locked
Exchange 2007 Cluster RRS feed

 • Question

 •  

  Sziasztok!

   

  A következőn gondolkodom:

  Van két teljesen azonos szerverem, amire exchange 2007-et kellene raknom.

  A mailbox-ok egy SAN-ra kötött storage-on lesznek, amit mind a két szerver elér.

   

  Gondolkodtam rajta, hogy a két azonos szerveren cluster-t csinálok, de ebben az esetben ugyebár az egyik vas csak akkor dolgozik, ha a másik megállt, valamint a mailbox adatbázisokat két példányban kell tárolni a SAN-on a replikáció miatt.

   

  Ezt kiváltandó gondoltam arra, hogy mind a két szerverre felhúzom a mailbox, hub transport, client access role-okat, és csak az egyikre teszem fel az éles mailboxokat egy storage group-ba.

  Ilyenkor mind a két szerver működik mint client access szerver, és az egyik pedig mailbox szerverként.

  Ha a mailbox szerepkört betöltő szerver valmiért elhal, akkor a SAN-on található kötetet csak átadom a másik szervernek, felcsatolom a mailbox adatbázisokat és minden mehet tovább.

   

  Ez vajon így működőképes, vagy mindenképpen cluster-ben kell gondolkodnom ha hibatűrő rendszert szeretnék?

   

  Azért nem tetszik a cluster mert akkor minden mailboxot kétszer kell diszken tárolnom, és úgyis ugyan arra diszk rendszerre kerülnének, tehát nem vagyok sokkal előrébb.

   

  De amúgy ha bonyolítani szeretném még, akkor a mailboxokat is két storage group-ba tehetném, egyik szerveren az egyik storage group a másikon a másik, és ha egy szerver elhal, akkor csak a kötetet kell átadnom a még üzemképesnek, és felcsatolni.

   

  Várom a véleményeket!Smile

  Tuesday, July 8, 2008 11:01 AM

Answers

 • Elvileg megváltoztatható a storage group elérési útja.
  Tuesday, July 8, 2008 2:55 PM

All replies

 • Tudni kell, hogy failover cluster-be CSAK mailbox role mehet a többi nem, tehát ezekre más megoldás kell mindenképpen. Érdemes ezt elolvasni:

  http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb124721(EXCHG.80).aspx
  Tuesday, July 8, 2008 1:14 PM
 • Eredetileg én a Standby Continuous Replication megoldásra gondoltam, méghozzá úgy, hogy a userek egyik fele az egyik szerveren, másik fele a másik szerveren (ha jól értelmezem itt a source és target szervereken lehet egyéb role is a mailbox-on kívül, ha nincsenek clusterben, márpedig nálam nem lennének) és szépen egymás mailboxait vennék át, ha az egyik leáll.

   

  Ezzel az az én bajom, hogy ilyenkor a diszkre két példányban kerül kiírásra az összes mailbox. Tehát a hasznos helyem fele elveszik, és mivel maga a diszk rendszer nem redundáns (mármint nincs két darab belőle, de dupla vezérlő, dupla SAN switch és raid-be rendezett diszkek) ezért ha az valamiért teljesen leáll, akkor úgyis megáll mind a két szerver.

   

  Ezért gondoltam arra, hogy egy kötetre kiraknám a mailboxok felét egy storage group és adatbázisba, egy másikra a másik felét másik storage groupba és adatbázisba. Ha az egyik szerver leáll, akkor annak a kötetét átadnám a még működőképes szervernek, felcsatolnám a storage group-ot és adatbázist, és innen nem tudom hogy mi történik?!

   

  Működhetne ez így? Persze az egyértelmű, hogy amíg a kézi beavatkozás nem történik meg addig a mailboxok fele elérhetetlen lesz, és mindenképpen van kiesés, de utána vajon működni fog tovább a dolog gond nélkül?

  Tuesday, July 8, 2008 2:39 PM
 • Elvileg megváltoztatható a storage group elérési útja.
  Tuesday, July 8, 2008 2:55 PM
 •  

  Köszi, akkor ennek utánanézek.
  Tuesday, July 8, 2008 5:30 PM