locked
Windows 10 clients not reporting to WSUS Windows Server 2016 RRS feed

  • Question

  • Hi,

    I found the issued. Windows 10 clients not reporting to WSUS Windows Server 2016 but windows 7 run normally.

    Please advise me to check and solve the problem.

    Thank you

    Monday, October 8, 2018 7:38 AM

Answers

  • Are you performing the proper WSUS maintenance including but not limited to running the Server Cleanup Wizard (SCW), declining superseded updates, running the SQL Indexing script, etc.?

    https://www.ajtek.ca/wsus/how-to-setup-manage-and-maintain-wsus-part-8-wsus-server-maintenance/


    Also try:

    * Make the following "Advanced Settings" for WSUS Application Pool in IIS:
        - Queue Length: 25000 from 1000
        - Limit Interval (minutes): 15 from 5
        - "Service Unavailable" Response: TcpLevel from HttpLevel
    * (Stop IIS first) Edit the web.config ( C:\Program Files\Update Services\WebServices\ClientWebService\web.config ) for WSUS:
        - Replace <httpRuntime maxRequestLength="4096" /> with <httpRuntime maxRequestLength="204800" executionTimeout="7200"/>
    * Adjust the private memory limit.
        - If you have WSUS Automated Maintenance (WAM), from the WAM Shell run:
            .\Clean-WSUS.ps1 -SetApplicationPoolMemory 4096
        - If you don't have WAM, edit the pool's configuration directly to change it to 4194304 (4GB)


    Adam Marshall, MCSE: Security
    https://www.ajtek.ca
    Microsoft MVP - Windows and Devices for IT

    • Marked as answer by vitchath Tuesday, October 16, 2018 3:41 AM
    Tuesday, October 9, 2018 7:04 PM

All replies

  • For more Information , AD run on Windows server 2012
    Monday, October 8, 2018 7:41 AM
  • Hello,
      
    1> Check connectivity such as firewall, ping.
    2> Check if you are prompted for file downloading when browse following link on the client.
           http://YourWSUS:8530/selfupdate/wuident.cab
    3> Remove clients from WSUS console and run following script in the elevated CMD on the affected clients. Wait a while and check if it works.
     
    net stop bits
    net stop wuauserv
    reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v AccountDomainSid /f
    reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v PingID /f
    reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v SusClientId /f
    reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v SusClientIDValidation /f
    rd /s /q "C:\WINDOWS\SoftwareDistribution"
    net start bits
    net start wuauserv
    wuauclt /resetauthorization /detectnow
    usoclient.exe startscan
     
    Hope my answer could help you and look forward to your feedback.
     
    Best Regards,
    Ray

    Please remember to mark the replies as answers if they help.

    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Monday, October 8, 2018 8:13 AM
  • After run this command , If work client will show on WSUS realtime right? or need time to sync with wsus
    Monday, October 8, 2018 8:58 AM
  • Now client show on WSUS but Last Status is Not yet reported.

    Do you have author solution?

    Monday, October 8, 2018 9:09 AM
  • Hello,

    It need time to report their status,  you may need refresh the status in the WSUS console.

    Best Regards,

    Ray


    Please remember to mark the replies as answers if they help.

    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Monday, October 8, 2018 10:17 AM
  • Hello,
     
    Has your issue been solved? Or is there any update? Please feel free to feedback.
     
    Best Regards,
    Ray

    Please remember to mark the replies as answers if they help.

    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Tuesday, October 9, 2018 1:06 AM
  • i'm still found the problem. i'm run WSUS ver 10.0.14393.2248 on windows server 2016 My client use windows 10 version 1709 and 1803.
    Tuesday, October 9, 2018 7:13 AM
  • Hello,
     
    Thanks for the feedback.
     
    2> Check if you are prompted for file downloading when browse following link on the client.
           http://YourWSUS:8530 /selfupdate/wuident.cab

    What is the result?
     
    Best Regards,
    Ray

    Please remember to mark the replies as answers if they help.

    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Tuesday, October 9, 2018 7:39 AM
  • And could you provide the windowsupdate.log on the windows 10 clients?
     
    Best Regards,
    Ray

    Please remember to mark the replies as answers if they help.

    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Tuesday, October 9, 2018 8:02 AM
  • Hi Ray,

    i'm out of site now , I plan to onsite again on next week.

    Tuesday, October 9, 2018 9:32 AM
  • Are you performing the proper WSUS maintenance including but not limited to running the Server Cleanup Wizard (SCW), declining superseded updates, running the SQL Indexing script, etc.?

    https://www.ajtek.ca/wsus/how-to-setup-manage-and-maintain-wsus-part-8-wsus-server-maintenance/


    Also try:

    * Make the following "Advanced Settings" for WSUS Application Pool in IIS:
        - Queue Length: 25000 from 1000
        - Limit Interval (minutes): 15 from 5
        - "Service Unavailable" Response: TcpLevel from HttpLevel
    * (Stop IIS first) Edit the web.config ( C:\Program Files\Update Services\WebServices\ClientWebService\web.config ) for WSUS:
        - Replace <httpRuntime maxRequestLength="4096" /> with <httpRuntime maxRequestLength="204800" executionTimeout="7200"/>
    * Adjust the private memory limit.
        - If you have WSUS Automated Maintenance (WAM), from the WAM Shell run:
            .\Clean-WSUS.ps1 -SetApplicationPoolMemory 4096
        - If you don't have WAM, edit the pool's configuration directly to change it to 4194304 (4GB)


    Adam Marshall, MCSE: Security
    https://www.ajtek.ca
    Microsoft MVP - Windows and Devices for IT

    • Marked as answer by vitchath Tuesday, October 16, 2018 3:41 AM
    Tuesday, October 9, 2018 7:04 PM
  • Hello,
     
    Is there any update? Looking forward to your feedback.
     
    Best Regards,
    Ray

    Please remember to mark the replies as answers if they help.

    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Monday, October 15, 2018 1:26 AM
  • Worth a shot... specify the port in the GPO... http://server:8530

    I had a similar issue and that fixed it.

    Wednesday, May 1, 2019 6:12 PM