locked
word automation performance RRS feed

  • Question

  • We have a customer who is experiencing a performance issue when our product automates Word to generate a report.
    Summary:
    - OS: XP Pro SP2
    - Word version: XP 2002 SP3  Italian
    - User has two PCs.  Both have AMD Athlon processors (2 CPUs) with 2 GB RAM
      When generating the report on one PC all users get slow performance.
      When generating the report on the other PC, the owner account gets good performance but other users logged in to that same machine get slow performance
    - When the report is generated quickly it takes 32 seconds.  When generated slowly it takes 12 min 30 sec.
    - We have tried many things.  We've turned off spell check and any other processing Word may do to slow things down while generating the report.  We were able to fix this problem on one PC by recreating normal.dot.  This did NOT fix the problem on all PCs though or for all users.  
    - The slow PC actually has fewer processes running on it!  The task Manager did not show anything that would cause this.
    - The customer claims they have done a complete wipe of the PC.  Reinstalled OS and Office and still have the problem.
       We feel we have looked at all the obvious things and are out of ideas.  The OS and Word version are both Italian.  Are there hidden options that one can look at that can cause performance issues?  It's strange that it runs fast for one user.  Are there OS/Network things that can be looked at?
    Thursday, May 3, 2012 3:23 PM

All replies

  • Hi,

    Firstly, it recommended to install Windows XP Service Pack 3: http://www.microsoft.com/downloads/it-it/details.aspx?familyid=5b33b5a8-5e76-401f-be08-1e1555d4f3d4

    Try to reset user options and registry settings in Word test this issue, see: http://support.microsoft.com/kb/822005/en-us

    Kindly reminder, Office 2002 support service has been expired.

    Best regards.


    William Zhou

    TechNet Community Support

    • Marked as answer by William Zhou CHN Tuesday, May 15, 2012 8:39 AM
    • Unmarked as answer by William93 Thursday, May 24, 2012 3:00 PM
    Monday, May 7, 2012 8:19 AM
  • check this link this may help you out

    http://blogs.msdn.com/b/ericwhite/archive/2010/02/02/increasing-performance-of-word-automation-for-large-amount-of-data-using-open-xml-sdk.aspx

    Thursday, May 10, 2012 11:14 AM
  • The customer installed Office 2010 and Windows XP SP3 and is still experiencing the problem.  They also reset the registry settings as suggested in a previous post.  The report is generated fast for one account on a PC and slowly for all other users on the same PC.  Any other ideas on what we can check?

    Thanks,

    William

    Thursday, May 24, 2012 3:02 PM