locked
exchange 2003 gyorsítása - tanácsok, eljárások

  Question

 • Sziasztok,

   Adott egy Server 2003 + Exchange 2003. Sajnos az Ex2003 egyben DC is, ezen nem annyira tudunk változtatni.

   Jelenleg 100 mailbox.

   Kliens oldalon: 2003, és 2007 -es outlook.

   Néhány hét múlva egységesen 2010 lesz mindenhol.

   A gyorsítótáras üzemmód ki van kapcsolva. Arhiválás meg vagy megy vagy nem.

   _____________________________________________

   A kérdésem inkább gyakorlati mintsem egy konkrét probléma.

   Milyen beállítások javasoltak az optimális működéshez. Jelenleg átlag fél mega bérlet vonalak vannak a telephelyeinken és 10 mega a központban. Egy átlag telephelyen 5 (min. 2; max 10) klienssel. Telephelyenként egy vagy max két fiókot használnak. Tehát mindenki mondjuk a telephely1@company.hu fiókba lép be és használja.

  Sajnos nagyon sok a panasz a rendszerre. Ha levél jön, vagy levél megy gyakorlatilag kitömi a hálózatot és ellehetetleníti a munkát.

  Korábban a gyorsítótárazás be volt kapcsolva, de azt még lassabbnak ítéltük meg.

     - milyen megoldás javasolt, melyik a gyorsabb - kevesebb sávszélesség igényű  gyorsítótárazott vagy sem. (ha gyorsítótárazott akkor 5 kliens esetén 5 helyre letölti a konkrét levelet igaz ez?)

     - arhiválásra vásároljunk külön szoftvert? - a klienseken beállított arhiválással nem jutunk dűlőre. Hiába állítunk be egy arhiválást, állandóan leáll és nem arhivál le mindent ami az adott kritériumnak pedig megfelel. Egyáltalán sokat számít, hogy egy adott mailbox 1 Gb, vagy 200 Mb? Átlag 600 Mb egy mailbox. Van ami 3 Gb van ami 200 MB

    - létezik valamilyen sávszélesség priorizálás? Ha jön - megy egy mail akkor ne tömje ki a teljes sávszélességet!?

    - milyen egyéb beállításokra kell figyelni, hogy használható legyen?

   - találtam egy ilyen bejegyzést, de nem egészen értem mire gondol:

  Disable HTTP
  To facilitate communication from behind a firewall, Outlook comes with the option of connecting to Microsoft Exchange Server via an HTTP proxy.  In a tacit acknowledgement that encapsulating RPC calls within HTTP packets is slower, Microsoft has built the relevant options into Outlook allowing users to opt for direct TCP/IP connection before switching to HTTP.  Ensure that direct TCP/IP is prioritized.

   - számít hogy az OWA engedélyezett?

  Köszi a tippeket.

   

   

  Tuesday, October 12, 2010 6:53 AM

All replies

 • Csak néhány gondolat: szerintem érdemes gyorsítótárazni, hiszen utána egy levelet helyben nyit meg, nem a szerverről.

  Mennyire nehéz lenne megoldani, hogy mindenkinek legyen saját postafiókja? Ugyanis sokkal jobban lehetne szeparálni a felhasználókat, jogokat (ki mit olvas), stb.

  Mekkora méretűek a levelek? Ugyanis ha kicsi a méret, akkor nem ez foglalja le a csatornát. Nem lehet, hogy valamilyen más alkalmazás foglalja le?

  A QoS nem Exchange-ből szabályozható, ez már más témakör.

  A.

  Tuesday, October 12, 2010 7:07 AM
 • A levelek mérete 1kb - 4 MB.  Gyakori a nagyobb levél. Sok dokumentum, szkennelt anyag közlekedik. Saját postafiókja..igen nehéz. Anyagilag főleg. Normál használat mellett amikor egy levél érkezik érezhetően lelassulnak a futó alkalmazások. Majdnem az összes alkalmazásuk webes - hálózatos. De ha mondjuk az összes alkalmazásban dolgozunk, akkor sem tömjük ki még a fél sávszélességet sem. Ellenben amikor jön egy levél..egy alkalmazással sem boldogulunk. És ez igaz minden telephelyre.
  Tuesday, October 12, 2010 7:49 AM
 • Saját postafiók - anyagi: mire gondolsz? Hiszen már most is ott van a gépeken az Outlook, nem? Az Exchange-be meg felveszel még felhasználókat... A vírusirtó - esetleg az (ha postafiókra számol). De mire gondolsz még anyagiak szempontjából?

  Ha sok dokumentum, s főleg olyan, amit utána használnak, szerintem mindenképp megéri a gyorsítótárazás.

  Lehet, hogy érdemes lenne egy hálózati monitorozás, a sávszélesség vizsgálatával...

  A.

  Tuesday, October 12, 2010 7:55 AM
 • Minden levelező kliens-t az alábbi cikk figyelembe vételével kellene beállítani: (http://support.microsoft.com/kb/290809). Egyenlőre nem találok leírást az AD beállítására, hogy központilag, bármilyen verziójú kliens-re használható legyen, de vszínű, ez a járható út. Ezt kell kövesse a vállalati szintű, egységesített, centralizált dokumentum kezelés és tárolás (ne a dokumentum utazzon minden érdekelthez, hanem a lelőhelyének belső URL címe).
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/) - > Csak a döglött hal úszik az árral.
  Tuesday, October 12, 2010 8:58 AM
 • Elővettem a licenszeinket, mert teljesen megzavarodtam...és teljesen igazad van...Device CAL-ink vannak szóval akár lehetne mindenkinek saját mailboxa. Mondjuk, ez meg vezetői döntés jelenleg, hogy ne legyen..de ez most mind1 is.

  A levélben küldött dokumentumokat nem is annyira keresgélik vissza. Miután megkapták, elvben lementik. Szerintem az esetek 20 % -ban keresgélnek vissza levélben dokumentumokat. Persze erre mérget nem vennék.

  Csak az a gondom, hogy egy 4 MB-os levél esetében ez egy 9 fős telephelyen 9*4 Mb -os forgalmat fog jelenteni gyorsítótár esetében?!

  Tuesday, October 12, 2010 9:11 AM
 • De ha lementik, akkor valóban miért nem jó, amit Kurbli javasolt? Egy linket küldtök, amit aztán megnyit. BranchCache erre nagyon jó lenne... Ha nem, akkor itt is ha négyen nyitják meg, akkor ugyanúgy át fogja húzni négyszer...

  Ha nincs helyben egy gép, ami tárolja az állományokat, akkor nem igazán látok más alternatívát... minden más megoldás át fogja húzni annyiszor, ahányszor kell... Vagy egy letölti, s annak egy megosztását használjátok.

  A.

  Tuesday, October 12, 2010 9:24 AM
 • A BrancCache-t erre találták ki, feltétele W2K8 R2 szerver és W7 kliens. Ez viszont nincs, ahogy látom Holian rendszerében.:(
  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/) - > Csak a döglött hal úszik az árral.
  Tuesday, October 12, 2010 9:45 AM
 • Igen, ezért írtam én is azt, hogy jó lenne...

  A.

  Tuesday, October 12, 2010 9:47 AM
 • Azért a 2003-as domain mellett is van lehetőség a BranchCache használatára:

  - kliens gépek Windows 7-esek,

  - Installing a non-domain member BranchCache-capable file server (http://technet.microsoft.com/en-us/edge/installing-a-non-domain-member-branchcache-capable-file-server.aspx?query=1) a video alapján.


  Kurbli (http://msmvps.com/blogs/kurbli/) - > Csak a döglött hal úszik az árral.
  Tuesday, October 12, 2010 12:36 PM
 • az sajnos nincs..server 2008 r2 még csak van, mert a másik tartomány vezérlő az...de w7 kliens...folyamatosan..
  Tuesday, October 12, 2010 1:08 PM