sticky
Néhány tanács kezdő fórumozóknak RRS feed

 • General discussion

 • 0. Google/Groups, Windows Live Search, KB, TechNet, MSDN, EventID.net, stb.. Ezek legyenek az első lépések. Nem osztunk csípőből RTFM-et, de azért próbáljunk meg először önállóan sikerre jutni.

  1. Mindig a megfelelő fórumba írj, mert ugyan a fórumgazdák képesek mozgatni a bejegyzéseket (ha muszáj), de választ valószínűleg kevesebb eséllyel kapsz az ISA 2004 AutoDial kérdésedre az SQL fórumban. Emellett gondolj azokra is, akik 3 hónap múlva keresnének információt az AutoDial-ról - értelemszerűen az ISA kérdések között.

  2. A kérdésed címe amennyire csak lehet vonatkozzon a problémára. Az "MMC kérdés" vagy a "MMC 3.0" helyett a "Hogyan lehet bekapcsolni az MMC 3.0-át?" sokkal jobb - mindenkinek.

  3. Árulj el annyi részletet a problémáról (pl. Eseménynapló bejegyzés), és/vagy a környezetről, amennyit csak tudsz (ne felejtsd el, a rendszered a Tied, senki másnak nem értelemszerű, hogy melyik gép DC és melyik nem), de ne írj felesleges részekkel megpakolt litániákat. Senki nem olvassa el az egyoldalas bejegyzéseket, de ha mégis, tuti hogy nem fog válaszolni, mert elfárad Smile

  4. Próbáld meg leírni a lépéseket (lehetőleg pontosan), amelyekkel eljutottal a problémáig! Ez jól jöhet akkor, ha valaki más is szeretné reprodukálni a problémát - azért, hogy Neked segítsen.

  5. Próbálj meg egyetlen kérdést feltenni egyszerre! A hosszú bejegyzések mellett a másik ok amiért a profik elkattintanak egy kérdésről, az a problémahalmozás.

  6. Ne türelmetlenkedj a válasz reklamálásával, mindenki segít ahol tud (a fórumgazdák különösen), de azért ez nem egy fizetős Premium support. Ha nincs válasz, akkor se ess kétségbe, a lehető legtöbb esetben próbáljuk eszkalálni a problémát más irányba is, ami időbe kerül, de erről nem írunk külön bejegyzést minden alkalommal.

  7. Ha úgy érzed, megfelelő egy válasz a kérdésedre, ne habozz, jelöld meg válaszként ("Was this post helpful? Yes!"). Ez egyrészt csökkenti az "Unanswered" (megválaszolatlan kérdések) rész tartalmát, ergo könnyebb átlátni annak, aki csak "beugrik", másrészt a később olvasóknak is hasznos, a megoldás gyors elérésében.

  8. Írj világosan és főképp érthetően! Mivel ez itt az Internet, és mi nem nyelvészprofesszorok vagyunk, senkit nem érdekel komolyabban egy-egy hiba becsúszása. Egy érthetetlen, ködös, locsi-fecsi, esetleg trágár, személyeskedő megszólalás viszont bosszantó és biztosan nem sarkall senkit sem a segítségadásra.

  9. Ha nem kérdezel, hanem csak egy megjegyzést teszel, kérjük, hogy jelöld ennek megfelelően (Comment ikon, azaz a kék alapon fehér ceruza), hogy ne akarjunk rá válaszolni és hogy nem jelenjen meg a megválaszolatlan kérdések listájában.

  10. Ha válaszoló vagy, és netalántán egy erős egóval megáldott geek (ez majdnem mindig együttjár Big Smile), akkor mielőtt méregbe oltott billentyűzettel virtuálisan ráhúznál egyet a kezdő kérdezőre, gondolj bele három dologba: 1., ők vannak többen, 2., Te is voltal kezdő, 3., mindenki csinál őrült nagy hibákat. Szóval csak türelem.

   

  Várjuk a további javaslatokat (mailben: v-tagal kukac microsoft pont com) eme abszolút nem teljes lista értelmes bővítésére. A legjobb beküldők.. a legjobb beküldők Smile

  Monday, May 7, 2007 3:12 PM