locked
SCOM 2012 SP1 exchange edge transport queue is showing as not monitored state. RRS feed

  • Question

  • Hi,

    We have exchange servers which is being monitored by both SCOM 2007 and SCOM2012 SP1, in SCOM 2007 R2 exchange edge queue is getting discovered, but in SCOM 2012 SP1 it is showing as not monitored state.

    Please help me in resolving this issue.

    Friday, January 3, 2014 6:12 AM

Answers

  • Hi,

    What kind of MP did you import on SCOM 2012? Meanwhile, please try the following suggestions.

    1. Start the Remote Registry service. 
    2. Enable File and Printer Sharing 
    3. Check the network connectivity between the management server and the Exchange Server and ensure the FQDN of the Exchange Server can be resolved. 
    4. Clear the HealthService queue on the Exchange Server:

    a. Stop System Center Management service.
    b. Go to C:\Program Files\System Center Operations Manager 2007\, and rename the “Health Service State” folder.
    c. Restart System Center Management service.


    Niki Han

    TechNet Community Support

    • Marked as answer by Niki Han Wednesday, January 22, 2014 9:36 AM
    Monday, January 6, 2014 1:26 PM

All replies

  • Hi,

    What kind of MP did you import on SCOM 2012? Meanwhile, please try the following suggestions.

    1. Start the Remote Registry service. 
    2. Enable File and Printer Sharing 
    3. Check the network connectivity between the management server and the Exchange Server and ensure the FQDN of the Exchange Server can be resolved. 
    4. Clear the HealthService queue on the Exchange Server:

    a. Stop System Center Management service.
    b. Go to C:\Program Files\System Center Operations Manager 2007\, and rename the “Health Service State” folder.
    c. Restart System Center Management service.


    Niki Han

    TechNet Community Support

    • Marked as answer by Niki Han Wednesday, January 22, 2014 9:36 AM
    Monday, January 6, 2014 1:26 PM
  • Hi,

    I tested above mentioned points, everything seems to be fine..

    we are using exchange management apck 14.3.38.4 version in SCOM 2012 SP1.

    Please suggest on this

    Thursday, March 20, 2014 10:30 AM
  • Verify that your Edge Transport Role has been discovered and is being monitored in the Edge Transport>State View.

    There's advice in the MP known issues that tells you to manually add an Active Directory site to your Edge Server if its in a workgroup or it will not be discovered.

    http://support.microsoft.com/kb/2592561

    1.     Open Registry Editor

    2.       Navigate to HKLM/System/CurrentControlSet/Services/NetLogon/Parameters

    3.     Find the SiteName value for this key. Populate this value with any non-NULL string (such as "perimeter", "DMZ","Edge", etc)

    Note: Do not update the DynamicSiteName value, as the NetLogon service can overwrite this data. The SiteName value is not automatically updated.

    Try this and see how you get on.

    Thursday, April 3, 2014 2:28 PM