none
Anyone familiar with Autodiscover Error 1013 & 1006? RRS feed

  • Question

  • Hi,

    I tried doing a test-outlookwebservcies from outlook but then discovered that I get autodiscover FAILED error messages.

    It all started when ourlook2007 users experience oof error. Users that use outlook 2003 seem to use oof just fine.

    Any suggestions?

    Thanks!

    Here are the errors:
    1013                                   Error When contacting https://remote.xxxx...
    1006                                   Error The Autodiscover service could not b...
    Thursday, July 7, 2011 5:07 PM

Answers

  •  

     

    Do you run the test-outlookwebservcies command on a Outlook client machine? Can the problematic user access OOF and Free/Busy information successfully?

     

    To test whether Autodiscover can be contacted on client machine, we usually can perform the following steps.

     

    1. While Outlook is running, hold down the CTRL key, right-click the Outlook icon in the notification area, and then select Test E-mail AutoConfiguration.

    2. Verify that the correct e-mail address is in the box next to E-mail Address.

    3. Clear the check boxes next to Use Guessmart and Secure Guessmart Authentication.

    4. On the Test E-mail AutoConfiguration page, verify that the check box next to Use AutoDiscover is selected, and then click the Test button.

    5. Then, please post the detail Result tab and Log tab information here to discuss.

     

    Also, please access the following link and choose Outlook Autodiscover.

     

    https://www.testexchangeconnectivity.com/

     

    Thanks.

    Novak

    • Marked as answer by Novak Wu Friday, July 22, 2011 2:17 AM
    Monday, July 11, 2011 6:13 AM

All replies

  • Run the test again with |fl

    test-outlookwebservices | fl

    That will show the complete error message. Unfortunately the truncated version doesn't show enough to work on. Error codes on their own are useless.

    Simon.


    Simon Butler, Exchange MVP
    Blog | Exchange Resources | In the UK? Hire Me.
    Thursday, July 7, 2011 9:22 PM
  • Id : 1013
    Type : Error
    Message : When contacting https://mail.internal.mydomain.com/Autodiscover/Autodiscover.xml received the error The remote server returned an error: (401) Unauthorized.
    Id : 1006
    Type : Error
    Message : The Autodiscover service could not be contacted.
    Friday, July 8, 2011 4:30 AM
  •  

     

    Do you run the test-outlookwebservcies command on a Outlook client machine? Can the problematic user access OOF and Free/Busy information successfully?

     

    To test whether Autodiscover can be contacted on client machine, we usually can perform the following steps.

     

    1. While Outlook is running, hold down the CTRL key, right-click the Outlook icon in the notification area, and then select Test E-mail AutoConfiguration.

    2. Verify that the correct e-mail address is in the box next to E-mail Address.

    3. Clear the check boxes next to Use Guessmart and Secure Guessmart Authentication.

    4. On the Test E-mail AutoConfiguration page, verify that the check box next to Use AutoDiscover is selected, and then click the Test button.

    5. Then, please post the detail Result tab and Log tab information here to discuss.

     

    Also, please access the following link and choose Outlook Autodiscover.

     

    https://www.testexchangeconnectivity.com/

     

    Thanks.

    Novak

    • Marked as answer by Novak Wu Friday, July 22, 2011 2:17 AM
    Monday, July 11, 2011 6:13 AM
  • Id : 1013
    Type : Error
    Message : When contacting https://mail.internal.mydomain.com/Autodiscover/Autodiscover.xml received the error The remote server returned an error: (401) Unauthorized.
    Id : 1006
    Type : Error
    Message : The Autodiscover service could not be contacted.


    Primary reason for that is Anonymous authentication is enabled on the Autodiscover virtual directory in IIS Manager. If it is, disable it. Then run IISRESET. Test again.

    Simon.


    Simon Butler, Exchange MVP
    Blog | Exchange Resources | In the UK? Hire Me.
    Monday, July 11, 2011 11:37 PM
  • Id : 1013
    Type : Error
    Message : When contacting https://mail.internal.mydomain.com/Autodiscover/Autodiscover.xml received the error The remote server returned an error: (401) Unauthorized.
    Id : 1006
    Type : Error
    Message : The Autodiscover service could not be contacted.


    Primary reason for that is Anonymous authentication is enabled on the Autodiscover virtual directory in IIS Manager. If it is, disable it. Then run IISRESET. Test again.

    Simon.


    Simon Butler, Exchange MVP
    Blog | Exchange Resources | In the UK? Hire Me.

    I'm receiving both of these errors as well and Anonymous authentication is disabled on the Autodiscover VD in IIS, basic and Windows authenticaion is enabled.
    Tuesday, July 19, 2011 7:02 PM