locked
2k8 SBS CSAK router mögé? RRS feed

 • Question

 • Megpróbáltam 2k8 sbs standardat telepíteni. Internet -> 2k8 -> kliensek formában (az előző, 2k3 szerver is igy megy). OS feltelepült, kezdeném sbs konzol használatát, de már az internet kapcsolat beállításánál elkadok. Lescanneli a hálózatot, keres routert, de nem talál, aztán azt mondja, adjam meg a router IP-jét. De én nem szeretnék routert! Akkor ne akarjak sbs 2k8-at? Tényleg CSAK router mögé telepíthető?
  Wednesday, June 3, 2009 7:45 AM

Answers

All replies

 • Ez igen, mától szorgalmasan olvasgatom a "training" oldalakat is.
  Jó cikk.
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Wednesday, June 3, 2009 9:10 AM
 • google rulez. :-)
  http://www.clamagent.org - Free Antivirus for Exchange
  http://www.it-pro.hu
  http://emaildetektiv.hu
  Wednesday, June 3, 2009 9:10 AM
 • bing(o)
  :)
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Wednesday, June 3, 2009 9:20 AM
 • Kipróbálom, ha műxik megjelőlöm. Volt ebben a cikkben egy mondat, ami még zavart...

  "Please realize that some of the other wizards will still not run properly as they require Internet access as well (Internet Address Managment Wizard) but at least you will have your isolated network set up to with SBS being the DHCP server, you will have internal email and can start joining clients to the domain and do all the other fun stuff. "

  Most komolyan kérdezem: be kell csapni? Alapból tényleg nem?
  Wednesday, June 3, 2009 9:24 AM
 • Hali,

  Alapból tényleg nem. Az SBS 2008 nem támogat egynél több hálókártyát ebből adódóan nem lehet publikus IP-t adni neki:
  http://blogs.technet.com/sbs/archive/2008/09/16/sbs-2008-supported-networking-topology.aspx

  üdv,
  Zoli
  http://www.clamagent.org - Free Antivirus for Exchange
  http://www.it-pro.hu
  http://emaildetektiv.hu
  • Marked as answer by rh.jenci Wednesday, June 3, 2009 10:05 AM
  Wednesday, June 3, 2009 9:41 AM
 • A cikkben "If SBS setup detects multiple NICs all but one will be disabled."
  A disabled helyett inkább enabled értendő.
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Wednesday, June 3, 2009 9:45 AM
 • "2008 sbs no longer acts as routing firewall..."
  "SBS 2008 is designed to be installed with a single network adapter. If SBS setup detects multiple NICs all but one will be disabled"
  "In this illustration we also see a site to site VPN connection that is being established by the hardware routers"

  hát, ez kafa. Tegyél elé routert (vagy tűzfalgépet), tehát már nem routol, nem tűzfal, nem tud S-to-S VPN-t se. Most akkor a 2003-as sbs- továbbfejlesztették úgy, hogy kapsz egy file és nyomtatószervert AD-val, ami esetleg letölti a leveleidet? Na meg van benne dhcp, amit bármelyik 3e Ft-os router is tud(ráadásul az még NAT-ol is) Ezt én nem mondanám fejlesztésnek! Igazából van benne valami, ami több mint a 2003 sbs?

  Természetesen, azért köszönöm a választ. Csak fel vagyok picit háborodva a " fejlesztés" szó ilyen értelmezésén... mint mikor az Intel a Pentiumnak visszavette az FSB-jét, megnegyedelte a caché-t, és ezzel "kifejlesztette" a Celeront.

  Hát, dögöljek meg, ha bárkinek is ajánlom ezek után... a 2003 sbs ötször többet tud! (lehet, hogy kevésbé biztonságos, de nálunk évek óta műxik)
  Wednesday, June 3, 2009 10:05 AM
 • Hm. Nem értek egyet veled rh.jenci.

  Az SBS termékcsalád alapvetően előre elkészített, script-ekkel vezérelt alkalmazás abból a célból, hogy a benne lévő server alkalmazásokat kevésbé ismerők is használhassák. Ezért egy csomó korlátozást is tartalmaz.
  Ez nem fejlesztési, hanem tervezési kérdés.

  (Ha a boltban kizárólag balkezeseknek való ásót kapni, akkor a jobbkezesek ugyanígy elégedetlenkedhetnek, mint most Te. :D)
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/)
  Wednesday, June 3, 2009 10:13 AM
 • Hali,

  Azt gondolom, hogy van benne fejlesztés. Az Exchange 2007. Egyébként a háttérben megjegyzem, hogy ha csak a fájl és nyomtatószerver kell, valamint "valami levelezés" akkor gép sem kell szervernek, nemhogy szoftver rá. Router box, NAS box (ezek tipikusan Print szervert is játszanak), plusz mondjuk egy Google Custom Domains típusú gmail alapú levelezés. Az SBS core funkciói elég jól kiválthatóak némi "digitális közmű" típusú megoldással.
  Persze ha management, biztonság, központi telepítés, intranet portál, stb. kell akkor ezek kevesek lesznek.

  üdv,
  Zoli
  http://www.clamagent.org - Free Antivirus for Exchange
  http://www.it-pro.hu
  http://emaildetektiv.hu
  Wednesday, June 3, 2009 10:16 AM
 • Egyszerű a dolog, komolyabb dolgokra ott az EBS. Változott a termék pozícionálása, ennyi történt. Egyébként ISA nélkül, teljesen jogos, hogy nem enged publikus IP-t és hálózatot...
  Wednesday, June 3, 2009 10:46 AM
 • Az SBS termékcsalád alapvetően előre elkészített, script-ekkel vezérelt alkalmazás abból a célból, hogy a benne lévő server alkalmazásokat kevésbé ismerők is használhassák.
  *Ez így volt a 2003-ban is, tehát azóta nem változott semmi


  Ezért egy csomó korlátozást is tartalmaz.
  *Ez megint csak nem változott 2003 óta, hacsak nem a hátrányára.

  Ez nem fejlesztési, hanem tervezési kérdés.
  *Lehet, de akkor azt kell mondani. Akkor a prosikon ne az álljon, hogy "több évnyi fejlesztés eredményeként megszületett a ..", hanem az, hogy
  3 év arra volt elegendő, hogy a szoftvert átpozicionáljuk, és áttervezzük. Semmivel sem tud többet, mint a 2003, sőt: gyorsabb, biztonságosabb,
  de kevesebb dologra képes mint az elődje.

  (Ha a boltban kizárólag balkezeseknek való ásót kapni, akkor a jobbkezesek ugyanígy elégedetlenkedhetnek, mint most Te. :D)
  *Igazából nem elégedetlenkedek, hanem felháborítónak tartottam a dolgot. Nincs ISA, nincs TMG, az Exc 2003-at lecseréljük 2007-re, felületcsere, átszabjuk a
  magnak egy részét, oszt kézcsókom. Nem baj, ha ez a termék ilyen (balkezes) csak akkor az eladó ne próbálja azt mondani, hogy sokkal jobb mint a régi (jobbkezes),
  mert nem jobb. Még meg sem néztem, de talán SharePoint sincs benne?

  Na, nem akarok veszekedni, senkit megbántani, vagy a nézetét megváltoztatni, de azt hiszem egy dologban egyet érthetünk: 2008sbs kevesebb funkcióval bír, mint a 2003.
  Hogy ezt áttervezésnek, vagy termék átpoziciopnálásnak, vagy "újracsomagolom más marketingszöveggel" dolognak hívjuk, mindegy is. Marad a 2003 sbs. ISA-val, wsus 3.0-val, sharepointtal.

  az Nvidia is eladja a 9800-as chippeket 250 néven...

  Mindenkinek köszönöm a post-okat.ÉN, tanultam belőle.

  Wednesday, June 3, 2009 4:17 PM
 • A 2008 standard trial változatot használtuk 6 hónapig. Gondoltuk ez a SBS többet tud, de nagy tévedés volt. Csak a pénzt vitte el. 
  5 CAL van alapból benne, a DHCP szerver is csak 5 klienst szolgál ki. Van 2 hálózati nyomtatónk, 1 wifi router, 2 gép és vége. Ujra lehet adni a pénzt M$-nak. Tudja valaki miként lehet kikerülni, hogy ne a SBS legyen a DHCP szerver ?
  Thursday, July 2, 2009 2:15 PM