none
Exchange 2016 test Mail Flow Error

    Question

  • I am facing a issue while test the Mail-flow of my one of exchange Server using Exchange Shell. Please look into the attached log and suggest the possible reason for this issue.

     I have two server in DAG. When I try the same command for exch01 of my it showing no error but when I try the same command pointing to exch02 server than only I get this error .... 

    [PS] C:\BulkDL>Test-Mailflow EXCH01

    RunspaceId         : 3d8e43c7-c747-434c-a57f-d5b999c43320
    TestMailflowResult : Success
    MessageLatencyTime : 00:00:01.4120335
    IsRemoteTest       : False
    Identity           :
    IsValid            : True
    ObjectState        : New

    Getting below error

    [PS] C:\BulkDL>Test-Mailflow EXCH02
    [Microsoft.Mapi.MapiExceptionSendAsDenied]: MapiExceptionSendAsDenied: Unable to submit message. (hr=0x80070005, ec=1244)
    Diagnostic context:
        Lid: 40487   EMSMDBMT.EcDoRpcExt2 called [length=46]
        Lid: 56871   EMSMDBMT.EcDoRpcExt2 returned [ec=0x0][length=344][latency=2]
        Lid: 52176   ClientVersion: 15.1.845.34
        Lid: 50032   ServerVersion: 15.1.845.34
        Lid: 35180
        Lid: 23226   --- ROP Parse Start ---
        Lid: 27962   ROP: ropSubmitMessage [50]
        Lid: 17082   ROP Error: 0x4DC
        Lid: 27745
        Lid: 21921   StoreEc: 0x4DC
        Lid: 27962   ROP: ropExtendedError [250]
        Lid: 1494    ---- Remote Context Beg ----
        Lid: 41788
        Lid: 44092
        Lid: 41232
        Lid: 60208
        Lid: 37136
        Lid: 34608
        Lid: 55056
        Lid: 42768
        Lid: 56112
        Lid: 52807
        Lid: 33016   StoreEc: 0x4DC
        Lid: 40748   qdwParam: 0xB01000000000001
        Lid: 57132   qdwParam: 0x155B050000000001
        Lid: 63016   dwParam: 0x32
        Lid: 39640   StoreEc: 0x4DC
        Lid: 10786   dwParam: 0x0        Msg: 15.01.0845.034:EXCH02
        Lid: 1750    ---- Remote Context End ----
        Lid: 26849
        Lid: 21817   ROP Failure: 0x4DC
        Lid: 60547   StoreEc: 0x4DC
        Lid: 21966
        Lid: 30158   StoreEc: 0x4DC
        + CategoryInfo          : InvalidData: (:) [Test-Mailflow], RecipientTaskException
        + FullyQualifiedErrorId : [Server=SRF-GGN-EXCH01,RequestId=e6de88c5-ec4a-4d08-93bb-3fad03b0073f,TimeStamp=01-08-2017 04:00:19] [FailureCategory=Cmdlet-RecipientTa
       skException] 53ACF98,Microsoft.Exchange.Monitoring.TestMailFlow
        + PSComputerName        : 

    the below condition is working only else other condition is failing.

    [PS] C:\BulkDL> Test-Mailflow -TargetMailboxServer EXCH02

    RunspaceId         : 3d8e43c7-c747-434c-a57f-d5b999c43320
    TestMailflowResult : Success
    MessageLatencyTime : 00:00:01.6066277
    IsRemoteTest       : True
    Identity           :
    IsValid            : True
    ObjectState        : New


    Tuesday, August 1, 2017 4:26 AM

All replies

  • Hi Rakesh

    This usually occurs when the Test-MailFlow cmdlet targets a different server than the one containing the active PowerShell session. For example, if you are logged onto EX01 and you used the test-mailflow cmdlet for EX01, it would run successfully. If you were  targeting EX02 from a PS session established on EX01, it would fail unless you use remote PowerShell session to target said server.

    Paul Cunningham (Microsoft Exchange MVP) wrote a blog post about it here:

    https://practical365.com/exchange-server/exchange-2013-test-mailflow-error-for-remote-mailbox-servers/

    (Note it is a third party blog and is not Microsoft affiliated). 

    Tuesday, August 1, 2017 6:42 AM
  • Thanks for suggestion!

    I have tested from exch02 and result is success.

    Tuesday, August 1, 2017 11:44 AM
  • Glad to help
    Tuesday, August 1, 2017 11:45 AM