none
0xC004FD03 when trying to activate windows 2016 on 2012 R2 Datacenter Hyper-V

    Question

  • Hi all,

    I've got the following problem. I'm running a Windows Server 2012 R2 Datacenter Hyper-V Cluster with 2 servers. I installed a Windows 2016 Standard VM on this cluster. When I try to activate the server I get the error code 0xC004FD03.

    We don't use a KMS server.

    What I've tried already

    - Use the standard AVMA codes (https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn303421(v=ws.11).aspx?f=255&mspperror=-2147217396#Anchor_3)

    - try to active from command line (slmgr)

    - Installed all updates on the Hyper-V Hosts

    Any suggestions?

    Thursday, March 16, 2017 11:32 AM

Answers

All replies

  • Hi,

    and what version do you have? EVAL, MAK, MVL, OEM ?

    Try to run on Win 2016 server:

    slmgr /dlv

    and paste here text output from the command. 

    Radek


    Thursday, March 16, 2017 11:38 AM
  • Hi, I have a MAK license on the hosts.

    Output:

    Thursday, March 16, 2017 11:42 AM
  • Hi,

    and your HOST machine is activated?

    Your AVMA settings looks valid:

    Hyper-V host is Win 2012R2 Datacenter or 2016 Datacenter

    On your 2016 STD VM you have used slmgr /ipk C3RCX-M6NRP-6CXC9-TW2F2-4RHYD

    Have you also tried to use "Change product key" and type the MAK activation key manualy?

    Radek

    Thursday, March 16, 2017 1:45 PM
  • Here is the problem:

    "A Windows Server 2016 AVMA host can activate guests that run the Datacenter, Standard or Essentials editions of Windows Server 2016 and Windows Server 2012 R2. A Windows Server 2012 R2 AVMA host can activate guests that run the Datacenter, Standard or Essentials editions of Windows Server 2012 R2."

    https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn303421%28v=ws.11%29.aspx?f=255&MSPPError=-2147217396

    You can't activate 2016 STD running on 2012R2 Datacenter Hyper-V with AVMA 

    Radek

    • Marked as answer by BasWas Thursday, March 16, 2017 1:53 PM
    Thursday, March 16, 2017 1:52 PM
  • Thank you very much for your help, I promise to read better next time. :-)
    Thursday, March 16, 2017 1:54 PM
  • I know that this is an old thread but do you happen to know if I move my 2016 STD VM (which I can't activate on 2012R2 Datacenter) to a 2016 Datacenter server and activate it, will the activation stick if I move it back to a 2012 R2 host?
    Thursday, October 12, 2017 7:20 PM
  • I know that this is an old thread but do you happen to know if I move my 2016 STD VM (which I can't activate on 2012R2 Datacenter) to a 2016 Datacenter server and activate it, will the activation stick if I move it back to a 2012 R2 host?

    Hi,

    I suppose Yes. According to documentation:

    "The virtual machine is activated and continues to work even when it is migrated across an array of virtualization servers."

    but I haven´t tested the scenario so I am not sure of this.

    Radek 

    Friday, October 13, 2017 6:17 AM