none
Windows 10 Autounattend.xml TypeID issue. RRS feed

  • General discussion

  • I'm having issues with my autounattend.xml, it errors out on <DiskConfiguration>

    This xml if for BIOS not UEFI, so I have two partitions that Pass 1 creates, System and OS.

    During test deployments WinPE is complaining about TypeID for Partition 1 which is the 250MB system partition. 

    When I look at MS documentation the only TypeId for BIOS that exists is for OEM and recovery partitions.

    Here is my <DiskConfiguration> component.

    <component name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <DiskConfiguration>
                    <Disk wcm:action="add">
                        <CreatePartitions>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Order>1</Order>
                                <Size>250</Size>
                                <Type>Primary</Type>
                                <Extend>false</Extend>
                            </CreatePartition>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Order>2</Order>
                                <Type>Primary</Type>
                                <Extend>true</Extend>
                            </CreatePartition>
                        </CreatePartitions>
                        <ModifyPartitions>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Format>NTFS</Format>
                                <Label>System</Label>
                                <Order>1</Order>
                                <PartitionID>1</PartitionID>
                                <Active>true</Active>
                                <TypeID></TypeID>
                            </ModifyPartition>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Order>2</Order>
                                <Letter>C</Letter>
                                <Label>PJLM-PC</Label>
                                <TypeID></TypeID>
                                <Format>NTFS</Format>
                                <PartitionID>2</PartitionID>
                            </ModifyPartition>
                        </ModifyPartitions>
                        <DiskID>0</DiskID>
                        <WillWipeDisk>true</WillWipeDisk>
                    </Disk>
                    <WillShowUI>OnError</WillShowUI>
                    <DisableEncryptedDiskProvisioning>false</DisableEncryptedDiskProvisioning>
                </DiskConfiguration>

    Any ideas?

    Wednesday, June 21, 2017 4:01 PM

All replies

  • Ha, as soon as I posted the above question I managed to fix it. 

    I used Notepad ++ to open the Autounattend.xml and manually removed the <TypeID></TypeID> tags from the <ModifyPartition> section. 

    Hopefully it'll help out others.

    EDIT: Also noticed I posted this in the Win7 section, could a moderator move it to Windows 10 section?
    Wednesday, June 21, 2017 4:04 PM