locked
Windows 7 másolás RRS feed

 • Question

 • Feltelepítettem a Windows 7 RC1 verziót (64 bit, angol) a notbookomra (ASUS, Intel T5450, 2Gb Ram, WD 320 Gb Sata), majd csatlakoztattam a géphez egy külső, USB-s wincsit, azzal, hogy felmásolok a gépre néhány fájlt. ISO, és egyéb nagy méretű állományokat. A másolást a Total Commanderrel végeztem, aztán csakhamar furcsa dologra lettem figyelmes:
  Először is jelentősen lassulni kezdett a másolás. Aztán minden más is: teljesen visszafogta a gépet. elkezdtem kutatni, hogy mi lehetett agond. A feladatkezelőben azt láttam, hogy valami felzabálta az összes memóriát. Kikapcsoltam a vírusirtót (akkor még AVG 8.5), hátha. Nincs változás. Lecseréltem a vírusirtót (Avast!), hátha. Ne jött be. Oké, másolás a Windows intézővel: ugyanaz a szitu. Gondoltam, hátha az a gond, hogy rendszerlemezről másolok USB-re. Nem talált: USB-s wincsiről USB-s wincsire még sokkal siralmasabb eredményt hozott a másolás.

  A kérdés tehát az, hogy mi ennek az oka, és hogy lehet orvosolni. Kissé furának tartom, hogy egy 64-bites rendszernek, ráadásul két magos CPU-val ekkora problémát okoz a feladat. (A korábban használt Windows XP meg se rezzen a feladattól, még gyengébb hardveren sem)

  A merevlemezeken NTFS partíció van, az egyetlen dolog, ami még be van állítva, az ameghajtó tömörítése opció. (Hozzáteszem, ennek ellenére produkált sokkal jobb eredményt a Windows XP másolás közben)
  Thursday, May 21, 2009 8:04 PM

All replies

 • Külső lemezekről, system restore point-ról ezen az oldalon van egy csomó értékes info:
  http://bertk.mvps.org/


  és itt: http://bertk.mvps.org/html/tips.html#11

  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Thursday, May 21, 2009 9:43 PM
 • Ennek, attól tartok, hogy semmi köze sincs a Rendszervisszaállításhoz.

  Marha egyszerű a dolog egy nagy fájlt másolok egyik partícióról a másikra, és az egész rendszer szépen elcsipegeti a szabad memóriát, aztán pedig minden beáll.
  Friday, May 22, 2009 5:18 AM
 • Találtam valami érdekeset:


  Tehát ha jó értem, gyorsan felhabzsolja a RAM-ba az adatokat, aztán ahogy jön, úgy írja ki a célhelyre. Közben meg elfogy a RAM, és behal a dolog. Még mindig nem tiszta. Egy Windows szaki valahol?

  Bár amikor lassabb wincsiről másoltam a gyorsabbra, akkor is felzabálta a memóriát.
  Friday, May 22, 2009 7:19 AM
 • Ezt írtam:
  "Külső lemezekről, system restore point-ról "
  Az elsővel kapcsolatban olvasd el, a második az meg következmény.

  Egyébiránt meg használd a robocopy-t 
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Friday, May 22, 2009 7:34 AM
 • A link http://bertk.mvps.org/  nem működik. Este egyébként megnéztem: Mindkét oldat a rendszervisszaállítással foglalkozik, és nemigen találtam arra vonatkozó infót, hogy ugyan már, miért okoz a Windows 7 számára ekkora problémát egy-egy fájl átmásolása.

  Ha jól sejtem, a robocopy meg ugyanarra az algoritmusra épül, mint az összes többi, tehát ugyanúgy megjelenik a probléma. De előkaparom egy régi fájlmásoló progimat, és megnézem, hogy azzal is ugyanez-e a probléma. Attól tartok, hogy ez már valahol a lemezkezelésnél el van rontva. (Erre utal az is, hogy se az explorer.exe, sem pedig a Total commander nem jelzett szignifikáns memóriahasználatot. A fura az, hgoy semmi sem mutatott ilyet, a memória mégis elfogyott)
  Friday, May 22, 2009 9:43 AM
 • Tényleg elég keserveseb jön be (http://bertk.mvps.org/html/tips.html)

  A robocopy más algoritmusra épül.
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Friday, May 22, 2009 9:51 AM
 • OKé, most már látom.

  De:
  egy: Miből gondolod, hogy a másolás lassúságának bárminemű köze van a rendzser visszaállításhoz?
  kettő: Ahogy én látom, a robocopy csak abban tér el, hogy sokkal töb paraméterezési lehetőség van benne.

  Az eredeti kérdés tehát nyitott még mindig: miért zabálja fel nagy fájlok másolása során a memóriát a Windows 7?
  Friday, May 22, 2009 10:25 AM
 • egy: nem mondtam, hiszen a külső lemezekkel _és_ rendszervisszaállítással foglalkozik ezen az oldalon. Neked a lülső lemezekkel kapcsolatos dolgai kellenek.
  kettő: a robocopy nem csak abban tér el

  Hogy mi okozza a jelenséget, azt egy "kernel debug mode"-ban futtatott WinDbg-vel lehetne megmondani a !defwrites parancs után. Ezt persze meg kéne elemezni.

  Próbaképpen egy 1GB memóriájú w7-re másoltam külső diszkről néhány filmet a rendszer partíciómra a
  1. copy/paste,
  2. robocopy,
  3. TeraCopy 2.0 beta 4-el
  4. TeraCopy 1.22-vel

  A hatékonyság nőtt, de memóriagondot nem tapasztaltam.
  (a TeraCopy Direct I/O-t használ)


  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Friday, May 22, 2009 11:16 AM
 • hello!nem tudom nem teljesen ide vág a kérdésem de remélem tudtok segíteni.Fel van partícionálva a winchesterem.Egyiken rajta van a jó öreg xp a másikon pedig az rc-t futattom.A lényeg hogy ha a w7 ről akarok mondjuk megnyitni vagy másolni és így továb vmit mindig beleköt a jogokba.Az xp n csak alap felhasználó van jelszót is levettem róla.Tudtok vmit segíteni? előre is köszi.
  Sunday, May 31, 2009 4:17 PM
 • Nagy file-ok másolásásnál hálózaton az ESEUTL-t használom.
  "For copying files around the network that are very large, my copy utility of choice is ESEUTIL which is one of the database utilities provided with Exchange.  To get ESEUTIL working on a non-Exchange server, you just need to copy the ESEUTIL.EXE and ESE.DLL from your Exchange server to a folder on your client machine.  It's that easy.  There are x86 & x64 versions of ESEUTIL, so make sure you use the right version for your operating system.  The syntax for ESEUTIL is very simple: eseutil /y <srcfile> /d <destfile>.  Of course, since we're using command line syntax - we can use ESEUTIL in batch files or scripts.  ESEUTIL is dependent on the Visual C++ Runtime Library which is available as a redistributable package.

   - Aaron Maxwell"

  Ezen kívül még számos tippet találsz a hatékonyabb másolásra: (http://www.mydigitallife.info/2007/08/24/slow-file-and-folder-copy-move-transfer-or-delete-operation-speed-problem-in-vista-fix/)


  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Sunday, May 31, 2009 6:10 PM
 • Hali,

  Melyik process fogja le a memoriát? A Resource Monitorban meg tudod nézni mikor előjön a hiba?

  Amúgy a Robocopy tényleg nagyon jó. Mikor migráltunk Novell-ről W2K3-ra hibátlanul másolta a hálón is a majdnem terrányi adat mennyiséget.

  Üdv.

  Krisz
  Sunday, May 31, 2009 9:35 PM
 • Utánanéztem a dolgoknak:

  Sem a Task managerben, sem a Rsource monitorban nem láttam kiugróan nagy memóriahasználatú processt. (EGy fél, vagy több gigabájtnyi memória-használat azért elég kirívó)

  Kipróbáltam egy saját programmal is a másolást, és ugyanez a hiba jelentkezett. A program felolvas a memóriába a forrásból négy kilobájtot, aztán kiírja ezt a puffert a célfájlba. Ezt a progit anno még XP alatt írtam, és ott gond nélkül, nagyon gyorsan másolgatott fájlokat. A sebességgel itt sincs gond, de ahpgy elindul a másolás, ugyanúgy elkezdfelkúszni a memóriahasználat.

  Fogalmam sincs, hogy mi lehet a gond.
  Thursday, June 4, 2009 8:28 AM
 • Köszi.

  Közben belefutottam, egy olyan dologba az X61s laptopommal, hogy az Intel Matrix Storage drivert frissítenem kellett a Vista-hoz valóra, mert néha iszonyúan belassult a gép, most már 3 napja jó.
  Ha esetleg neked is ez van az alaplapon próbáld meg frissíteni. Még az utalhat a hibára, ami nekem feltünt a gépemen, hogy több IDE Device-t látott, holott csak 1 winyo van a notiban.

  Üdv.

  Krisz
  Thursday, June 4, 2009 2:41 PM
 • ATI csipszet van a gépben. (Bár hozzáteszem, hogy elég macera volt telepíteni a videovezérlőt; nem ment simán)
  Thursday, June 4, 2009 4:32 PM
 • A Device Managerben azt látod ami valóban ott van? Ha USB-ről USB-re is lassú, akkor ez nagyon driver szagú dolog. Az ATI chipset driver-t használod?

   

  Thursday, June 4, 2009 9:14 PM
 • DeviceManager: Az van ott, amine lennie kell. (A WD320Gb benn, egy USB-s külső, meg egy Hitachi külső) USB-ről USB-re ugyanaz a szitu. Mondasz valamit az ATI driverrel, megnézem, hogy van-e valami jobb, mint amit találtam.
  Friday, June 5, 2009 6:52 AM