locked
msftesql.exe randomly hits 100% CPU RRS feed

  • Question

  • I am running Exchange 2010 SP1 Rollup 3v2.  I have 4 mailbox servers in a DAG configuration on VMWare 4.1 ESXi.  With about 3000-4000 mailboxes per server.  32Gb ram and 2 CPUs per server  Most of the time the CPU runs normally, but from time to time the msftesql.exe service (which is part of the MS indexing) will hit 100% CPU untilization on both CPUs for a minute or two.

    anyone seen this issue before?

    Thank You,

    Friday, August 12, 2011 3:39 PM

Answers

  • Can you bump those guests to 4 CPUs?

     

    • Marked as answer by j656 Tuesday, August 16, 2011 1:15 PM
    Friday, August 12, 2011 4:52 PM

All replies

  • Can you bump those guests to 4 CPUs?

     

    • Marked as answer by j656 Tuesday, August 16, 2011 1:15 PM
    Friday, August 12, 2011 4:52 PM
  • That was our first thought, but the process takes up 100% of both CPUs.  So, wouldnt it take up 100% of all 4 CPUs at that point?
    Friday, August 12, 2011 5:50 PM
  • That was our first thought, but the process takes up 100% of both CPUs.  So, wouldnt it take up 100% of all 4 CPUs at that point?


    probably not. I have found that 2 CPUs was never enough for the mailbox role. You could always bump one server for now and test.

     

    Friday, August 12, 2011 5:56 PM
  • On Fri, 12 Aug 2011 17:56:09 +0000, AndyD_ wrote:
     
    >That was our first thought, but the process takes up 100% of both CPUs. So, wouldnt it take up 100% of all 4 CPUs at that point?
    >
    >probably not. I have found that 2 CPUs was never enough for the mailbox role. You could always bump one server for now and test.
     
    Two CPUs for 3000 mailboxes? That's pretty light. I'd go with Andy's
    suggestion and try one mailbox server role with more CPUs. There may
    be other things at work, too, since it's a VM.
     
    ---
    Rich Matheisen
    MCSE+I, Exchange MVP
     

    --- Rich Matheisen MCSE+I, Exchange MVP
    Friday, August 12, 2011 8:05 PM
  • Ok, Ill give it a shot.

     

    Thanks for the advice.

    Saturday, August 13, 2011 11:19 PM
  • Thanks guys.  so far so good.  I have added two more CPUs to two of my mailbox servers and it has resolved the 100% CPU usage issue.
    • Marked as answer by j656 Tuesday, August 16, 2011 1:15 PM
    • Unmarked as answer by j656 Tuesday, August 16, 2011 1:15 PM
    Tuesday, August 16, 2011 1:15 PM
  • I had the same problem on a Microsoft SQL Server 2005 Express Edition and was able to fix it by just rebuild the Full-Text catalog.

    Sharepoint Hosting und Beratung www.sharepoint-foundation-hosting.ch

    Friday, January 11, 2013 1:56 PM