locked
Alkalmazás Routing RRS feed

 • Question

 • Sziasztok!
  Windows 7-nél van valahol valamilyen olyan GUI amin keresztül meg tudom azt csinálni, hogy ha van egy ADSL-em és egy mobilinternetem, akkor minden kérés az ADSL-re menje, de a Fire*ox kérései a mobilinternet eszköz felé menjen.
  Azért kellene, mert a Fire*ox esetén telefont emulálva mobiloperátori csatornán szeretnék netezni fejlesztéseik miatt.
  Egyszer mutattak parancssorosan egy megoldást (routing table), de nekem nem sikerül újra reprodukálnom, illetve minden kapcsolódás után állandó átkonfigurálást igényelt.

  Üdv:
  Zoli
  Friday, June 5, 2009 6:04 PM

Answers

 • Szia,

  A Win 7 -nél az adminként indított thread által indított következő thread már nem fut adminként. (Ha jól emlékszem)
  Próbáld meg az UAC-ot levenni próbaként vagy keress a neten olyat, hogy run script as admin vista pl.

  Szerintem, mivel az eredeti kérdésed megoldódott és ez már igencsak eltér, erre nyitnod kellene egy új kérdést. Így többen látják az új kérdést és ez pedig másnak segítség lehet a route kérdésben.

  Üdv.

  Krisz

   
  • Marked as answer by world-soft Saturday, June 20, 2009 8:49 PM
  Saturday, June 20, 2009 7:08 PM

All replies

 • A Firefox-al mindig adott iranyba netezel? Tehat valoban lehet tudni, hogy mely ip-cimek eseten kell mas utvonalat valasszon a gep?

  A.
  Monday, June 8, 2009 9:16 AM
 • Sziasztok,

  Igen, ahhoz, hogy a routing-al be tudd lőni mi merre menjen nem árt a fix IP. Alap esetben se az ADSL, se a mobilnet nem fix IP-s szóval minden alkalommal külön meg kell adni az útvonalat.
  Ennél talán jobb és egyszerűbb lehet a Virtual XP mód. Ugyan nem feltétlenül erre lett kitalálva és nem tudom pontosan miért is kell neked így, de esteleg a mobilnet (ha USB) futhat egy firefox-al a virtual XP-n, az ADSL meg a Win 7-en. Egyrészt kapsz két "majdnem független" rendszert és Virtual application-ként is futhat másrészt nem kell bajlodni routing-okkal. Az USB-s Magenta színű mobilnet nekem ragyogóan megy a virtual gépen is, ezért merem ajánlani, hátha ez jó megoldás lehet.

  Üdv.

  Krisz

  Monday, June 8, 2009 8:44 PM
 • Szia!
  Köszi a jó ötletet, de sajna nem fog menni, mivel nekem még olyan P4-em van ami nem támogatja a vírtualizációt, így nem megy a Virtual XP sajna, pedig nagyon ki akartam próbálni. Mondjuk nem tudom mennyire van a Windows 7 a régebbi procikra optimalizálva 2.6GHz HT, de amúgy nálam tetű lassú az egész, főleg amikor TV tunert indítok, ami mindig aero kikapcsolásával is jár nálam. Bár gondolkodtam hogy lehet ki kellene kapcsolni a "Hyper-Threating"-et, mert háta az a baja, hogy állandóan le akarná kapcsolni egy egyik virtuális magot. De ez egy másik probléma...

  Sajnos mint mondtátok, az IP mindig változik, mondjuk az ADSL-é nem, mert az Router-en keresztül jön.
  Én a Windows tűzfalnál nézegettem a "Program vagy szolgáltatás átengedése a Windows tűzfalon" menüpontot, de nem jutottam előre.
  Úgy csináltam, hogy az ADSL-t Otthoninak a Mobil internetet Nyilvános hálózatnak tettem, hogy meg lehessen különböztetni.
  Az sem lenne nagyon gáz, ha egy BAT fájlt kellene mindig futtatni ha esetleg csak parancssorból lehetne megcsinálni, ha az adatokat magának tudná csak begyűjteni.

  Előre is köszi a segítséget:
  Zoli
  Saturday, June 13, 2009 10:34 AM
 • Ha ugy gondolod, hogy ez mar neked segit, akkor batch-filebol tudod varialni, hogy melyik legyen az alapertelmezett irany. Ez viszont azt jelenti, hogy minden valtas elott le kell futtasd, hogy "most erre", utana meg "most arra"...

  A.
  Monday, June 15, 2009 9:53 AM
 • Ha nincs jobb, akkor már ez is jó lenne, bár bíztam, hogy a Windows 7-ben már van jobb megoldás. A tűzfalon az otthoni és nyilvános hálózati állításban bíztam nagyon.
  Csak egy problémám van, hogy ezt sem tudom megcsinálni.
  1x valaki megcsinálta valaki az egyik gépemen, de sajna nekem nem sikerült utána reprodukálnom.
  Tud esetleg valaki segíteni?

  Előre is köszi.
  Zoli
  Monday, June 15, 2009 5:48 PM
 • Az 1x megcsinálta az akkor jó lehetett, de mint írtuk mindig nézni kell az aktuálisan kapott IP-ket!
  Ha nem akarsz command-ozni, keress rá egy Route Utility nevü dologra (saját felelősségre!), ami egy GUI-t ad vbscript alapon és nem kell parancssorozni. Ha ez megvan csak ipconfig /all aztán a megfelelő utvonalakat kell csak belőni. Van olyan esetleg olyan IP ami fix? 

  például: route add "cél IP, ahová menni akarsz" "netmask" " gateway IP, ez a mobil net Gateway IP-je" és "if - az interface ami a mobil modem kell legyen" "metric, a súlyozás" 

  Van egy IF része is de azt sosem használtam még. Bővebben:

  http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb490991.aspx

  Szerintem ezzel minden megvan ami kell. 

  Üdv.

  Krisz

   

  • Edited by Krisz21 Wednesday, June 17, 2009 6:01 PM "if" a route-ban
  Monday, June 15, 2009 6:46 PM
 • Adva van egy "fix" ip, hiszen az ADSL routeren keresztul jon, tehat ott be lehet allitani fixen.

  En mondjuk arra gondoltam, hogy teszteles elott az 0.0.0.0 utvonalat atiranyitod a mobil-internetre, majd teszteles utan vissza a fix ip-re, ha ez jarhato.

  A.

  Tuesday, June 16, 2009 7:10 AM
 • Szia!
  Mivel a teszt közben adatbázisokat és más nagyobb forgalmú dolgokat is el kell érnem, ezért csak a firefox forgalmát irányítanám át miközben a többi forgalom a rendes irányba megy az ADSL-en.

  Krisz21!
  Köszi a tanácsot. A "Route Utility"-t megtaláltam, csak letölthető címet nem.
  Próbáltam parancssorban így:
  A felső az ADSL, a második a kapott Mobil internet cím:
            0.0.0.0          0.0.0.0       10.10.10.1     10.10.10.103     20
            0.0.0.0          0.0.0.0     94.27.160.40     94.27.160.38     40
   
  Ezt írtam be:
  route add 10.41.0.0 mask 255.255.255.0 94.27.160.40 94.27.160.38
  Ezt nem fogadta le.
  Aztán a doksi szerinte ezt:
  route add 10.41.0.0 mask 255.255.255.0 94.27.160.40
  Ezt elfogadta.
  Gondolom  a firefoxba a 10.41.0.0 kellene beírni a proxy-nak.
  De így nem volt net a firefoxban.
  Mit rontottam le?

  Zoli
  Tuesday, June 16, 2009 10:12 PM
 • Tisztazzunk par dolgot: ha nincs proxy, akkor nem tudsz semmit beirni a bongeszonek. Az alapertelmezett atjaro nem proxy.

  A routolassal - ugy latom - meg nem vagy kepben. A 10.41.0.0 cimet nem tudom, honnan vetted. Helyesen azt lehetne, hogy mondjuk a 20 es 40 ertekeket valtoztatod, hogy melyik legyen az elsodleges kimeno-pont. Viszont abban az esetben minden keres azon fog kimenni. Mint mondtam, csak egy alkalmazas forgalmat igy nem tudod iranyitani.

  A route parancs /? segitsegevel segit eligazodni, hogy melyik parameter mit takar. Ezzel nem fogod tudni valtoztatni a metrikat, ahhoz a netsh-ra lesz szukseged.

  Ha ugy gondolod, hogy induljunk el ebbe az iranyba, akkor jelezd. Ismetlem: tudtommal alkalmazas-szinten csak akkor tudnad szetvalasztani (s csak ebben a speci esetben, hogy az egyik a bongeszo), ha a bongeszoben adod meg a proxy-t, ami nem ugyanaz, mint az alapertelmezett atjaro. Tehat ha felhuzol egy proxyt, akkor meg megoldhato - viszont szerintem ha ezt helyi gepre telepited, ugyanott vagyunk...

  A.

  Wednesday, June 17, 2009 6:15 AM
 • Hali, igen egy kissé fura, de sebaj:-)

  Esetleg amit még kipróbálhatsz, keres a neten "free proxy" szolgáltatásokat (ezzel lehet kijátszani a tiltott oldalakat:-)), válasz ki egyet ami szimpi és azt add be a firefoxba mint proxy. Majd a route-ba azt a proxy IP-t route-old a mobil net felé ésakkor elvileg moinden firefox kérés arra megy. Szerintem mennie kell, bár még nem próbáltam, hátha.

  A route utility-hez: http://downloads.techrepublic.com.com/5138-6240-728938.html (regisztrálni kell, de ingyenes és saját felelősségre)

  Üdv.

  Krisz

  Wednesday, June 17, 2009 6:43 AM
 • Visszaolvasva, valoszinuleg a proxy nem lesz jo megoldas, hiszen az pont nem a mobilinterneten menne ki (a keres az volt, hogy az FF azon menjen ki.) Ez csak akkor lehetne szerintem, ha egy masik gepen hasznalod a mobilnetet, amire viszont telepitesz proxyt, s az FF-et arra iranyitod. Azt irtad, hogy nem megy a virtualis gep - mert akkor tenyleg jo lett volna erre a "masodik" gepre...

  A.
  Wednesday, June 17, 2009 8:18 AM
 • world-soft:
  Nem véletlenül a Distributed Routing Table-re gondoltál a thread nyitásakor?
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Wednesday, June 17, 2009 8:27 AM
 • Hali,

  Most jutott eszembe, a Virtual PC 2007 vidáman megy XP-vel virtualizációt támogató proci nélkül is. Nekem támogatja a gépem ugyan, de nem csak az XP mode-hoz kell Win 7-ben? Ha igen, akkor még simán telepíthetsz egy alap virtual PC-t, (persze licenszeknek rendben kell lenniük) és ott simán kapcsolgathatod a hálókártyákat és a routokat.
  Szerintem mégiscsak ez a legegyszerűbb, nem?

  Üdv.

  Krisz
  Wednesday, June 17, 2009 5:05 PM
 • Szia!
  Azért írtam be a FF-ba mint proxy, mert amikor egyszer sikerült segítséggel megoldani, akkor oda is be kellett írni valamit.
  De így amit mondtatok az alapján lehet nem egy tetszőleges cím volt, hanem a mobilszolgálatnak a proxy-ja.
  Sajna nem tudom azt most hogyan kellene újra megtudni mi is volt az.

  Valóban a Ruting-ban nem vagyok otthon, de jól gondolom akkor azt, ha meglenne a mobilszolgáltató proxy címe, akkor azt kellene a 10.41.0.0 helyett beírni a route-ba és a FF-be is.
  És így az az irányba menő forgalom lenne a mobileszközre irányítva.
  Ha így van, akkor:
  - mi lenne a pontos parancs?
      ( route add "szolg. proxy ip" mask 255.255.255.0 94.27.160.40 )
  - hogy lehetne kideríteni a proxy címét újra?

  Köszi.
  Zoli
  Wednesday, June 17, 2009 5:29 PM
 • Hali,

  Kérdezd meg a szolgáltatót a proxy címért (ha van). Amúgy akkor valami hasonló lenne csak az "if" -el az interface-t is definiálni kell, hogy a mobil menjen arra (a cmd-ben írd be a route parancsot és kidobja a helpjét). Akkor lehet a free proxy is jó neked vagy mindenképp a mobil neté kell?
  Esetleg a virtual pc amit ajánlottam? Mennie kellene csak nem lesz "integrated mode"

  Üdv.
  Wednesday, June 17, 2009 5:59 PM
 • Krisz21,
  Talán megvan a proxy.
  Az IF-et hogy tudom kilistázni, hogy milyenek vannak?

  Köszi.
  Zoli
  Wednesday, June 17, 2009 8:17 PM
 • Ha a cmd-ben beírod a route print parancsot kapsz egy listát. Ennek a tetején lesz egy interface list amiben (ha aktív) benne kell legyen a mobil eszköz is és az az előtti szám kell kerüljön az IF után:

  Ha netán elakadsz:

  http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/route.mspx?mfr=true

  http://windowsitpro.com/article/articleid/27171/when-i-add-a-static-ip-route-what-value-do-i-use-for-the-interface.html

  Wednesday, June 17, 2009 8:44 PM
 • Köszi a segítséget.
  Néztem a doksit is, de valamiért nem fogadja el azt amit beírok és nem jövök rá miért:
  C:\Windows\system32>route add 212.51.126.2 mask 255.255.255.0 79.122.71.60 METRIC 1 IF 16
  Az útvonal hozzáadása nem sikerült: A paraméter nem megfelelő.

  Ui:
  Talán mégis megy:
  C:\Windows\system32>route delete 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 79.122.71.60
   OK!

  C:\Windows\system32>route add 212.51.126.2 mask 255.255.255.255 79.122.71.60 METRIC 1 IF 16
   OK!

  A FF-ben a PROXY: 212.51.126.2

  Ez után a FF-el ha megnyitom a
  http://www.ip-adress.com/-ot, akkor a mobil OP-t írja, IE-vel pedig az ADSL szolgáltatómat.

  Sőt lekapcsolódtam és vissza és már IP-ket kaptam átjáróra is (94.27.184.137). Mégis újra beállítás nélkül ment tovább a dolog, tehát nem kellett a 79.122.71.60 -at átírni sem.
  Már csak ki kell találnom valami jó módszert, hogy magától is meg tudja adni a paramétereket mondjuk egy .BAT file vagy valami hasonló.

  Köszönöm mindenki segítségét, és elnézést, hogy itt írtam, de első ránézésre úgy véltem hogy Windows 7-ben megvan már a támogatás a tűzfalban ahol igaz nem a hálózati csatoló, hanem a hálózat típusa alapján (otthoni/ nyilvános) láttam alkalmazásfüggő irányítást. Sajnos ez nem működött úgy ahogy gondoltam.

  Zoli


  • Edited by world-soft Wednesday, June 17, 2009 9:18 PM
  Wednesday, June 17, 2009 8:58 PM
 • A batch file is meg tudja adni a parametereket - mar csak az a kerdes, hogy mi az, ami valtozik, illetve honnan tudod kiolvasni a valtozast...

  A.
  Thursday, June 18, 2009 6:04 AM
 • Hali,

  Ez nagyon jó hír! Az automatikusra én írnék egy scriptet, ami WMI-vel kiolvassa a mobil interface kapott adatait és azokkal megfelelően felülírnám a route táblát. Lehet a neten keresgélve találsz ilyet.

  Üdv.

  Krisz
  Thursday, June 18, 2009 6:54 AM
 • Köszönöm a segítséget.
  Este nekiálltam és megírtam első scriptemet.
  MAC cím alapján kikeresi az eszköz azonosítóját, majd a route táblából megkeresi azokat a sorokat amik az adott IF-hez tartoznak.
  Kiválasztja közülük azt aminek a GATEWAY címe valós és nem 0.0.0.0 és azt kitörli, majd utána helyette beteszi a megfelelő ROUTE ADD-ot.
  Ha kiíratom amit szeretnék, akkor minden szép és jó.
  Ha viszont ha a script szeretné végrehajtani a módosítást, akkor 2x felvillan a CMD ablak, de nem történik semmi.
  Gondolom jogosultsági gond, de sajna nem tudom megnézni, mert mire kiírna valamit, addigra be is zárul.
  Mit lehet tenni?

  Előre is köszi:
  Zoli
  A WSF fájl végrehajtó része:

  	Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell") 
  	s= "route delete " & DESTINATION2 & " mask " & MASK2 & " IF " & ID
  	WshShell.Exec s
  	WScript.Echo
  	s= "route add " & PROXY & " mask 255.255.255.255 " & NEXTHOP & " METRIC " & METRIC & " IF " & ID
  	WshShell.Exec s
  
  Friday, June 19, 2009 6:08 PM
 • Nem rossz kezdés! Én sem vagyok vér profi, de kitartással mindig megvan a megoldás!
  Ahhoz, hogy ne csak felugró cmd ablakot láss indíts egy cmd-t és onnan indítsd a scriptet (mint DOS-ban anno:-)).
  Ha jogosultsági problémára gondolsz, tesztként futtasd adminként.
  Ami még sokat segíthet az egy script editor amiben van debugger. A neten van jópár. Nekem a Primalscript jött be.

  Üdv.

  Krisz

  Friday, June 19, 2009 9:29 PM
 • Szia!
  Köszi az ötletet.
  Sajna ha CMD-ből indítom a scriptet akkor is a WshShell.Exec -re nyit egy pillanatra egy másik CMD ablakot.
  Lehet mással kellene megfuttatni a kész parancssort.
  Próbáltam pl. csak olyat futtatni, hogy PAUSE, de azt meg nem akarta.

  Zoli

  Friday, June 19, 2009 9:35 PM
 • A felvillanó ablak az rendben, mert ott fut a route parancs és ha végre hajtódott, akkor be is zár, ha van hiba ha nincs. Ellenőrizted a route print-el utána, hátha mégis átírta, mert nem fog külön jelezni hacsak nem úgy írtad a scriptet.

  Nézd meg itt, hátha segít:

  http://social.msdn.microsoft.com/forums/en-US/vblanguage/thread/31a0dea0-7e85-40b6-9277-245e20d63889

  Krisz

  Friday, June 19, 2009 9:47 PM
 • Krisz21!
  Köszi az ötletet, de sajna igazam volt:
  Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell") 
  s= "cmd /c route delete " & DESTINATION2 & " mask " & MASK2 & " IF " & ID & " > F:\routeinfo.txt"
  WshShell.Exec s
  
  A TXT tartalma a következő lett:
  A kért művelethez magasabb felhasználói szint szükséges.

  Érem miért, és jogos is, csak ötletem nincs hogy futathatom megfelelő jogokkal, ha nem véletlenül nem lehet csak admin jogokkal.
  Zoli
  Saturday, June 20, 2009 6:00 PM
 • Szia,

  A Win 7 -nél az adminként indított thread által indított következő thread már nem fut adminként. (Ha jól emlékszem)
  Próbáld meg az UAC-ot levenni próbaként vagy keress a neten olyat, hogy run script as admin vista pl.

  Szerintem, mivel az eredeti kérdésed megoldódott és ez már igencsak eltér, erre nyitnod kellene egy új kérdést. Így többen látják az új kérdést és ez pedig másnak segítség lehet a route kérdésben.

  Üdv.

  Krisz

   
  • Marked as answer by world-soft Saturday, June 20, 2009 8:49 PM
  Saturday, June 20, 2009 7:08 PM
 • Valóban.
  Köszönöm mindenki segítségét.
  Saturday, June 20, 2009 8:51 PM