none
Add Roles and Features Error using the GUI RRS feed

  • Question

  • We've been running into issues adding various roles and features on Server 2016 Standard servers.

    The general error message during the feature installation progress is " The installation of one or more features failed on server name .... The process cannot access the file'C:\Users\xUser\AppData .... because it is being used by another process.

    Am wondering if others have run into this issue and have found a solution.

    Powershell and Dism commands to install the features does work but many still would like to use the GUI.

    Thursday, July 18, 2019 10:47 PM

Answers

  • Hi,

    Also, generally this kind of error occurred because of Antivirus programmers, that may be using same file as your are trying to access. to solve this issue you could stop your antivirus service and try again.

    Regards,


    Please remember to mark the replies as answers if they help.
    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Monday, July 22, 2019 9:49 AM
  • The issue was with FireEye.  That was what was locking up the files required for the features.  After un-installing FireEye we were able to add the features.

    Monday, August 5, 2019 6:28 PM

All replies

  • Might try clearing out;

    C:\Users\xUser\AppData\Local\Temp

     

     



    Regards, Dave Patrick ....
    Microsoft Certified Professional
    Microsoft MVP [Windows Server] Datacenter Management

    Disclaimer: This posting is provided "AS IS" with no warranties or guarantees, and confers no rights.

    Thursday, July 18, 2019 11:37 PM
  • Hi,

    Also, generally this kind of error occurred because of Antivirus programmers, that may be using same file as your are trying to access. to solve this issue you could stop your antivirus service and try again.

    Regards,


    Please remember to mark the replies as answers if they help.
    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Monday, July 22, 2019 9:49 AM
  • Have not been able to test either yet but will do so next time I run across it and reply back.
    Monday, July 22, 2019 2:24 PM
  • Sounds good, 

     

    (please don't forget to mark helpful replies as answer)

     

     



    Regards, Dave Patrick ....
    Microsoft Certified Professional
    Microsoft MVP [Windows Server] Datacenter Management

    Disclaimer: This posting is provided "AS IS" with no warranties or guarantees, and confers no rights.

    Monday, July 22, 2019 2:25 PM
  • Thanks, clearing up the ..\temp folder did not work.  Also in the case we just tested this the profile is new as the server was just created.  We don't have the ability to stop the anti-virus program.
    Tuesday, July 30, 2019 3:57 PM
  • The issue was with FireEye.  That was what was locking up the files required for the features.  After un-installing FireEye we were able to add the features.

    Monday, August 5, 2019 6:28 PM