none
DPM 2012 R2 long backup to tape job randomly fail after installing SCCM 2012 Client RRS feed

  • Question

  • Hello,

    I'm managing a two nodes 2012 R2 file server cluster that contains a 16To CSV. I'm using DPM 2012 R2 to backup this entire shared volume directly to LTO 4 tapes, the job last about 55h.

    Since SCCM 2012 client has been installed(I don't manage it), the tape jobs are failing ramdomly after several hours with the error:

    Type: Tape backup
    Status: Failed
    Description: The DPM service was unable to communicate with the protection agent on serverX.xxxx.xxx . (ID 52 Details: The semaphore timeout period has expired (0x80070079))
     More information
    End time: 19/07/2014 03:11:06
    Start time: 18/07/2014 22:00:00
    Time elapsed: 05:11:05
    Data transferred: 768 289,56 MB
    Cluster node serverX.xxxx.xxx
    Source details: G:\
    Protection group members: 1
     Details
    Protection group: File Server Tape Protection
    Library: Quantum PX500 Series Medium Changer
    Tape Label (Barcode): File Server Tape Protection-00000230 (000043L4)

    If I uninstall SCCM 2012 client, no more issue, backups succeed. I've asked our SCCM team, no specific task has been scheduled or deployed in SCCM.

    I can't see anything abnormal in logs.

    Any idea?

    Tuesday, July 22, 2014 10:27 AM

Answers

  • Hello, no more issue. I think it was not related to my issue Dell OpenManage but has been fixed since UR9 version or a previous one of DPM 2012 R2.

    • Marked as answer by Larry.B.IT Tuesday, January 3, 2017 9:58 PM
    Tuesday, January 3, 2017 9:58 PM

All replies

  • hi, its not a known issue for me, but had similar errors before UR2 v2

    try to install UR2 v2:http://support.microsoft.com/kb/2963543


    Seidl Michael | http://www.techguy.at | twitter.com/techguyat | facebook.com/techguyat

    Tuesday, July 22, 2014 10:43 PM
  • Hi Michael,

    Thanks for your help,

    UR2 (version 4.2.1235.0) is already installed on all my servers.

    It's like there is a DPM DCOM communication issue when SCCM 2012 is installed...

    Wednesday, July 23, 2014 11:43 AM
  • On the protected server I can see in the task scheduler a task named "Configuration Manager Maintenance" created by default I think by the SCCM client.

    May this task causes problem with DPM agent while it is backing up. I'll do backup tests with this task disabled and let you know

    Wednesday, July 23, 2014 11:51 AM
  • Hi,

    I would be VERY interested in your results!

    We had issues with the SCCM Client on our DPM Servers, too.
    One of our heavy load DPM Servers crashed when SCCM updated ist Agent -  the result was several dirty VVS volumes.

    regards

    /bkpfast


    My postings are provided "AS IS" with no warranties and confer no rights

    Thursday, July 24, 2014 12:12 PM
  • I have disabled "Configuration Manager Maintenance" and I have also tried to set the registry value HKLM\Software\Microsoft\CCM\CcmEval\NotifyOnly to TRUE and still the same issue.

    I can't find any correlated errors in the Windows event logs, task scheduler history neither in the DPM logs.

    I've increased the log level of DPM by following the following procedure http://blogs.msdn.com/b/george_bethanis/archive/2013/11/04/how-to-collect-dpm-verbose-logs.aspx

    Now i'm suspecting the maintenance job of Windows 2012 R2, i'll try to disabled this task. But the fact is that I don't have this backup issue if SCCM 2012 client is not installed.

    I'm waiting for next logs and will keep you informed

    Monday, July 28, 2014 1:22 PM
  • Hi,

    I think my issue is now resolved,

    I'm running Windows 2012 R2 on DELL Power Edge Servers and my DELL OpenManage Server(OMSA) software was 7.4. I've updated it on both DPM and protected server to 7.4.0.1 this update fixes crash issue with wmiprvse.exe and others bugs.

    Now it's seems I don't have backup issue anymore.

    I'm waiting for some tape jobs and I'll confirm next week

    Friday, August 1, 2014 3:04 PM
  • Hello, no more issue. I think it was not related to my issue Dell OpenManage but has been fixed since UR9 version or a previous one of DPM 2012 R2.

    • Marked as answer by Larry.B.IT Tuesday, January 3, 2017 9:58 PM
    Tuesday, January 3, 2017 9:58 PM