none
Hyper-V a síť

    Dotaz

  • Ahoj,

    pokouším se rozjet virtualizaci v Hyper-V a narazil jsem na problém se síťováním.

     

    192.168.1.1 - router Asus RT-N11 - gateway, DNS, DHCP;

    192.168.1.2 - SVIRTUAL01 - fyzický stroj, Windows Server 2008R2, k routeru připojený přes wi-fi; dále k routeru připojený ethernet kabelem, síťovka vyhrazená pro Hyper-V síť (resp. není povoleno její sdílení, ale to nemá vliv, zkoušel jsem i povolení), typ externí;

    192.168.1.3 - NB01 - notebook připojený přes wi-fi;

    192.168.1.4 - NB02 - notebook připojený přes ethernet;

    192.168.1.4 - VPC01 - virtuální PC;

    192.168.1.5 - VPC02 - virtuální PC;

     

     

    IP adresy, gateway a servery DNS předávány DHCP, na všech PC jsou spravně.

     

    A nyní k problému:

    Všechny fyzické i virtuální počítače dostavaji správnou adresu IP, masku, bránu a servery DNS a na sebe navzájem si pingnou. Všechny fyzické počítače si na router pingnou. Žádný virtuální počítač si na router nepingne - Cílový hostitel není dostupný. A ve správci virtuálních sítí vidím pouze ethernetový adaptér, ne wi-fi.
    Zkusil jsem úplně vypnout firewall na hostiteli, přehodil jsem patch kabel v routeru za ten, se kterým jsem se připojil, prošel jsem konfiguraci routeru a nic podezřelého jsem nenašel, takže už vážně nevím.
    Nenapadá někoho, v čem by mohl být zkopaný pes?

     

    Předem díky za nakopnutí.

     

    Z.K.

    30. ledna 2010 12:27

Odpovědi

  • Tak mohu rict, ze je vyreseno, i kdyz mi to hlava moc nebere a nejsem schopny podat presne vysvetleni. Dal jsem se do preinstalace jeste dneska a po ni jsem zjistil, ze se nemuzu ze serveru pripojit k routeru kabelem - Windows hlasily neznamou sit. Po trose laborovani jsem se nastval a router jsem vyresetoval.
    Vysledek je takovy, ze je vsechno spravne zasitovane, vcetne virtualu, az na muj pracovni notebook, ktery se k te wi-fi nepripoji :) Ale to uz bude nastavenim routeru, protoze k zalozni wi-fi se pripoji.
    Takze jeste jednou dekuju za snahu pomoci a pokladam to za vyresene.
    3. února 2010 22:31

Všechny reakce

  • Ten poslední oktet adres IP je pro zjednodušení, proto se tam dvakrát dostala 192.168.1.4 :)

    30. ledna 2010 13:04
  • Zkusmo jsem na jednom z notebooku nainstaloval Virtual PC a do nej jeden pocitac s Win XP. Bez problemu si na router pingnu. Po instalaci tech XP do Hyper-V si opet na router nepingnu. Takze problem je v Hyper-V.
    Zacinam uvazovat o reinstalaci serveru :(
    30. ledna 2010 21:38
  • co připojit ten počítač jenom přes ethernetovej kabel (třeba 2x) a vyzkoušet to..jestli to teda něco neudělá. Nebo to připojit jenom přes ethernetovou síť. Napiš co to udělá.

    IP přidělená těm virtuálům je přiřazená přes DHCP nebo přímo?
    1. února 2010 10:23
  • Adresa IP je přidělena z DHCP a je správně. Zbytek vyzkouším až večer. A rovnou zkusím těm virtuálům rezervovat jinou IP adresu, jestli ji opravdu dostávají z toho routeru.
    1. února 2010 11:19
  • Tak jsem odpojil wi-fi a povolil sdileni ethernetoveho adapteru, nic. Odebral a znovu jsem pridal roli Hyper-V, nic. Zmenil jsem IP adresu v rezervacich DHCP a priradila se spravne. Kdyby nekoho neco napadlo, budu vdecny.
    2. února 2010 22:07
  • ty jo...tak to by mě zajímalo co to dělá..
    vyčkej tak dva dny, nainstaluju si WS2008R2 a vyzkouším virtualizaci přes Hyper-V. Jestli mi to bude fungovat..:) Dám pak vědět, jestli jsem se s něčím podobným nesetkal.

    Takže nejde pingnout jenom na výchozí bránu (ten router) a cokoli co je za ním, že jo? V podsítí si na sebe pingnout (i ty virtuály - ps > vista a 7 PC mají většínou/mnohdy/občas ping zakázaný, takže si neodpovídají..)

    Z toho vyvozuju, že třeba takovej ping na 77.93.200.48 taky nebude fungovat..(napiš kdyby jo:)
    2. února 2010 22:15
  • Diky.
    Je to presne tak, v ramci podsite si pingnu, na router a za nej, vcetne te adresy, ne. Umyslne pisu router, protoze pokud zmenim v DHCP branu, na ni si pingnu. A tyka se to jen Hyper-V, Virtual PC s timproblem nema.
    Pokud to nevyresim do nedele, zkusim preinstalaci. Je to temer cista instalace.
    3. února 2010 17:36
  • Tak já jenom popíšu co jsem zatím udělal já:
    Nainstaloval jsem Windows Server 2008 R2 CZ
    Přidal jsem roli Hyper-V a nedělal jsem žádné virtuální sítě
    2x se restartoval server
    spustil jsem konzolu Správce Technologie Hyper-V
    Akce - Nová - Virtuální počítač
    Zadal jsem název - přiřadil jsem 1024MB paměti - nevybral jsem žádnou virtuální sít, protože nemám žádnou vytvořenou - Vytvořil jsem nový pevný disk - Nainstaloval jsem Windows Server 2008 R2 CZ z instalačního disku - Dokončil jsem ho

    Spustil jsem virtuální počítač - kliknul jsem na možnost připojit - nainstaloval jsem klasicky virtuální počítač
    mezitím co se instaloval virtuální počítač jsem vytvořil virtuální síť a to takhle:
    Kliknul jsem na možnost Správce virtuálních sítí - Externí - přidat - Povolil jsem operačnímu systému ji sdílet a pak jsem kliknul na použít - ukázalo se nějaké upozornění o tom, že je možné, že se odpojí síťové aplikace - kliknul jsem na pokračovat - v tu chvíli se odpojila konzola s obrazovkou virtuálního počítače, ale hned se zase připojila, když jsem zvolil možnost připojit znovu

    Virtuální počítač je nainstalovaný

    Vypnul jsem ho, připojit jsem tu virtuální síť a jede to...

    tak jestli jsi něco udělal jinak..?

    3. února 2010 19:59
  • Ja nejprve vytvoril virtualni sit a pak jsem teprve vytvarel virtualni pocitace, ale pochybuju, ze by tohle melo vliv. Zkusim cely server preinstaovat.
    Diky za pomoc.
    3. února 2010 20:54
  • Tak mohu rict, ze je vyreseno, i kdyz mi to hlava moc nebere a nejsem schopny podat presne vysvetleni. Dal jsem se do preinstalace jeste dneska a po ni jsem zjistil, ze se nemuzu ze serveru pripojit k routeru kabelem - Windows hlasily neznamou sit. Po trose laborovani jsem se nastval a router jsem vyresetoval.
    Vysledek je takovy, ze je vsechno spravne zasitovane, vcetne virtualu, az na muj pracovni notebook, ktery se k te wi-fi nepripoji :) Ale to uz bude nastavenim routeru, protoze k zalozni wi-fi se pripoji.
    Takze jeste jednou dekuju za snahu pomoci a pokladam to za vyresene.
    3. února 2010 22:31