none
Problem with LayoutModification.xml file? RRS feed

  • Question

  • I have problem to use the LayoutModification.xml file with Windows 10 installation when I setup values both for Start Menu and Taskbar, but when I only setup for Start Menu it works fine.

    Here is the working LayoutModification.xml with only Start Menu setup and it works.

    <LayoutModificationTemplate xmlns:defaultlayout="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/FullDefaultLayout" xmlns:start="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/StartLayout" Version="1" xmlns="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/LayoutModification">
      <LayoutOptions StartTileGroupCellWidth="6" />
      <DefaultLayoutOverride>
        <StartLayoutCollection>
          <defaultlayout:StartLayout GroupCellWidth="6">
            <start:Group Name="">
              <start:Tile Size="2x2" Column="4" Row="2" AppUserModelID="Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe!MicrosoftEdge" />
              <start:DesktopApplicationTile Size="2x2" Column="2" Row="2" DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Accessories\Notepad.lnk" />
              <start:DesktopApplicationTile Size="2x2" Column="4" Row="0" DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\Control Panel.lnk" />
              <start:DesktopApplicationTile Size="2x2" Column="2" Row="0" DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\File Explorer.lnk" />
              <start:DesktopApplicationTile Size="2x2" Column="0" Row="0" DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\Command Prompt.lnk" />
            </start:Group>
          </defaultlayout:StartLayout>
        </StartLayoutCollection>
      </DefaultLayoutOverride>
    </LayoutModificationTemplate>


    And here is the not working LayoutModification.xml with both Start Menu and taskbar setup.

    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <LayoutModificationTemplate
        xmlns="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/LayoutModification"
        xmlns:defaultlayout="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/FullDefaultLayout"
        xmlns:start="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/StartLayout"
        xmlns:taskbar="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/TaskbarLayout"
        Version="1">
      <LayoutOptions StartTileGroupCellWidth="6" StartTileGroupsColumnCount="1" />
      <DefaultLayoutOverride>
        <StartLayoutCollection>
          <defaultlayout:StartLayout GroupCellWidth="6" xmlns:defaultlayout="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/FullDefaultLayout">
            <start:Group Name="Programs" xmlns:start="http://schemas.microsoft.com/Start/2014/StartLayout">
              <start:Tile Size="2x2" Column="4" Row="2" AppUserModelID="Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe!MicrosoftEdge" />
              <start:DesktopApplicationTile Size="2x2" Column="2" Row="2" DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Accessories\Notepad.lnk" />
              <start:DesktopApplicationTile Size="2x2" Column="4" Row="0" DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\Control Panel.lnk" />
              <start:DesktopApplicationTile Size="2x2" Column="2" Row="0" DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\File Explorer.lnk" />
              <start:DesktopApplicationTile Size="2x2" Column="0" Row="0" DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\Command Prompt.lnk
            </start:Group>        
          </defaultlayout:StartLayout>
        </StartLayoutCollection>
      </DefaultLayoutOverride>
         <CustomTaskbarLayoutCollection PinListPlacement="Replace">
          <defaultlayout:TaskbarLayout>
            <taskbar:TaskbarPinList>
               <taskbar:DesktopApp DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\File Explorer.lnk" />
               <taskbar:DesktopApp DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\Control Panel.lnk" />
               <taskbar:DesktopApp DesktopApplicationLinkPath="%APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\System Tools\Command Prompt.lnk" />
            </taskbar:TaskbarPinList>
          </defaultlayout:TaskbarLayout>
        </CustomTaskbarLayoutCollection></LayoutModificationTemplate>

    Can someone tell me why this not working LayoutModification.xml file does not work?


    • Edited by EKH10 Thursday, September 19, 2019 11:45 AM
    Thursday, September 19, 2019 11:39 AM

All replies

  • Hi,

    Try to modify the .xml file name to another one and check if it works. As some times the cached will affect your layout action.

    We also could check after changed with another path when apply task layout.

    Please feedback the result after your test.

    Bests, 


    Please remember to mark the replies as answers if they help.
    If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    Friday, September 20, 2019 9:07 AM
    Moderator
  • Do you mean to change LayoutModification.xml to for example LayoutModification2.xml?

    I use LayoutModification.xml when I install Windows 10 like this.

    - First I mount the install.win file and then I copy the modified LayoutModification.xml file to C:\Mount\Users\Default\AppData\Local\Microsoft\Windows\Shell folder.

    - And after this I umount the install.wim and install Windows 10 with this install.wim file.



    • Edited by EKH10 Friday, September 20, 2019 2:52 PM
    Friday, September 20, 2019 11:23 AM