none
Access 2007 zadávání vzorců RRS feed

  • Dotaz

  • Dobrý den,

    chci se zeptat jak v accessu 2007, když mám tabulku s hodnotama a potřebuju aby udělala jednoduché výpočty které by se poté rozbrazili v nějaké buňce podobně jako v excelu. Dočetl jsem se jak to udělat přes formulář nebo sestavu ale zde se dá zvolit pouze sloupec nikoliv přímo určit z jaké buňky tabulky má data brát. Potřebuji totiž převést Excel tabulky to Accessu v Excelu jsou makra i jednoduché výpočty ale tyto tabulky mají přes 200MB což otevřít na normálním PC zabere moc času, tak to chci kompletně převést do databáze která jak doufám bude rychlejší. Tabulku jsem převedl, ale teď nevím jak zde udělat potřebné výpočty i makra, ať už přes formuláře nebo sestavy.

    neděle 18. července 2010 8:25

Odpovědi

  • 1. excel a access se da jen velmi spatne srovnavat, asi jako kabrio a traktor :). Doporucuji nejprve nastudovat zaklady a principy jazyka SQL, pote alespon neco malo o MS Access.
    2. redundance je obrovskym zlem . Tzn. do TABULKY nikdy (s vyjikou zdovodnitelneho pozadavku zrychleni) neukladej to co se da vypocitat z existujicich informaci

    V tabulce nech tedy dejmetomu pole (samozrejme jednoznacny identifikator), jednotkova cena, pocet jednotek. V PREZENTACNI VRSTVE-FRONTENDU (v accessu formular ve kterem editujes radky objednavky nebo sestava ve ktere tisknes objednavku ci o co se v tvem pripade jedna) pak pridej vypoctove pole. Pripadne nad tabulkou vytvor DOTAZ kde opet pridas vypoctove pole:

    Formular:

    query:

    MP

    • Označen jako odpověď Kocur_ neděle 18. července 2010 13:59
    neděle 18. července 2010 11:48
    Moderátor

Všechny reakce

  • Zkus napsat priklad, zejmena jak poznas se kterymi bunkami pocitat.

    Pokud je vyber snadny muzes pouzit funkci Dlookup(). V pripade slozitejsich vzorcu, agregaci a pod. bych sel cestou vytvoreni query (cesky snad dotaz) a zobrazeni jejiho vysledku v subformulari

    MP

    neděle 18. července 2010 9:07
    Moderátor
  • Mám tabulku kde mám cenu produktů v jednom sloupci v dalším sloupci se zadává počet kusů v následujícím se vypočítá například cena celkem. V každém řádků je potom jiný produkt jiná cena takže cena se musí počítat induviduálně na každém řádku. Každý sloupec má v té tabulce název například F12 (při převodu z excelu). Když uvedu příklad: sloupec F1 řádek 1. 200 Kč, sloupec F2 řádek 1. 4ks, sloupec F3 řádek 1. F2[1.řádek]*F1[1. řádek]. Snad jsem nastínil srozumitelně můj problém. Jednoduše potřebuju funkce které se zadávají v excelu pro tabulky dát do accessu.
    neděle 18. července 2010 9:22
  • 1. excel a access se da jen velmi spatne srovnavat, asi jako kabrio a traktor :). Doporucuji nejprve nastudovat zaklady a principy jazyka SQL, pote alespon neco malo o MS Access.
    2. redundance je obrovskym zlem . Tzn. do TABULKY nikdy (s vyjikou zdovodnitelneho pozadavku zrychleni) neukladej to co se da vypocitat z existujicich informaci

    V tabulce nech tedy dejmetomu pole (samozrejme jednoznacny identifikator), jednotkova cena, pocet jednotek. V PREZENTACNI VRSTVE-FRONTENDU (v accessu formular ve kterem editujes radky objednavky nebo sestava ve ktere tisknes objednavku ci o co se v tvem pripade jedna) pak pridej vypoctove pole. Pripadne nad tabulkou vytvor DOTAZ kde opet pridas vypoctove pole:

    Formular:

    query:

    MP

    • Označen jako odpověď Kocur_ neděle 18. července 2010 13:59
    neděle 18. července 2010 11:48
    Moderátor
  • SQL se právě učím a MS Access umím jen základy a to ještě v 2003 o tuto práci mě požádal známý tak jsem řekl že to zkusím a sám se něčemu přiučím. Všechno co jste popsal vím jen jednu věc nemůžu najít a to jak přidat výpočtové pole Textové pole apod. vidím a vím kde je přidat ale nevím jestli potřebuju více mrkve nebo nové brýle protože to tam prostě nevidím:). Mimochodem tohle je opravdu z důvodu zrychlejí jelikož práce v Excelu a výpočty v něm jsou už časově příliš pomalé a náročné. Jedná se právě o výpočty ceny, zisku apod. věcí.

    Tak už jsem na to přišel děkuju za pomoc. Jenom poslední dotaz takhle se mi ve formuláři zobrazí a vypočte jen jeden řádek jak udělat aby se mi zobrazili třeba všechny řádky v tabulce

    neděle 18. července 2010 13:46
  • zmen typ formulare na nekonecny nebo datovy list.  bude vypadat jako 2. resp. 3 obrazek vyse.

    Pokud je to jen pro zpracovani pouzij dotaz (pred- a posledni obr.)

    MP

    neděle 18. července 2010 17:23
    Moderátor