none
Windows 3.1 on Hyper-V Server RRS feed

  • Question

  • I am unable to install Windows 3.11 on my Hyper-V Server.

    Installation gets up to the Windows Setup screen the i cannot input anything. Mouse and keyboard stops working 

    I have done a bunch of research all off them saying to use VMWare or Virtual PC but none with a resolution for Hyper-V.  So i am coming to the source for help. I know this is not a high priority but it will be nice to have for educational purpose.

    I am trying to install Windows 3.1 on a Hyper-V on a Windows Server 2008 R2 server, more spec below;

    Z:\>systeminfo

    Host Name:                 HYPERV1
    OS Name:                   Microsoft Hyper-V Server
    OS Version:                6.1.7601 Service Pack 1 Build 7601
    OS Manufacturer:           Microsoft Corporation
    OS Configuration:          Member Server
    OS Build Type:             Multiprocessor Free
    Registered Owner:          Windows User
    Registered Organization:
    Product ID:                00490-029-0000043-76677
    Original Install Date:     3/11/2012, 3:14:56 AM
    System Boot Time:          1/31/2014, 11:10:20 PM
    System Manufacturer:       MSI
    System Model:              MS-7636
    System Type:               x64-based PC
    Processor(s):              1 Processor(s) Installed.
                               [01]: Intel64 Family 6 Model 37 Stepping 5 GenuineInt
    el ~1196 Mhz
    BIOS Version:              American Megatrends Inc. V1.9, 9/14/2010
    Windows Directory:         C:\Windows
    System Directory:          C:\Windows\system32
    Boot Device:               \Device\HarddiskVolume1
    System Locale:             en-us;English (United States)
    Input Locale:              en-us;English (United States)
    Time Zone:                 (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada)
    Total Physical Memory:     16,183 MB
    Available Physical Memory: 4,485 MB
    Virtual Memory: Max Size:  32,364 MB
    Virtual Memory: Available: 20,230 MB
    Virtual Memory: In Use:    12,134 MB
    Page File Location(s):     C:\pagefile.sys
    Domain:                    hazelnest.com
    Logon Server:              \\HAZELNEST-DC

    Sunday, March 2, 2014 12:02 AM

All replies

  • I haven't had to try this, but I think that hyper-v doesn't have The drivers for that old of load a problem with versions from 98 and earlier?

    Is your version of OS the free hyper-v server 2008 R2? Is it installed in Core or GUI mode?


    • Edited by LandonG6 Thursday, July 10, 2014 2:35 PM spellcheck
    Thursday, July 10, 2014 2:34 PM
  • Sorry for some reason i did not get a notification for this response.

    Yes it is installed on the Free Hyper-V, just Core.

    • Proposed as answer by poluangruo Tuesday, November 17, 2015 4:19 AM
    • Unproposed as answer by poluangruo Tuesday, November 17, 2015 4:19 AM
    Saturday, April 18, 2015 3:35 PM
  • If it does not install in HYPER-V then the software (hyper-v) does not support Windows 3.1.1.

    Try using the free virtualbox .

    I had the same problem with Windows VPC 2010, MS VPC 2007:(

    P.S. If you have vbox then you can get the sound out by installing the Sound Blaster 16 driver(sndblast.drv) using control.exe!:>)

    Or it could be due to a bad installation disk, try finding one in winworldpc.com!

    P.P.S You can also use scaled mode in vbox for the vm to fit into the screen!

    VMware does not work that well!

    Vbox always works for me:>)!

    P.P.S Try using ms-dos 6.22 if you are on 7.1



    P.P.P.S Remember to use vbox 4.1.x 5.x and the sound is to small!
    • Proposed as answer by poluangruo Tuesday, November 17, 2015 4:25 AM
    • Unproposed as answer by poluangruo Tuesday, November 17, 2015 4:26 AM
    • Proposed as answer by poluangruo Tuesday, November 17, 2015 4:26 AM
    • Edited by poluangruo Tuesday, November 17, 2015 4:31 AM I allways use vbox and it works great for me!
    Tuesday, November 17, 2015 4:25 AM