locked
SBS 2003 - hálózati lelassulás RRS feed

 • Question

 • Üdv!

  Adott egy 2003 SBS SP2, Exchange-el és SQL-lel. Néhány user használja helyben mint fileszerver és adatbázis, további néhány remote user csatlakozik a rendszerbe kötött 2003Std terminálszerverhez, valamint utóbbiak VPN-en is (főleg az Outlook miatt).

  A probléma, hogy egy ideje (egyszer csak elkezdődött..) a szerver fogja magát és lelassul, annyira, hogy a hálózati mappáinak tallózása is percekig tarthat, nem beszélve egy dokumentum megnyitásáról. Eközben cpu terhelés nulla, szabad memória hegyekben.. amiből látszik, hogy baj van, az a Mozgatott lapok és a lemez I/O műveletek száma. Normális esetben ezek mind alacsonyak, alig mozdulnak. Ám egyszer csak történik valami és mindkettő felugrik és konstans ott is marad, eközben a rendszer gyakorlatilag használhatatlan. Azokat, akik a terminálszerverre lépnek be, valamiért mintha nem érintené a probléma, de a helyi hálózaton közvetlenül kapcsolódó usereket igen. Ilyen esetben, ha a user kijelentkezik a számlálók visszatérnek a normális alacsony szintre. Ha bejelentkezik, még ok, de amint megnyit egy hálózati mappát kezdődik elölről. A jelenség nem köthető userprofilhoz vagy géphez.

  A probléma eltűnik-visszatér véletlenszerűen, van amikor hívnak hogy nem jó de mire ránézek már minden rendben, de olyan is van, hogy bármit teszek a jelenség nem tűnik el. Az újraindítás átmenetileg megoldja a problémát, de nem sokáig.

  Próbálkoztam mindennel ami eszembe jutott, gyanakodtam lemezproblémára, víruskeresőre, ilyenolyan rendszerszolgáltatásokra, áldoztam kakast teliholdnál de semmi. A szerver olyan szinten használatban van hogy gyakorlatilag nem lehetséges a leállítása. Ha ez így megy újratelepítés lesz, alsó hangon két napi munka..
  Esetleg, van valakinek ötlete, merre keresgéljek, hogy ezt megspórolhassam?


  Köszi,


  Attila

  Thursday, November 6, 2008 4:07 PM