locked
E-mail that has been received appears as a draft RRS feed

  • Question

  • Having a weird problem where in Outlook 2013 e-mails that have been received are showing as a Draft message in the Inbox. This is only happening very occasionally. I can't find a pattern in the messages it is happening to. The message only shows in the inbox, not in the drafts folder.

    Looking on-line there appear to be other users having similar issues:

    - http://answers.microsoft.com/en-us/office/forum/office_2013_release-outlook/emails-in-draft-mode-in-inbox/f2f39b0c-b5a7-4287-b94e-55bed603e74c

    - https://forum.eset.com/topic/989-email-message-in-outlook-changed-to-draft-by-eset/

    These either relate to Eset antivirus (I'm using Sophos) or do not have a solution.

    Nobody else has access to the mailbox. The messages also show as a draft in OWA (Exchange 2013) but this could be because they have been modified somehow in Outlook. 

    Any ideas?

    Here's an example message in the Inbox:

    Friday, February 27, 2015 2:36 PM

Answers

  • Hi,

    How often does this issue happen? If possible, we may try to exit Outlook and use OWA for a period of time to see if this issue will happen again.

    Are you using Outlook in cached Exchange mode or online Exchange mode? If you are using cached Exchange mode, please also try to switch to online Exchange mode to see the result.

    In addition, we may try to set an exception for the Outlook data files in the Sophos and then test the issue again. You can contact the support for Sophos to get the steps to do it. Please let me know the result.

    Regards,

    Steve Fan
    TechNet Community Support


    It's recommended to download and install Configuration Analyzer Tool (OffCAT), which is developed by Microsoft Support teams. Once the tool is installed, you can run it at any time to scan for hundreds of known issues in Office programs.

    • Proposed as answer by Steve Fan Monday, March 9, 2015 5:07 AM
    • Marked as answer by Steve Fan Monday, March 9, 2015 5:25 AM
    Monday, March 2, 2015 7:36 AM

All replies

  • Hi,

    How often does this issue happen? If possible, we may try to exit Outlook and use OWA for a period of time to see if this issue will happen again.

    Are you using Outlook in cached Exchange mode or online Exchange mode? If you are using cached Exchange mode, please also try to switch to online Exchange mode to see the result.

    In addition, we may try to set an exception for the Outlook data files in the Sophos and then test the issue again. You can contact the support for Sophos to get the steps to do it. Please let me know the result.

    Regards,

    Steve Fan
    TechNet Community Support


    It's recommended to download and install Configuration Analyzer Tool (OffCAT), which is developed by Microsoft Support teams. Once the tool is installed, you can run it at any time to scan for hundreds of known issues in Office programs.

    • Proposed as answer by Steve Fan Monday, March 9, 2015 5:07 AM
    • Marked as answer by Steve Fan Monday, March 9, 2015 5:25 AM
    Monday, March 2, 2015 7:36 AM
  • It's happening very rarely so the user isn't keen on using OWA. The user having the issue only has a few examples, I can't spot a commonality between them. Outlook is in online mode, the user is connecting through Citrix to one of four RDS servers. No other users on the same servers have experienced the issue. I'll try setting up the AV exclusions and see if it makes any difference.
    Monday, March 2, 2015 10:15 AM
  • Hello,

    Any update on this issue? Please don't hesitate to post back.

    Regards,

    Steve Fan
    TechNet Community Support


    It's recommended to download and install Configuration Analyzer Tool (OffCAT), which is developed by Microsoft Support teams. Once the tool is installed, you can run it at any time to scan for hundreds of known issues in Office programs.

    Please remember to mark the replies as answers if they help, and unmark the answers if they provide no help. If you have feedback for TechNet Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Friday, March 6, 2015 7:45 AM
  • I worked with Support and determined that this occurs when there is no longer a datafile for the account receiving email.

    Once a datafile is created (PST), the mail is received properly.

    Saturday, July 9, 2016 8:59 PM
  • Hi Steve Fan,

    I have problem the same as above.

    Currently I'm using Outlook in cached Exchange mode and i had try to switch to use Online Exchange mode, but the problem still exist. I'm using Kaspersky Endpoint Security 10.

    Anyone can help to solve this problem please.

    Thanks,

    Wednesday, January 18, 2017 2:49 AM