locked
videókártya gond RRS feed

 • Question

 • sziasztok! már próbálkoztam más fórumokon is ezzel a problémával, de hátha itt hozzáértőbb rendszergazdák is volnának...

   

  a gond a következő: a céges gépem egy gyári dell xps gen.5, valamilyen intel pentium 4, 3,2ghz, nem tudom milyen chipsettel, 4gb ddr2-vel (eredetileg 2 volt, de még 2 lett berakva), intel ichX raid0-ban 2x160gb sata seagate, alaplapi háló, audigy 2 zs hangkari, egy pci-os soros port kártya, a videókártya pedig egy dell geforce 6800-as, pci-e. 256mb minden gyári benne, kivéve a memóriabővítést és a soros port kártyát. a kártyák ilyen csavarmentes rögzítésűek és eléggé lötyögnek. sokat cipelem a gépet kocsival külföldre és vissza, gondolom ez nem tesz jót, ha így lötyögnek a kártyák.
  a gép 3 éves és a gyárilag rárakott xp sp2 van rajta azóta is, driverek frissítésével, sőt, most már sp3 is ráment.

   

  a hibajelenség: néha (kb. minden 3-4 indításra) a windows bejelentkező képernyő 640x480-ban jön be (de truecolor, nem 16bit!), és ha belépek, akkor látom, hogy az eszközkezelőben a videókártya mellett felkiáltójel és "az eszköz nem indítható el".

  régebben azt gondoltam, hogy a videókártya lötyögése miatt esetleg néha nem érintkezik vagy hasonló, és ezért lehet ez. ilyenkor újraindításkor általában megjavul, de van, hogy megmakacsolja magát és 3-4x is újra kell indítani, mire jó lesz. arra is gondoltam, hogy a már jó 3 éves os telepítés is okozhatja...

   

  de!!! most vettünk egy zsír új gépet, magam raktam össze, az meg amd és nvidia alapú. egy msi k9n neo3 lap, amd x2 5200-as, szintén 4gb ram, szintén 2x160gb sata2 wd raid0-ban, alaplapi hang és háló, a videókártya viszont egy zotac 8600gt pci-e 256mb (cserélve lesz, mert nem ezt rendeltem). frissen telepített xp pro sp2 legális, frissítve mindennel, sp3 is, és az is pontosan ezt csinálja, mint a dell: 640x480, videókártya nem indítható el, újraindítás segít.

   

  ezt a hibát már sp2-vel is csinálta mindkettő, különböző nvidia drivereket is próbáltam, de néha véletlenszerűen mindig előjött ez a hiba.

  viszont a két teljesen más hardverű gép miatt most már arra gondoltam, hogy akkor ez mégsem hardveres hiba lesz, hanem valami szoftveres. esetleg a 4gb ram okozza?
  általában /3gb-vel használom a windowst, mert kell a tervezőprogramnak, néha még így is kevés neki a memória, meg /pae-vel, lehet, hogy a videókártya driverek nem szeretik ezt? úgyhogy most /3gb nélkül tesztelem. pedig kell nagyon a /3gb Sad

   

  de ha van valakinek ötlete, hogy mitől lehet ez és miért csak néha jelentkezik, akkor azt megköszönném.

   

  ja és event log nem mutat semmi ehhez kapcsolható hibát.

   

  Thursday, June 5, 2008 8:07 AM

All replies

 • Szia!

  Bár én is csak vendég vagyok, de hátha tudok adni 1-2 jó tanácsot.

  1.
  Ha 32 bites windowsod van az csak 4GB memóriát tud címezni (mert ugye 2 a 32.-en).
  Viszont ebbe a 4GB-ba minden benne van amiben memória van, pl. a videokártyán lévő memória is.

  2.
  Elég sok alaplapot teszteltem 4GB rammal és azt kell, hogy mondjam, hogy az idén megjelentek kivételével a régebbiek nem nagyon kezelik le hibátlanúl a 4GB ramot, még azzal együtt se, hogy a legtöbbre azt írták, hogy 8GB-ot is lekezel.

  Vagyis próbáld meg úgy használni ideiglenesen, hogy csak 2GB memória van benne.

  A tábázat valahogy emígyen néz ki:

  • Windows XP Home: 4GB
  • Windows XP Professional: 4GB
  • Windows XP X64 Edition: 128GB
  • Windows Vista Home Basic: 4GB
  • Windows Vista Home Basic 64 bit: 8GB
  • Windows Vista Home Premium: 4GB
  • Windows Vista Home Premium 64 bit: 16GB
  • Windows Vista Ultimate: 4GB
  • Windows Vista Ultimate 64 bit: 128GB
  Persze, ha az alaplap nem kezeli le akkor lehet akármilyen windowsod.
  Viszont a csapda az a dologban, hogy a 64bites windowshoz nem ártanak a 64 bites alkalmazások is.


  Továbbá ezt is érdemes elolvasni: http://logout.hu/iras/a_windows_xp_32_bit_memoriakezelese.html

  Friday, June 6, 2008 7:34 AM