none
Store app does not start

    Question

  • I keep seeing this in the logs. Any ideas?

    Log Name:      Microsoft-Windows-TWinUI/Operational
    Source:        Microsoft-Windows-Immersive-Shell

    Description:
    Activation of the app winstore_cw5n1h2txyewy!Windows.Store for the Windows.Launch contract failed with error: The system cannot find the file specified..
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="Microsoft-Windows-Immersive-Shell" Guid="{315A8872-923E-4EA2-9889-33CD4754BF64}" />
        <EventID>5961</EventID>
        <Version>0</Version>
        <Level>2</Level>
        <Task>5961</Task>
        <Opcode>0</Opcode>
        <Keywords>0x4000000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2012-08-25T20:24:20.136403700Z" />
        <EventRecordID>751</EventRecordID>
        <Correlation />
        <Execution ProcessID="1688" ThreadID="3028" />
        <Channel>Microsoft-Windows-TWinUI/Operational</Channel>
        <Computer>YPITSCH-PC</Computer>
        <Security UserID="S-1-5-21-3567703334-768078712-405437120-1000" />
      </System>
      <EventData>
        <Data Name="AppId">winstore_cw5n1h2txyewy!Windows.Store</Data>
        <Data Name="ContractId">Windows.Launch</Data>
        <Data Name="ErrorCode">-2147024894</Data>
      </EventData>
    </Event>

    Saturday, August 25, 2012 8:43 PM

Answers

  • Joe: I had this same issue with the license message, which was caused in my case by the C:\ProgramData directory having been moved to D:\ProgramData using an Autounattend.xml file at installation. Apparently W8 expects some files to be on C: only. After doing a reinstall with C:\ProgramData hosting programdata and D:\Users hosting user data, it's working for me.
    Thursday, September 06, 2012 9:23 AM

All replies

  • What version of Windows 8 are you using?

    Did you installed any new software or program before problem happen?

    Is your PC update?

    Did you upgrade or run a clean install?

    Sunday, August 26, 2012 6:03 AM
  • sfc /scannow?
    Sunday, August 26, 2012 2:21 PM
  • sfc / scannow: Windows Resource Protection did not find any integrity violations.

    I user RTM version from MSDN Developer download - clean install

    • Proposed as answer by PSGS Sunday, October 27, 2013 2:28 PM
    • Unproposed as answer by Andre.ZieglerEditor Friday, November 15, 2013 5:09 AM
    Sunday, August 26, 2012 5:20 PM
  • What happens when you create a new user? Does the store works for it?

    Also, did you move your user profile folder?

    • Edited by AnthonyDa Sunday, August 26, 2012 5:53 PM
    • Proposed as answer by Yamasix Tuesday, December 01, 2015 9:06 AM
    Sunday, August 26, 2012 5:53 PM
  • So I created a new local user and it works

    In fact I had Win8 consumer preview. When installing RTM, even if it is a clean install, user settings were maintained and store for these accounts does not work...

    Still now idea how to recover my existing accounts..

    Thanks

    Sunday, August 26, 2012 7:31 PM
  • Then the broken folder is inside appdata\local\Microsoft\Windows store (maybe there's the same inside the roaming folder).

    You can try to copy/paste the one from the new user (that is working) to the broken one.

    Make sure to backup the old one before.

    Sunday, August 26, 2012 7:50 PM
  • hmm, still the same issue
    Tuesday, August 28, 2012 5:00 AM
  • The Store App will not start on my computer.  The event log indicates a "license" issue.

    This computer is running Windows 8, RTM, 64bit.  This is an upgrade from Windows 7 Pro.  The computer is joined to a domain.

    Creating a new local user and trying from that account also does not work.

    The event log record:

    Log Name:      Application
    Source:        Microsoft-Windows-Immersive-Shell
    Date:          8/30/2012 12:49:13 PM
    Event ID:      5973
    Task Category: (5973)
    Level:         Error
    Keywords:     
    User:          HQ\xxx
    Computer:      obsidian.xx.com
    Description:
    Activation of app winstore_cw5n1h2txyewy!Windows.Store failed with error: This app failed to launch because of an issue with its license. Please try again in a moment. See the Microsoft-Windows-TWinUI/Operational log for additional information.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="Microsoft-Windows-Immersive-Shell" Guid="{315A8872-923E-4EA2-9889-33CD4754BF64}" />
        <EventID>5973</EventID>
        <Version>0</Version>
        <Level>2</Level>
        <Task>5973</Task>
        <Opcode>0</Opcode>
        <Keywords>0x2000000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2012-08-30T19:49:13.219000400Z" />
        <EventRecordID>70437</EventRecordID>
        <Correlation />
        <Execution ProcessID="1672" ThreadID="3824" />
        <Channel>Application</Channel>
        <Computer>obsidian.xx.com</Computer>
        <Security UserID="S-1-5-21-2997049106-738835354-2595110391-1109" />
      </System>
      <EventData>
        <Data Name="AppId">winstore_cw5n1h2txyewy!Windows.Store</Data>
        <Data Name="ErrorCode">-2144927140</Data>
      </EventData>
    </Event>

    Thursday, August 30, 2012 8:19 PM
  • Joe: I had this same issue with the license message, which was caused in my case by the C:\ProgramData directory having been moved to D:\ProgramData using an Autounattend.xml file at installation. Apparently W8 expects some files to be on C: only. After doing a reinstall with C:\ProgramData hosting programdata and D:\Users hosting user data, it's working for me.
    Thursday, September 06, 2012 9:23 AM
  • Tomas can you please describe how exactly you reinstalled it? Did you formatted it or refreshed it?

    I do not have programdata or users on my D:\ drive ad already tried  refresh it with no joy. I still keep getting below error:

    Log Name:      Application
    Source:        Microsoft-Windows-Immersive-Shell
    Date:          29/10/2012 19:47:42
    Event ID:      5973
    Task Category: (5973)
    Level:         Error
    Keywords:      
    User:          IJPC\IJ
    Computer:      IJPC
    Description:
    Activation of application winstore_cw5n1h2txyewy!Windows.Store failed with error: This application failed to launch because of an issue with its licence. Please try again in a moment. See the Microsoft-Windows-TWinUI/Operational log for additional information.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="Microsoft-Windows-Immersive-Shell" Guid="{315A8872-923E-4EA2-9889-33CD4754BF64}" />
        <EventID>5973</EventID>
        <Version>0</Version>
        <Level>2</Level>
        <Task>5973</Task>
        <Opcode>0</Opcode>
        <Keywords>0x2000000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2012-10-29T19:47:42.062261000Z" />
        <EventRecordID>393</EventRecordID>
        <Correlation />
        <Execution ProcessID="4004" ThreadID="1648" />
        <Channel>Application</Channel>
        <Computer>IJPC</Computer>
        <Security UserID="S-1-5-21-2266226180-4205988184-1454161716-1000" />
      </System>
      <EventData>
        <Data Name="AppId">winstore_cw5n1h2txyewy!Windows.Store</Data>
        <Data Name="ErrorCode">-2144927140</Data>
      </EventData>
    </Event>

    Monday, October 29, 2012 9:23 PM
  • Run the following in a Command Window to re-register the Store app:
    powershell -ExecutionPolicy Unrestricted Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $Env:SystemRoot\WinStore\AppxManifest.xml

    This resolved my issue

    • Proposed as answer by William Assaf Wednesday, March 19, 2014 7:00 PM
    Sunday, November 10, 2013 7:50 PM
  • Re-register the Store app fixed my problem.

    Sharkrit

    Friday, November 15, 2013 3:44 AM
  • In a week of days, I tried absolutely everything! Then came across this. Well done! It worked a treat,

    all the best and many thanks.

    Tuesday, November 19, 2013 4:38 PM
  • Your fix worked for me & is much appreciated.   JB
    Wednesday, November 20, 2013 9:12 PM
  • If that does not work, try the following (it worked for me though):

    In an Elevated Command Prompt -> CMD.EXE (Run As Administrator):

    dism.exe /online /cleanup-image /restorehealth

    Reboot the computer and then, in an Elevated Command Prompt:

    sfc.exe /scannow

    Success,
    Best regards
    MP.VS


    MP VS

    Thursday, December 05, 2013 4:57 PM
  • Thanks this worked for me perfectly.
    Saturday, May 31, 2014 11:46 AM
  • Hey brother, 
    I had the same issue and, this commad just save me a lot of time of hardwork...

    I just went to "Search" of Win 8.0
    Input there "powershell"> open the app (looks like a CMD screen)
    and at the prompt I just paste the following command:
    #powershell -ExecutionPolicy Unrestricted Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $Env:SystemRoot\WinStore\AppxManifest.xml

    # -> remember to get out this prompt "#" before the command line.

    At Late of Oct'14's still working fine.
    Thanks bro!!!

    Thursday, October 23, 2014 4:02 AM