none
Jak na vzoreček v Excelu? - poraďte RRS feed

  • Dotaz

  • Dobrý den,

    excel celkem umím, ale už dva dny tápu nad jednim vzorečkem a dnes mi došla trpělivost. Buďte někdo tak hodný a pomožte mi prosím z jeho vytvořením. Doma používám MS Office Pro 2003, v práci MS Office Home and Business 2010....

    Jde mi o vytvoření cestovní knihy s automatickým doplněním ujetých km podle zadaných kritérií.

    Vytvořil jsem zatím pracovně tento sešit - http://ipanema.sweb.cz/cesty.xls a v něm "natvrdo" chci aby jsem měl ve sloupci "C" počet km, které si podle kritérií ve sloupci "A" a "B" zadám. Např. vždy když budou v buňce "A3" a zároveň "B3" konkrétní textové hodnoty ze sešitu, tak výsledek bude např. číslo 250. Např. vždy když budou v buňce "A4" a zároveň "B4" konkrétní textové hodnoty ze sešitu, tak výsledek bude např. číslo 20. Atd....

    Přiznám se, že jsem zkoušel hodně vzorců a vždy jsem dosáhnul výsledku pravda/nepravda nebo 0/1, ale nikdy jsem nezadal do vzorce více podmínek než jednu (sloupec "A" a zároveň sloupec "B") a pak to vyhodnocení vzorce v podobě čísla.

    Opravdu si dopředu cením odpovědi v podobě pomoci. Třeba to někdo používá také tak a bude vědět..... Děkuji.

    sobota 4. prosince 2010 20:12

Odpovědi

  • Dobrý deň,

    Nedalo mi to a stiahol som si Vašu tabuľku :)

    Ja by som to robil s pomocnou tabuľkou – číselníkom, tj. vytvorte si tabuľku s kilometrami pre jednotlivé kombinácie miest pomocou „ID“ ako som písal vyššie. Napr. v mojom prípade je v oblasti $J$3:$K$5:
    PrahaBrno-centrum 250
    PrahaOstrava 350
    PrahaBrno-jiná čtvrť 270

    Do C3 dorobte vzorec =A3&B3 a do D3 =VLOOKUP(C3;$J$3:$K$5;2;0), ktorý bude vyhľadávať v číselníku kilometrov. Vyhnete sa tak veľkému počtu vnorených funkcií ak si vytvoríte zoznam všetkých kombinácií miest. Výhodu to bude mať ak budete potrebovať napr. zmeniť pre niektorú kombináciu počet km. Nebude treba upravovať tú vnorenú funkciu IF.

    Ak nechcete ten jeden pomocný stĺpec C, tak to môže byť aj takto jednou funkciou: =VLOOKUP(A3&B3;$J$3:$K$5;2;0). Toto len skopírujete do ďalších riadkov v C a je hotovo. ;-)

    Peter

    úterý 7. prosince 2010 23:50
  • Je to jste rekl hezky; muzete pokracovat :-)

    na prvni pohled u vecere se mi zda ze je nemate spravne vnorene do sebe
    atedy to ma byt =IF(A3="Praha";IF(B3="Brno-centrum";250;IF(B3="ostrava";200;"n/a")))

    kdy a3=praha a b3=brno centrum pak vrati honotu 250, kdyz a3=praha a b3=ostrava pak vrati 200  jinem pripade napise n/a

    a uplne tedy =IF(A3="Praha";IF(B3="Brno-centrum";250;IF(B3="ostrava";200;"n/a"));"co se ma stat kdyz a3<>praha")

    pro dalsi mesta nahradite to vyraz "n/a: vcetne uvozovek dalsi vlozenou podminkou tedy IF(B3="jine mesto";999;"n/a")... atd to "n/a" bude az 1x uplne na konci az vycerpate vsechna mesta.

    pokud jeste chcete zahrnout co se ma stat,kdyz a3=neni praha ale napr brno, pokracujete stejnym principem podminek jimiz nahradite vyraz "co se ma stat kdyz a3<>praha"

    • Označen jako odpověď Kdesi středa 8. prosince 2010 11:24
    úterý 7. prosince 2010 20:13

Všechny reakce

  • Dobrý deň,

    ak máte nejaký zoznam s tými textovými hodnotami a počtom km ku každému záznamu, tak najjednoduchšie je vytvoriť ešte jeden stĺpec pre "ID číslo" a potom už len vyhľadávať funkciou podľa ID a priradzovať km do požadovaného stĺpca. ID by mohli byť spojené hodnoty z dvoch textových stĺpcov. Napr. stĺpec A Trnava a stĺpec B Bratislava, tak ID TrnavaBratislava. Toto by sa vyhľadalo a podľa toho vložíte km. Ak nemáte zoznam, tak bude treba vymyslieť iný spôsob.

    Snáď ako idea to na niečo poslúži aj keď som Vaše xls nevidel. :o)

    Peter

    sobota 4. prosince 2010 21:03
  • do chlivecku c3 jsem zadala  =IF(A3="Praha";IF(B3="Brno-centrum";250;);0)

    jeli v A3 "praha" a zaroven B3 "Brno-centrum" zobrazi se hodnota 250 (a odpovidajici castaka 1350) jinak se zobrazi honota 0

     

     

    muzte to zmodifikovat napriklad na =IF(A3="Praha";IF(B3="Brno-centrum";250;);"NA")

    pak jeli v A3 "praha" a zaroven B3 "Brno-centrum" zobrazi se hodnota 250 (a odpovidajici castaka 1350) jinak se zobrazi honota NA

    pondělí 6. prosince 2010 21:17
  • Jste prostě lepší! Já jsem jen obyčejný chlap :-)

    Každopádně díky za vzorec, to je ono, co chci!!! Jen s jednim detailem - když ho rozšířím o další města a rozkopíruji do dalších buněk, tak ty další města nepočítá. Tuším, že chybu jsem neudělal, ale jelikož do něho ve finále potřebuji zakombinovat asi 5 měst a křížově je vlastně propojit, tak mi to s jednou podmínkou zatím nevyhovuje. Mrkněte mi PROSÍM ještě sem - http://ipanema.sweb.cz/cesty2.xls jestli je to možné jak to myslím. Když vyměním město ve sloupci "B", tak vzoreček ve sloupci "C" si se mnou asi nechce rozumnět :-)

     

    Díky za Váš čas.

    úterý 7. prosince 2010 17:35
  • Je to jste rekl hezky; muzete pokracovat :-)

    na prvni pohled u vecere se mi zda ze je nemate spravne vnorene do sebe
    atedy to ma byt =IF(A3="Praha";IF(B3="Brno-centrum";250;IF(B3="ostrava";200;"n/a")))

    kdy a3=praha a b3=brno centrum pak vrati honotu 250, kdyz a3=praha a b3=ostrava pak vrati 200  jinem pripade napise n/a

    a uplne tedy =IF(A3="Praha";IF(B3="Brno-centrum";250;IF(B3="ostrava";200;"n/a"));"co se ma stat kdyz a3<>praha")

    pro dalsi mesta nahradite to vyraz "n/a: vcetne uvozovek dalsi vlozenou podminkou tedy IF(B3="jine mesto";999;"n/a")... atd to "n/a" bude az 1x uplne na konci az vycerpate vsechna mesta.

    pokud jeste chcete zahrnout co se ma stat,kdyz a3=neni praha ale napr brno, pokracujete stejnym principem podminek jimiz nahradite vyraz "co se ma stat kdyz a3<>praha"

    • Označen jako odpověď Kdesi středa 8. prosince 2010 11:24
    úterý 7. prosince 2010 20:13
  • Dobrý deň,

    Nedalo mi to a stiahol som si Vašu tabuľku :)

    Ja by som to robil s pomocnou tabuľkou – číselníkom, tj. vytvorte si tabuľku s kilometrami pre jednotlivé kombinácie miest pomocou „ID“ ako som písal vyššie. Napr. v mojom prípade je v oblasti $J$3:$K$5:
    PrahaBrno-centrum 250
    PrahaOstrava 350
    PrahaBrno-jiná čtvrť 270

    Do C3 dorobte vzorec =A3&B3 a do D3 =VLOOKUP(C3;$J$3:$K$5;2;0), ktorý bude vyhľadávať v číselníku kilometrov. Vyhnete sa tak veľkému počtu vnorených funkcií ak si vytvoríte zoznam všetkých kombinácií miest. Výhodu to bude mať ak budete potrebovať napr. zmeniť pre niektorú kombináciu počet km. Nebude treba upravovať tú vnorenú funkciu IF.

    Ak nechcete ten jeden pomocný stĺpec C, tak to môže byť aj takto jednou funkciou: =VLOOKUP(A3&B3;$J$3:$K$5;2;0). Toto len skopírujete do ďalších riadkov v C a je hotovo. ;-)

    Peter

    úterý 7. prosince 2010 23:50
  • Oběma díky - oba dva způsoby jsou OK. Přece jenom se přikloním k mužské části této populace, protože se mi to zdá jednodušší pro prvotní vytvoření veškerých vzorečků. Od uživatelky "little_creature, Ltd. _" by měl podle mě tak 60 cm na délku :-) To ale nic nemění na mojí předešlé pokloně k ní.

    Děkuji za Vás čas, moc jste mi pomohli. Můžu se teď do toho všeho pustit sám.....

    středa 8. prosince 2010 11:24
  • To je pracovni deformace :-), snazim se respektovat myslenkovy tok resitele (ktery me i nekdy prijemne prekvapi)

    Např. vždy když budou v buňce "A3" a zároveň "B3" konkrétní textové hodnoty ze sešitu, tak výsledek bude např. číslo 250. Např. vždy když budou v buňce "A4" a zároveň "B4" konkrétní textové hodnoty ze sešitu, tak výsledek bude např. číslo 20. Atd....

     

    středa 8. prosince 2010 21:17
  • Od uživatelky "little_creature, Ltd. _" by měl podle mě tak 60 cm na délku :-) To ale nic nemění na mojí předešlé pokloně k ní

    Ženy zřejmě neřeší délku tak často, jak bychom si mysleli... :-))) V tomto případě L_C pořešila konkrétní dílčí problém tazatele, ale když jsem to četl hned mi blesklo hlavou "proboha, copak on chce cpát číselník tras do vzorce...?" Někdy je zkrátka vhodnější řešit skutečný cíl dotazu než tazatelem předložený problém... A P.B. tak mohl hned uplatnit svůj článek z Technetu   v praxi... :-)

    JN
    čtvrtek 9. prosince 2010 12:03
  • Na delce nezalezi, to vi prece kazdy :-), ze i s malym kasparkem se da hrat velke divadlo ;-)
    Ono by to totiz slo resit treba automatickym filtrem na vytvorenem ciselniku
    čtvrtek 9. prosince 2010 18:53