address on your Xbox 360. Before removing this address review KB article for a possible reason you have this configured. http://support.microsoft.com/kb/817631
    Remove the secondary MAC address in the System section of the Xbox 360 dashboard
    1. Select Network Settings
    2. Select Edit Settings
    3. Select the Advanced Settings Tab
    4. Select the Advanced Settings
    5. Select Alternate MAC Address
    6. Clear the MAC Address using the on-screen keyboard, then select Done.
    7. Select Done to exit out of the Advanced Settings. If prompted, test the Xbox live connection.
    8. Exit back to the system section of the dashboard.
    9. Select computers, select Media Center, select disconnect
    Return to the Vista PC and add the extender.

    Cause 3: Multicast is blocked at router. Multicast is used by the PC and Xbox 360 to find each other over the home network. If multicast is not permitted on the network then setup will fail. If using a Linksys router, multicast behavior is set using the "Filter Multicast " option in your router’s configuration interface (the router’s setup web page). In order for the Xbox 360 to connect to the PC this option must be Enabled to disable multicast support. (I know this sounds backwords but it is needed) After enabling this option, turn off the router, Xbox 360 and PC for a few minutes. Power up the router first. Then power on the PC and Xbox 360.

    Cause 4: Problems with the Xbox 360 hard drive. We have found a few cases where the Media Center software cannot be launched from the Xbox 360 hard drive due to hard drive issues. Troubleshoot this issue by temporarily disconnect the hard drive on the Xbox 360 and re-attempt setup. If you disconnect the hard drive and are able to complete setup, complete the following to delete the Windows Media Center entry from the hard drive.
      1. Select "Memory", select "Hard Drive", select "Games"
      2. Scroll down to "Xbox 360 Dashboard" and select it.
      3. Select "Windows Media Center", select "Delete"
      4. When prompted, select "Yes" to delete the item
      On the Xbox 360, Go to the System section of the dashboard
    The software will be automatically downloaded from the PC the next time you start the Media Center Extender.

    Cause 5: Driver is not found. During setup the Media Center Extender driver should automatically be installed. We have seen a few cases where the infcache.1 file that is used to install this driver has been modified and is now preventing the driver from being located. If you see a dialog that asks for a driver when adding the Extender then you are hitting this issue. In most cases, you will probably not see the dialog asking for a driver because Media Center is set for full screen. KB article 937187 will resolve the infcache.1 corruption and allow you to Add the Extender. http://support.microsoft.com/kb/937187/en-us

    Cause 6: Group Policy . Some domain policies prevent the Xbox 360 from connecting to the Media Center PC. To determine if this is the cause of your error, temporarily remove the Media Center PC from the domain, restart the PC and then try to add the Extender again. If the extender connects when the PC is removed from the domain, review your policies and try to determine what policy is preventing the connection."
    I realize this is not eactly aimed at the error codes you mention, but thought it might give you some areas to look into that might help in your situation.
    In case you'd like to try it, my network is set up by just connecting a Linksys 5-port Gigabit workgroup switch directly to Qwest's Actiontec M1000 modem. The xbox 360 is then connected by Cat 5 Ethernet cable to the switch. Windows 7 RC automatically recognized the set up and I was able to add the Xbox360 as an extender with no input other than the 8 digit Xbox360 code. There is no router firewall set up; I count on the individual PC's to stop malware etc.
    Sunday, November 08, 2009 9:10 AM
  • I have two xbox 360s that I use as extenders and was having the exact same ffw lag issue as tkotech first described on both of them.  I found this on another forum and it worked like a charm:

    Check that Flow control is enabled on your NIC on the PC. This can help playback issues on the extenders. I play XVID movies on my XBOX 360 MCX under Windows 7 RTM and haven't noticed any major issues which is quiet amazing in itself considering!"

    I found the option under properties/advanced in device manager.

    Thanks to cw-kid on thegreenbutton

    • Elite Member
    • Media Center MVP

    Re: WMC 7 Xbox 360 problem. Just can't understand it!!

    Check that Flow control is enabled on your NIC on the PC. This can help playback issues on the extenders. I play XVID movies on my XBOX 360 MCX under Windows 7 RTM and haven't noticed any major issues which is quiet amazing in itself considering!

    Friday, November 27, 2009 6:00 PM
  • dude i was having major lag, 30 to 50 seconds, just turned off animations, working fine now, and my library is past 100gb
    • Proposed as answer by chewy51 Tuesday, July 10, 2012 6:12 AM
    Friday, January 29, 2010 3:22 AM
  • I've been struggling with this issue for over a year now and finally SOLVED it (for me).

    It seems that de video decoding system reacts on changing the language of the user.

    Other user accounts on your system do not follow this setting, but the video decoder follows the main user account.

    Somehow the Extenders use the inital install language of the system to communicate with the video decoder.

    I went to Control Panel - Language and on the last tab copied my preferred interface language to all the accounts and the logon screen of the system. This fixed all my problems.

    If you can change back to the initial install language of the system, it will most likely solve it too.

    Saturday, March 29, 2014 11:45 AM