none
MDT 2013 WipeDisk not working? RRS feed

  • Question

  • Hi,

    I have an environment where I wish to wipe the disk every time a machine is refreshed.

    Usually DeploymentType=NEWCOMPUTER would solve this. Although I have a shortcut on each machine that a user can run which calls \\server\deploymentshare\scripts\litetouch.vbs which will then try to format the PC while Windows is still running instead of rebooting into winpe and then formatting.

    If I leave out DeploymentType, it defaults to a refresh, applies winpe and restarts into winpe then "cleans" the drive and pulls down the wim and extracts the files to OSDISK.

    This can take a long time depending on how much existing data has to be "cleaned". We also prefer to format for legal purposes as this is what we advise in court.

    After some searching it seems the WipeDisk=TRUE will do exactly what I want, whether it be initiated through PXE boot or through a Windows shortcut to litetouch.vbs

    Except this setting doesn't seem to work with MDT 2013 any longer. It is exactly what I need to ensure the disk will be formatted every time before a deploy.

    Does anyone know if this setting has been deprecated? 

    Thursday, March 20, 2014 12:20 AM

All replies

  • To my understanding, the NEWCOMPUTER scenario does not work on a system which is already running Windows. It wouldn't make sense to -right? Running a scenario which is intended for new out-of-the-box computer.

    In SCCM there is a step which explicitly reboots the machine into Windows PE. Unfortunately MDT does not provide this step. I think you could consider pasting the format and partition step into the refresh scenario. See it that works?!

    Good luck!


    If this post is helpful please click "Mark for answer", thanks! Kind regards

    Thursday, March 20, 2014 8:58 AM
  • Hi Ren,

    Thanks for the reply. I did try that, and it actually does format the disk right before the refresh, but then it fails to deploy the image. I think I read somewhere that the refresh and newcomputer load different variables.dat?

    It seems unable to find the disk to apply the image after formatting it. I opened up a console can verified the disk was wiped as the C:\ was empty. So close.

    At the moment I don't think there is a current way except the WipeDisk=TRUE setting. :(

    Sunday, March 23, 2014 10:46 PM