locked
"An attempt was made to add an object to the directory with a name that is already in use." RRS feed

  • Question

  • Installed a new Child Domain under a stable forest. However, the domain name was misspelled. DCPROMOed the child domain (and believe to have selected "it is the last domain controller in the domain". However, when trying to re-install the child domain I receive the following error:
    "An attempt was made to add an object to the directory with a name that is already in use." At the end of the DCPROMO Active Directory Domain Services Installation Wizard. It has been over 15 hours since Child Domain has been removed.

    How can I re-create the child Domain? I've tried cleaning up DNS, and the Schema with ADSI edit. The message persists.

    Installed on Windows 2008 R2 using Windows 2003 functional level.

    [DCInstall]
    ; New child domain promotion
    ReplicaOrNewDomain=Domain
    NewDomain=Child
    ParentDomainDNSName=ParentDomain.MyCompany.LOCAL
    ChildName=JAMAICA
    DomainNetbiosName=NewChildDomain
    DomainLevel=2
    SiteName=SML-ChildDomain
    InstallDNS=Yes
    ConfirmGc=No
    CreateDNSDelegation=Yes
    DNSDelegationUserName=MyCompany\Administrator
    DNSDelegationPassword=*
    UserDomain=MyCompany.LOCAL
    UserName=MyCompany\Administrator
    Password=*
    ReplicationSourceDC=ServerDC2.ParentDomain.MyCompany.LOCAL
    DatabasePath="C:\Windows\NTDS"
    LogPath="C:\Windows\NTDS"
    SYSVOLPath="C:\Windows\SYSVOL"

    Tuesday, January 17, 2012 2:35 PM

Answers

  • Hello,

    please check with: http://support.microsoft.com/kb/230306


    Best regards Meinolf Weber Disclaimer: This posting is provided "AS IS" with no warranties or guarantees , and confers no rights.
    • Proposed as answer by Yan Li_ Wednesday, January 18, 2012 9:41 AM
    • Marked as answer by Yan Li_ Monday, January 23, 2012 2:03 AM
    Tuesday, January 17, 2012 2:41 PM
  • Have you performed the metadata cleanup of the removed child domain before recreating child domain with already used name.

    You can refer below article to remove references.

    http://support.microsoft.com/kb/216498

     

    Regards  


    Awinish Vishwakarma

    MY BLOG:  awinish.wordpress.com


    This posting is provided AS-IS with no warranties/guarantees and confers no rights.
    • Proposed as answer by Yan Li_ Wednesday, January 18, 2012 9:41 AM
    • Marked as answer by Yan Li_ Monday, January 23, 2012 2:03 AM
    Tuesday, January 17, 2012 2:48 PM

All replies

  • Hello,

    please check with: http://support.microsoft.com/kb/230306


    Best regards Meinolf Weber Disclaimer: This posting is provided "AS IS" with no warranties or guarantees , and confers no rights.
    • Proposed as answer by Yan Li_ Wednesday, January 18, 2012 9:41 AM
    • Marked as answer by Yan Li_ Monday, January 23, 2012 2:03 AM
    Tuesday, January 17, 2012 2:41 PM
  • Have you performed the metadata cleanup of the removed child domain before recreating child domain with already used name.

    You can refer below article to remove references.

    http://support.microsoft.com/kb/216498

     

    Regards  


    Awinish Vishwakarma

    MY BLOG:  awinish.wordpress.com


    This posting is provided AS-IS with no warranties/guarantees and confers no rights.
    • Proposed as answer by Yan Li_ Wednesday, January 18, 2012 9:41 AM
    • Marked as answer by Yan Li_ Monday, January 23, 2012 2:03 AM
    Tuesday, January 17, 2012 2:48 PM
  • Hi,

     

    I would like to know how is everything going on. If there is anything else we can do for you, please feel free let us know.

     

    Best Regards,

    Yan Li

     

    TechNet Subscriber Support

    If you are TechNet Subscription user and have any feedback on our support quality, please send your feedback here.

     


    Yan Li

    TechNet Community Support

    Thursday, January 19, 2012 2:30 AM
  • It seems that instances of child DC still exist in the forest.Check all the instances are remove from DNS,AD database,AD sites and service.


    C:\>ntdsutil
    - ntdsutil: metadata cleanup
    - metadata cleanup: connections
    - server connections: connect to server DC01
    Binding to DC01 ...
    Connected to titanic using credentials of locally logged on user
    - server connections: quit
    - metadata cleanup: select operation target
    - select operation target: list domains
    Found 3 domain(s)
    0 - DC=Microsoft,DC=com
    1 - DC=Child1,DC=Microsoft,DC=com
    2 - DC=Child2,DC=Microsoft,DC=com
    - select operation target: select domain 2
    Site - CN=London,CN=Sites,CN=Configuration,DC=Microsoft,DC=com
    Domain - DC=Child2,DC=Microsoft,DC=com
    No current server
    No current Naming Context
    - select operation target: quit
    - metadata cleanup: remove selected domain

    If still issue persist I would recommend to reboot both parent and child server and then proceed with promotion also if possible reinstall the OS on demoted Child DC and give a try. 

    Also ensure that if muliple DC exist in parent domain there should be no replication issue between the DC's this could also be the cause.

    Hope this helps

    Regards,
    Sandesh Dubey.
    -------------------------------
    MCSE|MCSA:Messaging|MCTS|MCITP:Enterprise Adminitrator
    My Blog: http://sandeshdubey.wordpress.com
    This posting is provided AS IS with no warranties, and confers no rights.

    Thursday, January 19, 2012 2:49 AM
  • While I'm not 100% sure what the cause was, I was able to move the account with the issue to a different OU. There might've been duplicate SIDs somewhere.
    Monday, January 21, 2019 5:01 AM