none
Net View error 6118

    Question

  • My network consist of 1 2008 server (file server), 1 SBS 2008 server, and a mixture of Windows 7 and XP computers.  Switches are unmanaged.

    Recently I used the net view command and got the 6118 error.

    Computer Browser is disabled on both servers.  Computers have the service enabled. Nothing has been added to the network in a long time. 

    Net View returns "System Error 6118 has occurred  The list of servers for this workgroup is not currently available"

    Browstat staus returned "Browsing is not active on domain"

    I have restarted all computers and nothing resolved.  I have disabled network adapters and stopped and restarted the browser service.

    If I use net view \\servername i get the shares on that server.  All my mapped drives are working, and I can access my NAS.

    The problem only began in the last few days as I remember using net view a week or so ago to find a computer name. 

    Any suggestions on how to proceed?

     

     


    • Edited by katn60 Tuesday, January 17, 2012 9:43 PM
    Tuesday, January 17, 2012 4:21 PM

Answers

  • Problem solved.  Enabled the Computer Browser on the SBS 2008 server. It is now the Master Browser
    • Marked as answer by katn60 Tuesday, January 17, 2012 9:43 PM
    Tuesday, January 17, 2012 9:43 PM

All replies

  • Problem solved.  Enabled the Computer Browser on the SBS 2008 server. It is now the Master Browser
    • Marked as answer by katn60 Tuesday, January 17, 2012 9:43 PM
    Tuesday, January 17, 2012 9:43 PM
  • Thanks for sharing the solution with us, katn60.

     


    Sean Zhu

    TechNet Community Support

    Wednesday, January 18, 2012 1:43 AM
    Moderator
  • Hello,

    My Win XP and Win 7 computers did not appear in windows explorer under networks.
    I had the same issue as you with "Net View" and message "System Error 6118 has occurred".
    I have searched a lot and applied a lot of advices found on the net.
    Finally, I found the explanation for my configuration ( not sure that config of other persons is the same).

    The main advice I can give to everyone : look in the eventviewer ( "administrative events" ).
    This will spare you a lot of time !!

    The reason was :
    a PRINTER was blocking the computers from being master browser.
    Message in eventviewer was "The name "WORKGROUP      :1d" could not be registered on the interface with IP address 192.168.1.13. The computer with the IP address 192.168.1.5 did not allow the name to be claimed by this computer."

    Solution I applied (perhaps there are other solutions) : I set the printer to let it get its ip address from the dhcp ( ip dynamic address in place of static address ).  Another solution is probably to use another workgroup name than "workgroup".


    • Edited by regloor Tuesday, May 01, 2012 12:11 PM
    Tuesday, May 01, 2012 11:24 AM