locked
A hypervisor feature is not available to the user. RRS feed

  • Question

  • Hi

    I'm trying to pass-throw GPU to VM using DDA. I followed this http://www.rdsgurus.com/performance/enable-discrete-device-assignment-on-windows-server-2016-tp5/ tutorial, but I get an error when starting VM with added VMAssignableDevice. The Error is:

    Start-VM : 'Windows' failed to start.
    Virtual Pci Express Port (Instance ID E74C84B6-318C-4E80-AFBE-E1FF06F8E927): Failed to Power on with Error 'A hypervisor feature is not available to the user.'.
    'Windows' failed to start. (Virtual machine ID 4A2793BD-1F7F-4AF2-920C-D6D77B664789)
    'Windows' Virtual Pci Express Port (Instance ID E74C84B6-318C-4E80-AFBE-E1FF06F8E927): Failed to Power on with Error 'A
     hypervisor feature is not available to the user.' (0xC035001E). (Virtual machine ID 4A2793BD-1F7F-4AF2-920C-D6D77B6647
    89)

    My host OS is Hyper-V Server 2016 TP5
    My guest OS is Windows Server 2016 TP5
    GPU FirePro v5800
    My user is Administrator
    hypervisor is running

    How to available hypervisor to the user?

    Regards

    Wojtek



    • Edited by wkbn Monday, July 25, 2016 12:47 PM
    Monday, July 25, 2016 12:25 PM

Answers

  • I think i solved the problem, by executing command 

    bcdedit /set hypervisoriommupolicy enable

    and reboot

    • Marked as answer by wkbn Tuesday, July 26, 2016 11:33 AM
    Tuesday, July 26, 2016 11:33 AM

All replies

  • Hi Wojtek,

    Here is a blog of the device requirement:

    https://blogs.technet.microsoft.com/virtualization/2015/11/20/discrete-device-assignment-machines-and-devices/

    Have you tried to update the driver to the latest version?

    Is the VM able to boot without the GPU?

    I'm afraid I could not find any official doucuments of the error. Considering TP5 is a preview version, some features may not work properly. You could wait for later updates.

    Best Regards,

    Leo


    Please remember to mark the replies as answers if they help and unmark them if they provide no help. If you have feedback for TechNet Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Tuesday, July 26, 2016 7:34 AM
  • Hi Leo,

    Thanks for your reply.

    I've checked the requirements and got "Traffic from this device may be redirected to other devices in the system. Not assignable." But it's a problem with ACS, so it still might work.
    The latest drivers are installed.
    The VM without the GPU works fine.

    Regards

    Wojtek

    Tuesday, July 26, 2016 8:57 AM
  • I think i solved the problem, by executing command 

    bcdedit /set hypervisoriommupolicy enable

    and reboot

    • Marked as answer by wkbn Tuesday, July 26, 2016 11:33 AM
    Tuesday, July 26, 2016 11:33 AM