none
Windows could not create a partition on disk 0. the error occurred while applying the unattended answer file's <diskconfiguration> setting RRS feed

  • Question

  • My unattended XML file:

    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
        <settings pass="windowsPE">
            <component name="Microsoft-Windows-International-Core-WinPE" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <SetupUILanguage>
                    <UILanguage>en-us</UILanguage>
                </SetupUILanguage>
                <InputLocale>en-us</InputLocale>
                <SystemLocale>en-us</SystemLocale>
                <UILanguage>en-us</UILanguage>
                <UILanguageFallback>en-us</UILanguageFallback>
                <UserLocale>en-us</UserLocale>
            </component>
            <component name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <DiskConfiguration>
                    <Disk wcm:action="add">
                        <CreatePartitions>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Extend>true</Extend>
                                <Order>1</Order>
                                <Type>Primary</Type>
                            </CreatePartition>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Order>2</Order>
                                <Size>5000</Size>
                                <Type>Primary</Type>
                                <Extend>false</Extend>
                            </CreatePartition>
                        </CreatePartitions>
                        <ModifyPartitions>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Active>true</Active>
                                <Extend>false</Extend>
                                <Format>NTFS</Format>
                                <Label>System</Label>
                                <Letter>C</Letter>
                                <Order>1</Order>
                                <PartitionID>1</PartitionID>
                            </ModifyPartition>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Active>true</Active>
                                <Extend>false</Extend>
                                <Format>NTFS</Format>
                                <Label>Backup</Label>
                                <Letter>D</Letter>
                                <Order>2</Order>
                                <PartitionID>2</PartitionID>
                            </ModifyPartition>
                        </ModifyPartitions>
                        <DiskID>0</DiskID>
                        <WillWipeDisk>true</WillWipeDisk>
                    </Disk>
                </DiskConfiguration>
                <WindowsDeploymentServices>
                    <Login>
                        <Credentials>
                            <Username>wds\administrator</Username>
                            <Password>Welkom01</Password>
                        </Credentials>
                    </Login>
                    <ImageSelection>
                        <InstallImage>
                            <Filename>windows10-uitrol.wim</Filename>
                            <ImageGroup>DeploymentGroup</ImageGroup>
                            <ImageName>win10-uitrol</ImageName>
                        </InstallImage>
                        <InstallTo>
                            <DiskID>0</DiskID>
                            <PartitionID>1</PartitionID>
                        </InstallTo>
                    </ImageSelection>
                </WindowsDeploymentServices>
            </component>
        </settings>
        <cpi:offlineImage cpi:source="wim://computer/sharedfolder/sysprep%20image/image.wim#win10-uitrol" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" />
    </unattend>

    Error keeps popping up while trying to install the image from the WDS.

    Tuesday, March 20, 2018 12:35 PM

Answers

  • hi there,

    it looks your problem ist that you try to activate Partition one and Partition two but you only can activate one partition.

    here are an example how to do it with 3 partitions:

    <DiskConfiguration>
                    <Disk wcm:action="add">
                        <CreatePartitions>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Order>1</Order>
                                <Size>500</Size>
                                <Type>Primary</Type>
                            </CreatePartition>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Extend>true</Extend>
                                <Order>3</Order>
                                <Type>Primary</Type>
                            </CreatePartition>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Order>2</Order>
                                <Size>81920</Size>
                                <Type>Primary</Type>
                            </CreatePartition>
                        </CreatePartitions>
                        <ModifyPartitions>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Order>2</Order>
                                <Letter>C</Letter>
                                <PartitionID>2</PartitionID>
                                <Label>Windows</Label>
                                <Format>NTFS</Format>
                            </ModifyPartition>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Active>true</Active>
                                <Format>NTFS</Format>
                                <Label>System</Label>
                                <Order>1</Order>
                                <PartitionID>1</PartitionID>
                                <TypeID>0x27</TypeID>
                            </ModifyPartition>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Format>NTFS</Format>
                                <Label>Data</Label>
                                <Letter>D</Letter>
                                <Order>3</Order>
                                <PartitionID>3</PartitionID>
                            </ModifyPartition>
                        </ModifyPartitions>
                        <DiskID>0</DiskID>
                        <WillWipeDisk>true</WillWipeDisk>
                    </Disk>
                </DiskConfiguration>

    best regards

    • Marked as answer by StR22 Wednesday, March 21, 2018 5:41 PM
    Tuesday, March 20, 2018 2:36 PM

All replies

  • hi there,

    it looks your problem ist that you try to activate Partition one and Partition two but you only can activate one partition.

    here are an example how to do it with 3 partitions:

    <DiskConfiguration>
                    <Disk wcm:action="add">
                        <CreatePartitions>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Order>1</Order>
                                <Size>500</Size>
                                <Type>Primary</Type>
                            </CreatePartition>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Extend>true</Extend>
                                <Order>3</Order>
                                <Type>Primary</Type>
                            </CreatePartition>
                            <CreatePartition wcm:action="add">
                                <Order>2</Order>
                                <Size>81920</Size>
                                <Type>Primary</Type>
                            </CreatePartition>
                        </CreatePartitions>
                        <ModifyPartitions>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Order>2</Order>
                                <Letter>C</Letter>
                                <PartitionID>2</PartitionID>
                                <Label>Windows</Label>
                                <Format>NTFS</Format>
                            </ModifyPartition>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Active>true</Active>
                                <Format>NTFS</Format>
                                <Label>System</Label>
                                <Order>1</Order>
                                <PartitionID>1</PartitionID>
                                <TypeID>0x27</TypeID>
                            </ModifyPartition>
                            <ModifyPartition wcm:action="add">
                                <Format>NTFS</Format>
                                <Label>Data</Label>
                                <Letter>D</Letter>
                                <Order>3</Order>
                                <PartitionID>3</PartitionID>
                            </ModifyPartition>
                        </ModifyPartitions>
                        <DiskID>0</DiskID>
                        <WillWipeDisk>true</WillWipeDisk>
                    </Disk>
                </DiskConfiguration>

    best regards

    • Marked as answer by StR22 Wednesday, March 21, 2018 5:41 PM
    Tuesday, March 20, 2018 2:36 PM
  •  

    Hi,

    Here is a link may give you more information about partition configuration.

    Example: Automatically install the default partition configuration:

    https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windows-8.1-and-8/hh825701%28v%3dwin.10%29#example-automatically-install-the-default-partition-configuration


    Please remember to mark the replies as answers if they help.
    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Wednesday, March 21, 2018 5:43 AM