none
How to Debug the Outlook 2010 Add-in with FIM 2010 R2 Sp1 RRS feed

  • Question

  • We are at the stage where the Outlook add-in shows all 4 options on the Groups tab.

    When we try via the Add-in to Join to a Group or Add members to groups we own, Emails are sent to FIMSERVICE and they are delivered to FIMSERVICE mailbox but that is end of story. The emails are never read/acted on.

    I have set using regedit.exe the registry value HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/FIMservice/PollExchangeEnabled to 0x01 on the FIMService server and restarted the FIMService service.

    Still nothing. Nothing visible in the Event Viewer. Emails are set but never read (by FIMSERVICE)

    What is the Poll frequency? Can I configure the Poll interval? Can I force FIMSERVICE to read its Email Inbox?

    Is there anywhere a checklist/debug guide for this Outlook 2010 Add-in?

    We are using the 64bit Outlook 2010 which comes with Office Professional Plus 2010. The (test) Outlook client is hosted on a 64 bit Windows 2008 R2 server.

    If I access the FIM Portal to do the same thing, FIMSERVICE sends emails to the group owners OK.

    Help! What is the usual cause of this problem?

    *HH

    Thursday, January 8, 2015 9:31 AM

Answers

  • Hi.

    During FIM Service installation - have you checked that you are using Exchange and NOT SMTP?

    Are you really using Exchange Server for storing FIMService's mailbox? Or you have specified SMTP there?

    Approval mail works ONLY when using Exchange.

    In C:\Program Files\Microsoft Forefront Identity Manager\2010\Service there is file named Microsoft.ResourceManagement.Service.exe.config. What do you have in the following section:

        <add key="mailServer" value="ex2.predica.iam" />
        <add key="isExchange" value="0" />
        <add key="sendAsAddress" value="fimservice@predica.iam" />

    Above configuration is for SMTP (isExchange = 0).


    If you found my post helpful, please give it a Helpful vote. If it answered your question, remember to mark it as an Answer.

    • Marked as answer by HaroldHare Thursday, January 8, 2015 2:58 PM
    Thursday, January 8, 2015 2:10 PM

All replies

  • Hi.

    During FIM Service installation - have you checked that you are using Exchange and NOT SMTP?

    Are you really using Exchange Server for storing FIMService's mailbox? Or you have specified SMTP there?

    Approval mail works ONLY when using Exchange.

    In C:\Program Files\Microsoft Forefront Identity Manager\2010\Service there is file named Microsoft.ResourceManagement.Service.exe.config. What do you have in the following section:

        <add key="mailServer" value="ex2.predica.iam" />
        <add key="isExchange" value="0" />
        <add key="sendAsAddress" value="fimservice@predica.iam" />

    Above configuration is for SMTP (isExchange = 0).


    If you found my post helpful, please give it a Helpful vote. If it answered your question, remember to mark it as an Answer.

    • Marked as answer by HaroldHare Thursday, January 8, 2015 2:58 PM
    Thursday, January 8, 2015 2:10 PM
  • Aha. Live and Learn.

    Thanks for the hint.

    I managed to get this working with this fit-up for the adds section:

    <appSettings>
        <!-- Setup adds entries -->
        <!-- <add key="mailServer" value="FIMExchange1.fim1.local" /> -->
        <add key="mailServer" value="https://FIMExchange1.fim1.local/ews/exchange.asmx" />
        <add key="isExchange" value="1" />
        <add key="sendAsAddress" value="fimservice@fim1.local" />
        <add key="synchronizationServerName" value="FIMONE" />
      </appSettings>

    Thursday, January 8, 2015 2:58 PM