locked
Exchange delay to sending email RRS feed

  • Question

  • Dear Sir

    Greeting,,,

    we have exchange 2010 SP1 installed on virtual Machine with windows server 2008 R2 we face a problem all the emails sent isdelayed until to send from exchange up to 6 hours , please help me to solve this problem .....

    Friday, February 17, 2012 12:04 PM

All replies

  • Not enough information.

    Do the messages show in the queues in Queue Viewer?
    What else is on the machine?

    Are you sending email directly or using a smart host?

    Does this affect internal and external email, or just one, inbound or just outbound?

    Simon.


    Simon Butler, Exchange MVP
    Blog | Exchange Resources | In the UK? Hire Me.

    Friday, February 17, 2012 1:17 PM
  • Not much info; at this point when this occurs run the mail flow troubleshooter and post results. EMC, Toolbox, mail flow troubleshooter.

    James Chong MCITP | EA | EMA; MCSE | M+, S+ Security+, Project+, ITIL msexchangetips.blogspot.com

    Friday, February 17, 2012 5:02 PM
  • Do you also face this problem sending email via owa or just ms outlook?


    Where Technology Meets Talent

    Friday, February 17, 2012 9:18 PM
  • Dear Simon greeting ,,, all the message it stayed on the Queue up to 3 hours, and we send the message direct from outlook and any email come from outside stayed in the Quese, and regarding the machine requirement memory : 24 G.B CPU : AMD 6128, 2.0 GHz Regarding ,,,
    Saturday, February 18, 2012 8:48 AM
  • Dear MR.James

    this below message after troubleshooter:

    Mail submission failed: Error message: The SMTP host was not specified..

    Saturday, February 18, 2012 1:29 PM
  • Hi

    How much free space do you have on the drive where the SMTP queues are located?  Their default location is:

    C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\TransportRoles\data\Queue

    Cheers, Steve

    Saturday, February 18, 2012 1:54 PM
  • HI Steve

    we have free space 40 GB and this the location for SMTP :

    C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\TransportRoles\data\Queue

    Regard,

    Sunday, February 19, 2012 6:18 AM
  • Hi,

    Do you have any antivirus, antispam software or firewall?

    If you do please stop them and give it a shot.

    Hope it helps.


    Rowen

    TechNet Community Support

    Monday, February 20, 2012 2:50 AM
  • Hi

    yes we have a firewall and antivirus and i am try stop but the problem still ?

    Wednesday, February 22, 2012 1:06 PM
  • Hi

    1) Have excluded the exchange folders from antivirus?

    2) Are using any smart host for mailflow?

    3) did you create DNS Record for mail exchanger (MX Record)?

    4) Any error msgs in queue viewer if messages are waiting for 3 hrs time?


    Thanks Sriram

    Wednesday, February 22, 2012 5:33 PM
  • What's likely happening is mail is going to either a bad send connector at times whether load balancing or preferance based and failing. Check all your send connectors and make sure you have valid smarthost (if using one) and source servers point to valid CAS servers. If you can't figure it out, recreate your send connectors.

    James Chong MCITP | EA | EMA; MCSE | M+, S+ Security+, Project+, ITIL msexchangetips.blogspot.com

    Wednesday, February 22, 2012 7:40 PM