none
"Failed to connect to a windows service" message re: System Event Notification Service

    Question

  • I have a message coming up titled "Failed to connect to a windows service" and it reads -

    “Windows could not connect to the System Event Notification Service service. This problem prevents standard users from logging on to the system. As an administrative user, you can review the System Event Log for details about why the service didn't respond.”

    Also, the task bar and menu <g class="gr_ gr_46 gr-alert gr_gramm gr_inline_cards gr_run_anim Grammar multiReplace" data-gr-id="46" id="46">turns</g> into a classic style of windows randomly when this is happening. This started happening a couple weeks ago to one device regardless of what network it is connected to.

    Does anyone have any ideas on how to fix this? We have already reset the NIC on the laptop to force all settings to DHCP to ensure DNS is being set correctly. Updated DHCP settings to disable NetBIOS as it is deprecated and should not be used over DNS for resolution. And we have run the <g class="gr_ gr_45 gr-alert gr_spell gr_inline_cards gr_run_anim ContextualSpelling ins-del multiReplace" data-gr-id="45" id="45">winsock</g> reset.

    • How many devices were affected? - Just one
    • Are you connected to a domain network? - Yes
    • When did the issue start happening? - The issue started a couple weeks ago and is getting worse

    What we have done so far:

    -      I have installed windows updates. We reviewed the event logs and found issues related to NetBIOS and connectivity issues with the domain controller. We reset the NIC to force all settings to DHCP to ensure the DNS is setup correctly. Updated DHCP settings to disable NetBIOS as it is deprecated and should not be used over DNS for resolution. We rebooted after this to reset network components.

    W We found this forum answer and ran <g class="gr_ gr_53 gr-alert gr_spell gr_inline_cards gr_run_anim ContextualSpelling ins-del multiReplace" data-gr-id="53" id="53">winsock</g> reset, the service is running: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-performance/windows-could-not-connect-to-the-system-event/e8de1ee3-159f-4dae-9e9e-9a648cd85478?auth=1

    Computer Info:

    Panasonic Toughbook, Model MK2 - running Windows 7 Pro 64 bit

    Error Event ID's occurring the most are 5 and 20. Warning Event ID's 27, 129, and 1014. There are more but these seem the most common.

    Any ideas would be very much appreciated! We are stumped as to why this is happening.

    Saturday, September 2, 2017 2:27 PM

All replies