locked
Security Update for exchange 2013 SP1 (KB3040856) failed mid-way / power problem mailbox server disconnected RRS feed

  • Question

  • While applying todays security update for exchange 2013 (KB3040856) there was a power issue (sad story) and the update was interrupted halfway through.  A bunch of service were left deactivated and I beleive I brought them back.

    At this point the exchange admin center brings me to the login and when I do login, I get an enable to display page msg after the login.

    I have an ActiveSync error log  "cannot access the mailbox because the mail box server is disconnected"  translated from french.

    I also have ASP.NET 4.0 error "MapiExceptionMdbOffline"

    What could be the next step in fixing this if it is at all possible ?  I am not an expert in cmdlet but can manage if pointed in the right direction.

    Any help would be greatly appreciated.

    Thank you.

    Tuesday, March 10, 2015 9:30 PM

Answers

  • When the update was interrupted, this was the problem.  I had a lot of Exchange services deactivated and had to reactivate them.

    There must be a service that I forget and is still deactivated or the update disconnected the mailbox server and it is still disconnected (If that makes sense...)

    So right now, still stuck.

    • Marked as answer by Wacha Wednesday, March 11, 2015 12:00 PM
    Wednesday, March 11, 2015 10:50 AM

All replies

  • Check whether all the type of service is automatically started (services.msc) on mailbox server
    Tuesday, March 10, 2015 10:18 PM
  • When the update was interrupted, this was the problem.  I had a lot of Exchange services deactivated and had to reactivate them.

    There must be a service that I forget and is still deactivated or the update disconnected the mailbox server and it is still disconnected (If that makes sense...)

    So right now, still stuck.

    • Marked as answer by Wacha Wednesday, March 11, 2015 12:00 PM
    Wednesday, March 11, 2015 10:50 AM
  • I used Test-ServiceHealth and found the deactivated services.  Back to normal and security update applied.

    Thanks

    Wednesday, March 11, 2015 12:02 PM
  • I ran update KB3040856, and it disabled all Exchange services, and a few others besides (IIS and filtering). I ran the test-servicehealth cmdlet and eventually got all the services set to automatic and all running.

    This is really a stupid thing for an update to do, what is going on? Exchange 2013 is trouble enough already, we really do not need this sort of agro.

    Thursday, March 12, 2015 10:05 PM