locked
An Exchange 2007 server on which an address list service is active cannot be found. RRS feed

  • General discussion



  • Cheers mate:

    Problem:
    An Exchange 2007 server on which an address list service is active cannot be found.

    Solution:
    START the Microsoft Exchange System Attendant service from Services.msc


    Monday, March 10, 2008 3:30 AM

All replies

  • What??? Just that??? I cannot believe!!!
    Man, it really solved my problem!!!
    Thanks a lot!!!
    Tuesday, April 1, 2008 4:49 AM
  • What a simple solution - Thanks

    Thursday, April 24, 2008 9:16 AM
  •  

    yes that was it !

     

    simple and straight forward :-)

    Thursday, May 1, 2008 8:02 AM
  • Thank you. How easy
    Wednesday, May 7, 2008 5:53 AM
  • So...what if my services.msc does not have the above option listed as a choice?  (its been a loong day)

     

    Sunday, June 8, 2008 3:14 AM
  • I didn't panic when I got this error message this morning in our Exchange 07 box, but if anybody gets the same error, this is the right place to get an answer for it. Just try to get this Microsoft Exchange System Attendant service running.

    it fix my problem right away.

    thanks for posting.
    Tuesday, July 29, 2008 1:47 PM
  • Oh thank you!

     

    Thats just worked out my problem.

     

    /Mick

     

    Tuesday, September 2, 2008 7:46 AM
  • Thanks for the solution. If the service start up is set to automatic and the server hasn't been rebooted, any idea why the service would suddenly stop?
    Monday, January 12, 2009 2:33 PM
  • Iam not able to add new mailboxes in current exchange environment. The following practices are termed unsuccessful:

     

    ·         Creation new Mailbox.

    ·         Modifying any Mailbox.

     

    Errors Generated :

     

    ·         “ The address list service on the server is not running “

     

    ·         “ An Exchange 2007 server on which an address list service is active cannot be found.”

     

    Troubleshooting Performed:

     

    The following troubleshooting steps were performed for the resolution of the issue :

     

    ·         Verifying Exchange services.   All services were running properly including the System Attendant.

     

    ·         Re-started the System Attendant services. (As mentioned in many technical forums).

     

    ·         Performed Failover of the Cluster. Successful but the issues persists.

     

    ·         Shifting FSMO roles to other domain controllers.

     

    Your prompt support will be highly appreciated.

    Saturday, January 24, 2009 7:09 AM
  • We are not able to add new mailboxes in current exchange environment. The following practices are termed unsuccessful:

     

    ·         Creation new Mailbox.

    ·         Modifying any Mailbox.

     

    Errors Generated :

     

    ·         “ The address list service on the server is not running “

     

    ·         “ An Exchange 2007 server on which an address list service is active cannot be found.”

     

    Troubleshooting Performed:

     

    The following troubleshooting steps were performed for the resolution of the issue :

     

    ·         Verifying Exchange services.   All services were running properly including the System Attendant.

     

    ·         Re-started the System Attendant services. (As mentioned in many technical forums).

     

    ·         Performed Failover of the Cluster. Successful but the issues persists.

     

    ·         Shifting FSMO roles to other domain controllers.

     

    Your prompt support will be highly appreciated.

    Saturday, January 24, 2009 7:52 AM
  • Anyone got anything on this one..

    i am facing similar issues on exchange 2k7 servers....

    this time i am sure that this has to do something with Address list and GC.

    One more -- if i reboot e2k7 server - issue resolved for this server and randomly starts again on some another server.

    Please suggest.

    Thank you.

    Regards,
    --
    S a r v e s h
    Friday, March 20, 2009 5:48 AM
  •  Well i have found the resolution of that issue my self...kindly apply below settings according to your scenerio .

    Problem:

     

    Not able to add new mailboxes in current exchange environment. The following practices are termed unsuccessful:

                ·Creation new Mailbox.

    · Modifying any Mailbox.

     

    Errors Generated:

                · “The address list service on the server is not running

                · “An Exchange 2007 server on which an address list service is active cannot be found.”

    Cause:

    This Knowledge base describes the problem that may be caused by missing or deleting computer object name of Virtual Machine (PKKHICS01E07) in Active directory.

    Note:

    Verify the existence of “PKKHICS01E07” computer object name in Active Directory. If it doesn’t exist so,

    Don’t try to create the computer name object manually.

    Resolution:

    To resolve this issue, do the following steps.

    1.     Take the session of PKKHICS01E07 and go to Start > Cluster Administrator.

    2.     In a right pan select “Network Name (PKKHICS01E07)” right click on it and brings it offline.

    3.     Take the properties of “Network Name (PKKHICS01E07)”, under its property select the parameter tab.

    4.     Remove both checks from check boxes and then click apply and ok.

    5.     Bring “Network Name (PKKHICS01E07)” online and then bring it offline again.

    6.     Follow the Steps 2 and 3 and checked the uncheck boxes.

    7.     Bring “Network Name (PKKHICS01E07)” online, when it becomes online then

    8.     In left pan bring “PKKHICS01E07” online under “Groups”.

    9.     Now verify the existence of “PKKHICS01E07” computer object name in Active Directory.

    10.  Now check the health of exchange server by means of any modification in users’ mailbox.

    Thursday, March 26, 2009 7:06 AM
  • Thank A lot Your recommended Is Solve promblem me.
    I Confirm
    Wednesday, May 20, 2009 9:17 PM

  • Really Great my dear it
    Cheers mate:

    Problem:
    An Exchange 2007 server on which an address list service is active cannot be found.

    Solution:
    START the Microsoft Exchange System Attendant service from Services.msc



    Thursday, May 28, 2009 8:37 AM


  • Cheers mate:

    Problem:
    An Exchange 2007 server on which an address list service is active cannot be found.

    Solution:
    START the Microsoft Exchange System Attendant service from Services.msc



    The solution you provided fixed my issue, thanks for your help.
    Monday, July 13, 2009 9:59 PM
  • wow, Thanks Albert, nice suprise, I was prepared for a day's work on this one.
    Sunday, August 30, 2009 1:57 AM
  • I had this problem after installing the Rollup 9 for Exchange 2007.  I had to uninstall this roll up and reinstall it. Then the system attendant service magically started again.
    Thanks, JonE
    Tuesday, September 1, 2009 8:39 PM
  • Excellent!
    Could not add a new user mailbox to Exchange 2007. This was the error msg and the fix!
    Great!
    john11
    Monday, September 28, 2009 5:50 PM
  • TY 4 a short and good aswer to a stupid problem...
    Friday, October 2, 2009 12:05 PM
  • Thanks ..I have just upgraded to win 2008/exch 2007 and have had several issues but am almost there. Thanks for this solution ..I can't believe it was that simple. Strange though the service was on automatic so maybe there is a bug in this new sw.
    Saturday, October 3, 2009 9:04 AM
  • Short and affective, thank you so much. you're the man....
    Tuesday, October 27, 2009 3:45 PM
  • Thank you very much

    So simple but so affective.

    Things are easy if you know what you are doing :)
    Monday, November 16, 2009 3:17 PM
  • Hi thanks a Lot,


    am out of  tense  .


    thanks
    Dinku
    Thursday, December 17, 2009 6:54 AM
  • Thanks for the soultion....It has resolved my problem... :)
    Monday, April 5, 2010 8:28 AM
  • I have that problem, I can't move a mailbox from a database to another database in the same server.

    I have my mailbox dserver role in a Cluster escenario.  In the active node, the Microsoft Exchange System Attendant is running.

    any idea why I can't move the mailbox?

    TIA

    Víctor

    Friday, April 23, 2010 4:33 PM
  • Thank you very much,

    PJ

    Tuesday, May 11, 2010 5:03 AM
  • Hi Iftikhar Imtiaz

    this is definitely the solution to the problem, I had that same error on a cluster environment and although the service was started generating the error behind me, following the recommended step is solved

    Thanks for sharing your knowledge


    ADCB
    Tuesday, July 6, 2010 6:13 PM
  • Thanks, that sure resolve my problem in a heart beat.Thank you, thank you and thank you
    Monday, July 12, 2010 7:36 PM
  •  

    Thanks....

    Wednesday, August 25, 2010 1:11 PM
  • What a convoluted error message! Could just say "Exchange System Management Service may be stopped" or, "A critical service is not started".
    Wednesday, September 8, 2010 8:56 PM
  • Sorry to bump a very old thread, but I am having this problem but starting the service is not the complete answer. When I attempt to start the service, it stops right away, giving the following error:

     

    The Microsoft Exchange System Attendant service on the Local Computer started and then stopped.

    The event log entry says:

    Unexpected error No authority could be contacted for authentication. ID no: 80090311 Microsoft Exchange System Attendant  occurred.


    Any ideas? THANKS!

    Friday, January 28, 2011 4:18 PM
  • following up to my own question...

    I was able to resolve it by re-joining the domain.

    Friday, January 28, 2011 6:33 PM
  • thanks a lot !!!!!.

     It really solved my problem.

     

     

    Monday, June 6, 2011 6:50 AM
  • thanks..... it worked
    Tuesday, August 2, 2011 6:38 AM
  • If you have cluster mailbox, check if the service is online in Failover Cluster Management console, after you start it via services.msc.
    Wednesday, August 24, 2011 8:44 AM
  • Hey ,

     

    It worked. Thanks a lot :)

    Monday, September 19, 2011 7:01 AM
  • Still works.  Thanks.
    Tuesday, October 25, 2011 6:57 PM
  • I've tried starting the service manually, but it stops right away.  All it's telling me is that "some services" will do that.  HELP!

     

    Sunday, December 11, 2011 3:33 AM
  • Thanks Albert... u rock boetie!
    Friday, January 6, 2012 1:03 PM
  • thanks
    Wednesday, February 15, 2012 9:30 AM
  • Thanks alot. I can't believe this fast and short solution. always to forward.
    Tuesday, April 10, 2012 11:45 AM
  • Worked a treat. Nice and Simple. Thanks
    Tuesday, January 22, 2013 4:28 PM
  • Hi Albert.

    Thanks for the solution. I wasn't able to find it anywhere, but here.

    Glad we're all part of this ecosystem of helping each other.

    Thanks

    SB

    Thursday, February 28, 2013 6:35 PM
  • Thank you Albert! it worked..
    Thursday, June 20, 2013 3:12 PM
  • Thank You, Big Help.
    Sunday, August 11, 2013 11:26 PM
  • Thank you!!!!
    Friday, April 4, 2014 2:11 PM
  • okay why is it I spend hours going to school and neither the teacher nor the textbooks tell me I have to start this service up in the instructions to do the work I need to get done.

    Thank you Technet you are very helpful.

    Saturday, May 16, 2015 11:14 PM
  • Worked for me in 2017! Thanks.
    Thursday, May 11, 2017 2:34 PM