none
PowerView An error occurred data source 'EntityDataSource'

    Question

  • I have configured SharePoint 2013, Project Server 2013 and Reporting Services in SharePoint mode everything in on ONE server. When i try to access Project Overview Dashboard report getting following error. please guide how to fix the issue.

    <detail><ErrorCode xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">rsCannotRetrieveModel</ErrorCode><HttpStatus xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">400</HttpStatus><Message xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">An error occurred while loading the model for the item or data source 'EntityDataSource'. Verify that the connection information is correct and that you have permissions to access the data source.</Message><HelpLink xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=20476&amp;EvtSrc=Microsoft.ReportingServices.Diagnostics.Utilities.ErrorStrings&amp;EvtID=rsCannotRetrieveModel&amp;ProdName=Microsoft%20SQL%20Server%20Reporting%20Services&amp;ProdVer=12.0.4100.1</HelpLink><ProductName xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">Microsoft SQL Server Reporting Services</ProductName><ProductVersion xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">12.0.4100.1</ProductVersion><ProductLocaleId xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">127</ProductLocaleId><OperatingSystem xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">OsIndependent</OperatingSystem><CountryLocaleId xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">1033</CountryLocaleId><MoreInformation xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices"><Source>ReportingServicesLibrary</Source><Message msrs:ErrorCode="rsCannotRetrieveModel" msrs:HelpLink="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=20476&amp;EvtSrc=Microsoft.ReportingServices.Diagnostics.Utilities.ErrorStrings&amp;EvtID=rsCannotRetrieveModel&amp;ProdName=Microsoft%20SQL%20Server%20Reporting%20Services&amp;ProdVer=12.0.4100.1" xmlns:msrs="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">An error occurred while loading the model for the item or data source 'EntityDataSource'. Verify that the connection information is correct and that you have permissions to access the data source.</Message><MoreInformation><Source>Microsoft.ReportingServices.ProcessingCore</Source><Message msrs:ErrorCode="rsErrorOpeningConnection" msrs:HelpLink="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=20476&amp;EvtSrc=Microsoft.ReportingServices.Diagnostics.Utilities.ErrorStrings&amp;EvtID=rsErrorOpeningConnection&amp;ProdName=Microsoft%20SQL%20Server%20Reporting%20Services&amp;ProdVer=12.0.4100.1" xmlns:msrs="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices">Cannot create a connection to data source 'EntityDataSource'.</Message><MoreInformation><Source></Source><Message>For more information about this error navigate to the report server on the local server machine, or enable remote errors</Message></MoreInformation></MoreInformation></MoreInformation><Warnings xmlns="http://www.microsoft.com/sql/reportingservices" /></detail>

    thx


    iffi

    Wednesday, March 08, 2017 5:33 AM

All replies

  • Hi imughal,

    From the error message, it seems like an permission issue.

    The domain account used by the Claims to Windows Token Service needs to be granted the following rights through the Local Security Policy:

    1. Act as part of the operating system

    2. Impersonate a client after authentication

    3. Log on as a service

    You can find these settings under Administrative Tools > Local Security Policy > Local Policies > User Rights Assignment.

    Refer to the following article:

    http://www.codeovereasy.com/2014/01/powerview-report-fails-no-credentials-are-available-in-the-security-package/

    Best Regards,

    Lisa Chen


    Please remember to mark the replies as answers if they help.
    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com

    Wednesday, March 08, 2017 9:18 AM
    Moderator
  • Hi,

    Claim to windows token service is disabled. i started it and running with local system account.

    i have addedd spsetup, spfarm and pwadataaccess account under your given user rights options. also give them all level admin rights at SQL and OS.

    followed link : https://technet.microsoft.com/en-us/library/ee662106.aspx  to configure project server reports with sharepoint

    BUT still getting same error.  I am using SharePoint 2013 and SQL Server 2014.

    Please guide how to fix it.

    Thanks


    iffi


    • Edited by imughal Thursday, March 09, 2017 10:48 AM
    Thursday, March 09, 2017 10:27 AM