none
You have any problems with the FIM services and profile sync?

    Question

  • Hi all

    I am using the SP 2010 RTM, with one WFE and one SQL - server.

    I have managed to import profiles from a forest's OU, and my site is created for the profiles, but still I keep getting some errors. I have googled a lot, and found that many of those errors were bugs in the SP 2010 beta.

    I keep getting this warning

    Event ID 1004

    Detection of product '{90140000-104C-0000-1000-0000000FF1CE}', feature 'PeopleILM', component '{1C12B6E6-898C-4D58-9774-AAAFBDFE273C}' failed. The resource 'C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Service\Microsoft.ResourceManagement.Service.exe' does not exist

    And this error

    Event ID 5555

    Failure trying to synch web application 7d6232ec-a540-4cc9-9ced-54b1042ab212, ContentDB abe2e424-9f57-4270-a4f5-a0d757dd2009 Exception message was Microsoft.Office.Server.UserProfiles.UserProfileApplicationNotAvailableException: No User Profile Application available to service the request. Contact your farm administrator.

    at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_ApplicationProperties()
    at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_PerfmonInstanceHandle()
    at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.ContentDBSynchronizer..ctor(ELogType logType, SPContentDatabase cdb, SPJobState jobState)
    at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.WSSProfileSyncJob.Execute()


    Do you get these errors also? Any tips for this? :)

    Regards 

    Thursday, May 27, 2010 7:49 AM

Answers

  • 1.  For the Event ID 1004:
    ======================
    The reason that we are seeing this message is that the WMI calls are made under the credentials of Network Service account and it doesn’t have permissions to the folder in which Microsoft.ResourceManagement.Service.exe is located and thus the resource not found error is logged.
    The error should go away if the Network Service account is given permissions to the folder (as indicated in the error)where the resource is located.   (C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Service)

    2.  For the Event ID 5555:
    =====================
    a.   Go to the user profile service app, click on the Administrators button in the ribbon and give Profile sync account Full Control rights
    b.   Then click on the permissions Tab and click and give that account full control there as well.
    c.   Do an IISReset and monitor to see if the errors go away.


    Fred Ellis - MSFT - "Please remember to click “Mark as Answer” on the post that helps you, and to click “Unmark as Answer” if a marked post does not actually answer your question. This can be beneficial to other community members reading the thread."
    • Marked as answer by Fred El - MSFT Sunday, November 28, 2010 8:29 PM
    Sunday, September 05, 2010 4:34 PM
  • Okay this is an old thread, but just want to report that we fixed the event ID 5555 errors.

    Read this thread: http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/sharepoint2010setup/thread/9ba25fff-c3eb-49ce-b3f3-1cfad453a0f2/#d559c1ff-4b15-4398-901e-ed31a91bec06

    After running the "stsadm -o sync -deleteolddatabases 2" and setting the Timer recycle job to start at 6:30PM, the problem went away.

    Admittedly the Timer recycle job change seems pretty weird, but I threw both solutions at the problem due to impatience and it looks resolved.

    • Proposed as answer by kleung Friday, December 10, 2010 1:14 AM
    • Marked as answer by Fred El - MSFT Monday, December 13, 2010 3:21 PM
    Friday, December 10, 2010 1:13 AM

All replies

  • Hello,

    i'm getting the same two errors on rtm. The User Profile Import seems to work but these errors are remaining.

    Thursday, May 27, 2010 10:48 AM
  • Hi Mike

    Have you resolved these errors?

    Regards

    Friday, May 28, 2010 9:17 AM
  • Currently not. The error still remains.

    The same error also occurs on the official Informationworker SPS Image.

    Maybe it's by design? :-)

    Friday, May 28, 2010 2:23 PM
  • Is your Central Admin using HTTPS by any chance?
    Saturday, May 29, 2010 5:45 PM
  • Nope.

    We've used Kerberos in CA for testing purpose but the error remains the same when using NTLM.

     

    Saturday, May 29, 2010 6:24 PM
  • Hello, I'm getting the same.

    Detection of product '{90140000-104C-0000-1000-0000000FF1CE}', feature 'PeopleILM', component '{1C12B6E6-898C-4D58-9774-AAAFBDFE273C}' failed. The resource 'C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Service\Microsoft.ResourceManagement.Service.exe' does not exist.

    Everything seems to work, if I look at miisclient.exe everything is success, BUT

    everywhere are 0 (zeros) and user parametrs are not synchronizing between AD and SP.

    Don't you know what could be be ?

     


    Tomas Paulas MCP,MCSA,MCSA-Messaging
    Wednesday, June 02, 2010 1:36 PM
  • Hello Tomas,

    you can get rid off Event ID 1004 (ILM) Error with granting the Network Service permissions to the
    'C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\*' directory.

    Hope this helps.

     

     

    Wednesday, June 02, 2010 2:19 PM
  • I have the same errors. It seems there is a timer and every 30 minutes it tries to do something and I receive these exceptions in my event log. I am running Windows Server 2008 R2 64bit, SharePoint 2010, TFS 2010, and SharePoint was automatically configured to run with SQL Server Express 2008.
    Any help I can get trying to resolve the exceptions below would very much be appreciated.
    -Igor

     

    Log Name: Application
    Source: SharePoint Foundation
    Event ID: 6398
    Task Category: Timer
    User: "my local user account I manually configured for the services"
    The Execute method of job definition Microsoft.Office.Server.WebAnalytics.WebAnalyticsWorkflowTriggerJobDefinition (ID ae7144af-9915-4343-a11d-2f0a8b653801) threw an exception. More information is included below. Access is denied. (Exception from HRESULT: 0x80070005 (E_ACCESSDENIED))

     

    Log Name: Application
    Source: SharePoint Portal Server
    Event ID: 5555
    Task Category: User Profiles
    User: "my local user account I manually configured for the services"
    Failure trying to synch web application 1e9ff640-549f-43d9-b09e-00a005612cbe, ContentDB 41250bdb-28d0-4064-a245-88719679914a  Exception message was Microsoft.Office.Server.UserProfiles.UserProfileApplicationNotAvailableException: No User Profile Application available to service the request. Contact your farm administrator.
       at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_ApplicationProperties()
       at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_PerfmonInstanceHandle()
       at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.ContentDBSynchronizer..ctor(ELogType logType, SPContentDatabase cdb, SPJobState jobState)
       at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.WSSProfileSyncJob.Execute()

     

    Log Name: Application
    Source: SharePoint Foundation
    Event ID: 6398
    Task Category: Timer
    User: "my local user account I manually configured for the services"
    The Execute method of job definition Microsoft.TeamFoundation.SharePoint.Dashboards.TimerJob.DashboardUpdateJob (ID bf1ef9a4-25ad-4dc4-b1e3-1ac461982bf5) threw an exception. More information is included below.
    Access is denied. (Exception from HRESULT: 0x80070005 (E_ACCESSDENIED))

     


    -Igor
    Wednesday, June 16, 2010 7:09 AM
  • I am having the same issue and can not import my new AD users in to the sharepoint.

    Here is what I did , start the FIM Service Manually , it was stopped , now both services are running and try to import again, success .

    It took 5 minutes . for some reason userprofile import is not as good as it was in MOSS it takes longer to import even if every thing is running smooth ..

    Reminder: It is not recomended to start FIM services manually .

    Thursday, June 17, 2010 2:45 AM
  • What you may want to do is to look at ULS log to check if there's any error related. Most of the time it could be permission issue or caching issue (remember FIM is actrually not a part of SharePoint, it does have a lot of weird requirement). Also, look into your timer job logs, check if there's a failure for the profile sync job setup. THe error message there can help to determine what problem you may have.
    Thursday, June 17, 2010 10:01 PM
  • Granting NT Authority\Network Service permissions to the C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Service directory did it for me.

    Just read & execute should be enough.

    Friday, June 18, 2010 9:47 AM
  • Granting permissions only to C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Service might not be enough because from time to time it tries to reach C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\sql also - at least in my environment.
    Saturday, June 19, 2010 9:51 PM
  • I tried granting that account rights to the directory and that did not work. Then I created a domain account and granted it local admin rightson that server and used it to run all the sharepoint services but the errors persist. Also my FIMS and FIMSS will not run, I am not sure if that has something to do with it either. Here is the error message when I try to start Forefront Identity Manager Synch. Service (FIMSS):

    Source: FIMSynchronizationService
    Event ID: 6324
    Level: Error

    The server encountered an unexpected error and stopped.
     
     "ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of Server failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of SQLInstance failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of DBName failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): server.cpp(281): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): server.cpp(3518): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): service.cpp(1528): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): service.cpp(977): Error creating com objects. Error code: -2147024894. This is retry number 0.
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of Server failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of SQLInstance failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of DBName failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): server.cpp(281): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): server.cpp(3518): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): service.cpp(1528): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): service.cpp(977): Error creating com objects. Error code: -2147024894. This is retry number 1.
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of Server failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of SQLInstance failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of DBName failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): server.cpp(281): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): server.cpp(3518): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): service.cpp(1528): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): service.cpp(977): Error creating com objects. Error code: -2147024894. This is retry number 2.
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of Server failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of SQLInstance failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): libutils.cpp(10475): RegQueryValueEx of DBName failed with 2
    BAIL: MMS(6212): libutils.cpp(10477): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): server.cpp(281): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): server.cpp(3518): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    BAIL: MMS(6212): service.cpp(1528): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    ERR: MMS(6212): service.cpp(977): Error creating com objects. Error code: -2147024894. This is retry number 3.
    BAIL: MMS(6212): service.cpp(991): 0x80070002 (The system cannot find the file specified.)
    Forefront Identity Manager 4.0.2450.5"


    -Igor
    Wednesday, June 23, 2010 7:30 AM
  • Hi to all

    I'm also having the Event ID: 5555 error, but my User Profile Sync seems to be working just fine... strange.

    Wednesday, June 23, 2010 8:04 AM
  • We have the same errors. We are working on th 2010 RTM. We could start the Sync service from PowerShell and eliminate 5555 (with the help of Microsoft support). Check if that helps.

    Please let me know if you found any solution for Event Id: 1004

    Also I am trying to setup filters on the connection and FIM gives error

    The server encountered an unexpected error while performing an operation for a management agent.

     

    "ERR: MMS(4124): sdxml.cpp(1399): SD: XML element <condition> specifies an attribute 'objectCategory' whose type is not currently supported for filtering

    Ram

    Tuesday, July 06, 2010 10:49 PM
  • I am also getting the same 5555 and 1004 errors.  FIM is running, and imports seems to be running fine.
    Friday, July 09, 2010 1:28 PM
  • Elwha

    Try adding the application pool account to the administratos group in the manage service applications page and start the service from PowerShell command window.

    Ram

    Tuesday, July 20, 2010 3:45 AM
  • We're getting the 5555 errors daily at 6am for 5 of our web apps.  I tried Elwha's suggestions but the errors persist.  Anyone had any luck?  Is this a known issue?
    Monday, July 26, 2010 6:24 PM
  • Firstly if possible SharePoint should be setup to use a domain user account that has local administrator rights to the Server.  If you are using the Network Service account to run services then you probably need to make the security change logged in another entry - I always use a farm install even for single server instances.

    Secondly use either the domain user service account in the Connection settings or another domain user account that has rights to access your domain controller to retrieve the AD information.  If this account is different from the SharePoint service account then its worth giving it local administrator rights to the SharePoint Server.

    Once you have done this a quick test is to click the populate containers button, if the containers list is populated then the problem should be resolved - otherwise you'll get an error message that should indicate the problem (normally that the login is invalid).


    Jos Auker-Woor, MCTS, Senior Consultant, Information Leadership Ltd
    Friday, August 06, 2010 2:03 AM
  • We're getting the same problem intermittently on our new SharePoint 2010 farm built on Win2k8R2. If we run profile synchronization manually from CA, all is well. The synchronization executed via timer job yields event ID 5555 and the following in the ULS logs.

    08/12/2010 06:11:14.73  OWSTIMER.EXE (0x0D90)                    0x0C34 SharePoint Portal Server       User Profiles                  5555 Critical Failure trying to synch web application 71bcae1a-dd1f-4c4d-b34b-76836319f449, ContentDB e1c554cd-ac9c-4e09-870b-db5d475b7a70  Exception message was Microsoft.Office.Server.UserProfiles.UserProfileApplicationNotAvailableException: No User Profile Application available to service the request. Contact your farm administrator.     at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_ApplicationProperties()     at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_PerfmonInstanceHandle()     at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.ContentDBSynchronizer..ctor(ELogType logType, SPContentDatabase cdb, SPJobState jobState)     at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.WSSProfileSyncJob.Execute() fb635e18-9221-4581-bc6b-b2e6f2d7c9d8
    08/12/2010 06:11:14.73  OWSTIMER.EXE (0x0D90)                    0x0C34 SharePoint Portal Server       User Profiles                  5555 Critical Failure trying to synch web application 6fdaf168-9af3-40bf-96b4-f025e130c7ae, ContentDB 30002b2a-0b79-4e48-b9ca-de3b7badb621  Exception message was Microsoft.Office.Server.UserProfiles.UserProfileApplicationNotAvailableException: No User Profile Application available to service the request. Contact your farm administrator.     at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_ApplicationProperties()     at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_PerfmonInstanceHandle()     at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.ContentDBSynchronizer..ctor(ELogType logType, SPContentDatabase cdb, SPJobState jobState)     at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.WSSProfileSyncJob.Execute() fb635e18-9221-4581-bc6b-b2e6f2d7c9d8
    08/12/2010 06:11:14.73  OWSTIMER.EXE (0x0D90)                    0x0C34 SharePoint Portal Server       User Profiles                  5555 Critical Failure trying to synch web application 6fdaf168-9af3-40bf-96b4-f025e130c7ae, ContentDB ed1b8450-6e1e-4145-8077-8c7583c2e577  Exception message was Microsoft.Office.Server.UserProfiles.UserProfileApplicationNotAvailableException: No User Profile Application available to service the request. Contact your farm administrator.     at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_ApplicationProperties()     at Microsoft.Office.Server.Administration.UserProfileApplicationProxy.get_PerfmonInstanceHandle()     at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.ContentDBSynchronizer..ctor(ELogType logType, SPContentDatabase cdb, SPJobState jobState)     at Microsoft.Office.Server.UserProfiles.WSSProfileSyncJob.Execute() fb635e18-9221-4581-bc6b-b2e6f2d7c9d8

    Thursday, August 12, 2010 8:37 PM
  • Kleunq,

    I have the same issue.  Let me know if you find a solution that works for you.

    Thanks!


    -Christopher Rathermel
    Tuesday, August 17, 2010 1:49 PM
  • Granting the Network Service permissions to the C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Service AND C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\SQL directory worked for me. My profile service has been working fine, but I'd consistently been getting a bunch of errors every time the synchronization job ran.

    Friday, August 20, 2010 7:41 PM
  • This error has appeared to stop since I have added the Network Service permissions. Thanks, now on to all the other dam errors!
    Wednesday, August 25, 2010 6:07 PM
  • 1.  For the Event ID 1004:
    ======================
    The reason that we are seeing this message is that the WMI calls are made under the credentials of Network Service account and it doesn’t have permissions to the folder in which Microsoft.ResourceManagement.Service.exe is located and thus the resource not found error is logged.
    The error should go away if the Network Service account is given permissions to the folder (as indicated in the error)where the resource is located.   (C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Service)

    2.  For the Event ID 5555:
    =====================
    a.   Go to the user profile service app, click on the Administrators button in the ribbon and give Profile sync account Full Control rights
    b.   Then click on the permissions Tab and click and give that account full control there as well.
    c.   Do an IISReset and monitor to see if the errors go away.


    Fred Ellis - MSFT - "Please remember to click “Mark as Answer” on the post that helps you, and to click “Unmark as Answer” if a marked post does not actually answer your question. This can be beneficial to other community members reading the thread."
    • Marked as answer by Fred El - MSFT Sunday, November 28, 2010 8:29 PM
    Sunday, September 05, 2010 4:34 PM
  • I am getting the same problem event id 5555 . but the question is,  its showing on my WFE where userprofile service is not even running its on appserver . Now if i will give profile sync account full control  the error stops coming but it was for couple hours . why is it coming on WFE on the first place . any idea ?

     

    Monday, October 25, 2010 9:53 PM
  • For Event ID 1004 I had to grant "Network Service" also to the C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\SQL and ...\Tools folder. With this permissions I was able to start the user profile service.

    Thank you for the hint, Fred!

    Regards,

    David


    --- http://blog.sharepoint.ch
    Wednesday, November 24, 2010 2:10 PM
  • Okay this is an old thread, but just want to report that we fixed the event ID 5555 errors.

    Read this thread: http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/sharepoint2010setup/thread/9ba25fff-c3eb-49ce-b3f3-1cfad453a0f2/#d559c1ff-4b15-4398-901e-ed31a91bec06

    After running the "stsadm -o sync -deleteolddatabases 2" and setting the Timer recycle job to start at 6:30PM, the problem went away.

    Admittedly the Timer recycle job change seems pretty weird, but I threw both solutions at the problem due to impatience and it looks resolved.

    • Proposed as answer by kleung Friday, December 10, 2010 1:14 AM
    • Marked as answer by Fred El - MSFT Monday, December 13, 2010 3:21 PM
    Friday, December 10, 2010 1:13 AM
  • HI,

    should i permission on C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Synchronization Service this folder or 

    C:\Program Files\Microsoft Office Servers\14.0\Service folder Network service permission . in this which permission will we add on it. please guide me. thanks.


    Deepesh Yevle - MCTS MCITP

    • Proposed as answer by DeRosT Monday, August 19, 2013 3:16 PM
    • Unproposed as answer by DeRosT Monday, August 19, 2013 3:16 PM
    Friday, June 14, 2013 6:06 AM
  • I restarted Windows Management Instrumentation and then it started working
    Monday, August 19, 2013 3:16 PM
  • I had this same issue occur on one of my SharePoint 2013 farms.  When I first discovered the problem, I rebuilt the UPA several times, but without resolution.  During these attempts, I eventually found that errors didn't actually appear in the event logs until the moment I actually started a synchronization.  Still later, I reviewed the event logs more carefully and found the key to resolving the problem in the warning event 1004 that would occur once I started a synchronization.  This event message indicated a problem accessing a specific resource file.  I then granted the NETWORK SERVICE account Read & Execute privilege to the folder containing this file, and that error immediately stopped occuring.  But then another similar one began appearing, also involving NETWORK SERVICE account access to a file.  So I repeated the solution.  That message stopped occuring, but yet another similar one began appearing.  After this, FIM synchronization ran without issue.  I am no investigating what changed from my first installation of UPA to the time when it began to fail.  It seems to me that installing the February 2015 CU may have led to this, but I'm not sure.  I found permission changes in other areas, such as in the Search Service application, that also had to be resolved.

    General

    Monday, March 02, 2015 3:13 PM