locked
WinXP úgy rossz ahogy van? RRS feed

 • Question

 • Kedves hozzáértők!

  Kórisme: Oprendszer kettő db. WinXP külön partíciókon biztonság miatt. Sajnos gyakran van rá szükség, hála a Windowsnak. A gépben 4 db winchester van. Az utolsó betett 200 GB-os "adathordozásra" szolgált volna. Most került volna sor az "adathordozásra", ezért ezt a winchestert kivettem. Csoda módon a fő rendszer nem indult el. Hiba üzi: A "Hal.dll hibás vagy hiányzik. Telepítse újra a fájlt" Hoppá!! Természetesen a fájl nem hiányzik és nem is hibás. Elindítva a tartalék rendszert ellenőriztem a kérdéses partíciót, minden rendben. Hosszas procedúra, mindenféle csodaszer kipróbálása és káromkodás után visszatettem a winchestert, és lám a rendszer hiba nélkül indult. Nagy szerencse, hogy a próbálkozásaim nem rontották el végleg.

  Kérdésem: mi a csuda ez? Ki érti ezt??? Én bizony nem!

  Nagyon kérem és még inkább megköszönöm a választ.

  Üdv: robitjakot

  Monday, July 26, 2010 5:50 PM

All replies

 • Ha a WinXP volna hibás, miért használnák ennyien? Ha kifogy a benzin az autóból, a gyártó a hibás?

  Lehet, hogy a rendszer-indító része került arra a vinyóra, de ezt neked kell tudnod, hogy miként lett használva. Attól, hogy egy adat-vinyót kiveszel, nem döglik meg a rendszer.

  A.

  Tuesday, July 27, 2010 5:55 AM
 • Kedves Asterix!

   

  Nagyon köszönöm a gyors reagálásodat.  A hasonlatod nem igazán jó. A válaszodat pedig nem értem. Miként lenne használva? Rendesen. Bekábeleztem, a rendszer felismerte, ment minden normálisan. Most került rá sor, hogy rámásoltam adatokat, másik gépre átvinni, és ekkor történt amit korábban leírtam. Rendellenesen használtam-e?

   Most például szinte vakon gépelek, mert miután elkezdtem írni a választ egyszer csak eltűnt a szöveg-pozicionáló kurzor. Eddig a pillanatig meg volt. Ez is attól van, hogy kifogyott a benzin?

  Előre is kösz válaszodat. Harcos üdvözlettel: robitjakot

   

   

  Tuesday, July 27, 2010 2:37 PM
 • Most nem akarok off-topicba menni, hogy miért írtam a hasonlatot.

  A kurzor eltűnésére is rengeteg magyarázat lehet - hiszen nem ismerjük a géped, a rá telepített programokat, stb.

  Ha a BIOS-ban letiltod ezt a lemezt, akkor sem indul a Windows?

  A.

  Wednesday, July 28, 2010 5:46 AM
 • robitjakot2: a HAL.DLL alapértelmezett helye a c:\windows\system32 mappa. A másik vinyó nem volt betéve, amikor telepítettél? Ha a rendszer-indító átkerült, akkor már csak az újratelepítést ajánlom. Másik vinyó nélkül.
  hjany
  Wednesday, July 28, 2010 6:34 PM
 • (http://support.microsoft.com/kb/314477/hu)

  A részletekben írt hibaüzeneted valószínűleg itt is megtalálható, a felsorolt három egyike. Mindegyik hibaüzenet az alábbi okok miatt következhetett be:

  A Boot.ini fájl [Boot Loader] szakaszának Default értéke hiányzik vagy érvénytelen.
  A Windows XP rendszer nem a Boot.ini fájlban megadott helyen található.
  Az Ntoskrnl.exe fájl hiányzik vagy sérült.
  A partíció elérési útja a Boot.ini fájlban nem megfelelően lett megadva.
  Általános hardverhiba történik.
  Nézd kérlek át a fenti tudástár cikk további - megoldásra vonatkozó - részeit is, mert ez lesz a hibád okozója. És itt vannak a lehetséges megoldások is.
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Friday, July 30, 2010 1:28 PM
 • Bocsánat mindenkitől. Esmételten a Windóz hibájából nem tudtam korábban jelentkezni. Most legalább van szövegkurzor, és így tudom hol járok a gépelésben. Mi az, hogy csak úgy uk-muk-fuk eltűnik a kurzor?? Akármilyen program van a gépen a szövegkurzor (nem a nyíl, hanem a függőleges hely-kurzor tünt el) nem tűnhet el- szerintem.

  Ez a 4. winchester még meg sem született amikor a rendszereket feltelepítettem. Tehát utólag került a már meglévő 3-hoz. Szépen raktam rá a dolgokat, amikor úgy gondoltam, hogy ideje odaadni a haveromnak, hogy írja magának DVD-re, akkor történt ez. Máskor is volt már hordozható vinyóm, de ilyesmi sose történt.

  A BIOS-ban még nem próbáltam letiltani, hanem gyorsan visszakábeleztem, mert nincs helyem rack-ot tenni a gépbe, és káromkodtam csak, valamint tehetetlen dühömben hozzátok fordultam.

  Miért került volna át a  rendszer-indító? Egyébként nincs rajta rendszer és semmi erre utaló dolog sem.

  hal.dll pláne nincs.  Visszatéve a winchestert mintha mi sem történt volna minden indul szépen, minden rendszer. Itt a boot.ini:

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="            J A T E K                         " /noexecute=optin /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(1)\WINDOWS="     J A T E K  2                        " /noexecute=optin /fastdetect

  Az ilyenek miatt mondom, hogy az XP úgy rossz ahogy van. Finoman mondtam.

  Gondolom a Win7 szintén, mert nem esik messze az alma a fájától. Mondja a jó magyar közmondás.

   

  Ferenc Jóskának köszönöm a linket, tüzetesen át fogom tanulmányozni, ha sikerül, csak az a baj, hogy másik linkre gyakorta átküld, olykor-olykor angolra is.

  Persze az angol megy nekem a "legjobban"

  Még egyszer mindenkinek hálás köszönet.

  Üdv: robitjakot

   

  Friday, July 30, 2010 2:40 PM
 • @robitjakot: Kéretik vagy teljes nevem (SZTANYA Ferenc József) , vagy "nick" nevem (Kurbli) használata.

  (V.ö.:

  "

  ...

  Mert magamat kigúnyolom, ha kell,

  De hogy más mondja, azt nem tűröm el!

  ...

  ")


  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Friday, July 30, 2010 5:58 PM
 • Akár tetszik akár nem, a számítógépek világában leginkább használt nyelv az angol. Az, hogy különböző nyelvekre fordításra kerül, ez csak "kényelmi" szolgáltatás.

  Az, hogy nálad nem megy úgy, ahogy elvárod, továbbra sem hinném, hogy csak a Win hibája. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen programok kerültek telepítésre, melyik okozhatja ezt a hibát - hiszen nagy valószínűséggel, ha csak a Win lenne, akkor ez nem fordulna elő.

  A.

  Saturday, July 31, 2010 7:41 AM
 • "...minden indul szépen, minden rendszer. Itt a boot.ini..."

  Na most, a boot.ini-ben az [operating systems] részben látható  "J A T E K" és "J A T E K 2" nevű dolgok tényleg operációs rendszerek? Ugyanígy formáztad a 4. diszket is?


  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Saturday, July 31, 2010 7:48 AM
 • Nekem is feltűnt, de gondoltam van annyira értelmes Robitjakot2, hogy nem operációs rendszerek vannak rajta...

  A.

  Saturday, July 31, 2010 7:50 AM
 • (http://support.microsoft.com/kb/289022/en-us#appliesto)

  Ha xp sp3-ad van, akkor így nézhet ki:

  Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
  (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
  
  C:\WINDOWS>bootcfg /?
  
  BOOTCFG /parameter [arguments]
  
  Description:
   This command line tool can be used to configure, query, change or
   delete the boot entry settings in the BOOT.INI file.

  Ha nem xp sp3-ad van, akkor installáltad a Recovery Console-t?

  (http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/bootcons_bootcfg.mspx?mfr=true)

  vagy:

  (http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/bootcons_bootcfg.mspx?mfr=true)


  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Saturday, July 31, 2010 8:24 AM
 • Kedves SZTANYA Ferenc József!

  Mindenekelőtt bocsánat az ízetlen tréfáért. Mea culpa, mea maxima culpa! Hiszen a "ferencjóska" magyar szempontból igencsak negatív figura, nem engedhettem volna meg magamnak, hogy a neveddel összehozzam.  Véletlenül sem tiszteletlenségből történt. Még egyszer bocs. De vagány volt a Cyranói visszavágás. Elismerésem!

  Vissza a témához. A boot.ini-ben valaha 3 oprendszer indítására volt lehetőség: Az első az én általam használt XP SP3, a másik kettőt az unokáim használták játékra. (Mert bizony nekem már unokáim is vannak) A " JATEK2" már nincs meg, azt letöröltem, csak a  "boot.ini" -ben még benne maradt. Lusta voltam onnan kitörölni. A kérdéses 4. winchester ami a grimbuszt okozza, utolsónak került a másik 3 mellé, 200 GB-os, 2 partíció van rajta. Beépítés után az XP alatt formáztam NTFS formátumú. Viszont nem értem az ezzel kapcsolatos kérdésedet miszerint "Ugyanígy formáztad a 4. diszket is?" Asterix kérdését sem értem: "...nem operációs rendszerek vannak rajta..."

  De igen mint már a korábbi leveleimből egyértelműen kiderült,  azok vannak rajta. Le is írtam, az okát is. Én tehetek-e, szabad tennem egy kritikai megjegyzést? Ha már Asterix kétszer is kioktatott. Drága segítőkész barátaim! Figyelmesen el kellene olvasni a leveleimet. Akkor talán nem kellene ismételten feltennetek ezeket a kérdéseket. Ez csak kis kitérő volt. Szívesen válaszolok kétszer, sőt többször is ha kell,  csak sikerüljön a megoldás.

  Mindenkinek köszönöm. Üdv: robitjakot

  • Edited by robitjakot2 Wednesday, August 18, 2010 4:40 PM
  Saturday, August 14, 2010 8:50 PM
 • Nem kioktatásnak szántam, s nem is volt szándékomban. Egyszerűen nem értem a hozzáállást. Hasonlattal élve, azért, mert kitörik egy kereke egy autónak - mindamellett, hogy rendeltetésszerűen használtam -, nem általánosítanék minden gépjárműre, aminek kereke van.

  Ami a kérdésemet illeti: azért kérdeztem, mert egy javító-telepítés során a Windows megpróbálja mindig elfoglalni a C: meghajtót, még ha nem is azon van a Windows könyvtár. Ilyenkor az adott Windows op.rendszer futtatása során épp aktuális C: meghajtó elérhetetlensége okozhat indítási gondokat.

  A.

  Tuesday, August 17, 2010 5:57 AM
 • Kedves Asterix!

   

  Tulajdonképpen jól eltértünk a tárgytól.

  A lényeg. Úgy, ahogy jól működő rendszerbe beteszek egy winchestert, ( ahogyan kell, formázás stb), majd használom egy ideig, semmi köze a meglévő oprendszerhez, aztán kiveszem, erre meghal a rendszer. Ezek a tények. Semmi más nem történt. Visszadugom, feléled a rendszer. Ez azért skandalum. Nem?

  Megpróbálom megismételni a műveletet, csak félek nehogy a gyakorlatozás során végképp beadja a kulcsot. Most még működik. Veled a Windows használata során soha nem történtek megmagyarázhatatlan dolgok? Érdekelne. Majd aztán megírom miért vagyok rá kíváncsi.

  Kösz. Üdv: robitjakot

  Wednesday, August 18, 2010 4:38 PM
 • Igen, elég jól eltértünk :)

  Abban igazad van, hogy amennyiben tényleg csak ennyi történt, akkor nem így kellene viselkedjen. Viszont nem egyszer találkoztam olyannal, hogy "véletlenül" olyan műveletet végzett a felhasználó, amit vagy elfelejtett, vagy nem akarta, s nem tudta, hogy mi az eredménye - ezért próbálom mindig körbejárni. Általában magától nem szokott elromlani egy rendszer - általában (!).

  Amúgy a kérdésedre válaszolva: dehogynem, szerintem mindenkivel. Volt, hogy később kiderült a hiba oka, volt, hogy valóban a Win volt hibás, s később egy patch javította... Viszont alapeset az, hogy az ember mindig előbb megnézi, hogy ő mit ronthatott el, mit állított másképp. :)

  A.

  Monday, August 23, 2010 8:13 AM