none
Windows 8 RTM activation RRS feed

  • 问题

  • Hi there,

    On both the Release Preview and now the RTM I installed fresh from TechNet this morning, have encountered activation issues.

    I put my TechNet product key upon installation and all was fine, when I checked the activation status a few hours ago - Windows was activated. Tonight my action center says that Windows is now not activated, when I click to do so I get the following error:

    0xD0000010
    Unable to find detailed error description
    Unknown facility code of:0x1000 (4096L)
    Facility error: 0x10 (16L)

    I have read instructions to do the following:

    • open CMD as admin
    • type slmgr /upk
    • then type slmgr /ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX

    I can do this but I am worried that if this keeps happening I will run out of activations with this product key - so I am a bit worried about it.

    Is this the only solution? If I need to do this on a regular basis, am I at risk at my product key being blocked?

    Thanks for your help.

    2012年8月18日 21:20

答案

全部回复

  • We are also unable to activate our Windows 8 Enterprise x64.  Fresh install.

    We are getting error:

    Windows couldn't be activated

    Go to Control Panel to learn about other ways to activate.

    Error code: 0x8007007B

    Error description: The filename, directory name, or volume label syntax is incorrect.

    2012年8月18日 23:30
  • We are also unable to activate our Windows 8 Enterprise x64.  Fresh install.

    We are getting error:

    Windows couldn't be activated

    Go to Control Panel to learn about other ways to activate.

    Error code: 0x8007007B

    Error description: The filename, directory name, or volume label syntax is incorrect.

    Got it to work by doing the following:

    Run an elevated CMD window and execute slmgr.vbs -ipk "YOUR_PRODUCT_KEY". Now you can use the activation wizard found in the control panel.

    • 已建议为答案 Gunasekar1 2012年11月16日 11:24
    2012年8月18日 23:35
  • Hi,

    For Licence questions or issues, I suggest you make a call to Microsoft Support for further help.

    http://support.microsoft.com


    Juke Chou

    TechNet Community Support

    2012年8月20日 9:47
    版主
  • Hi Juke.

    I found the page and basically it's either phoning or ask a question on the forums.

    http://support.microsoft.com/contactus/cu_sc_prodact_master

    Issue still happening every now and then, but not all the time.

    2012年8月28日 18:04
  • Issue still happening every now and then, but not all the time.

    Hi,

    Do you mean the issue comes back even after you installed product again?


    Juke Chou

    TechNet Community Support

    2012年8月29日 2:14
    版主
  • No, but at almost every reboot. I ideally don't want to reinstall as I am just setup fine, also, as this did happen to me on the release preview (which was a previous install) then I think it must be something related to my setup.

    Is Microsoft pinging the activation server at every logon? Is it possible that if this fails, say due to internet access not being ready that this fails - causing me to be non activated again?

    Extra info: Also this was a clean install and not an upgrade of any sort.

    • 已编辑 Russ Greeno 2012年8月29日 17:28 added extra info
    2012年8月29日 17:27
  • Hi, 

    For activating a Windows 8 RTM Enterprise just use slmgr as explained here : 

    http://blogs.msdn.com/b/timart/archive/2012/08/29/activate-windows-8-enterprise-without-slui-dns-name-does-not-exist.aspx

    Hope this help.

    Linvi

    • 已建议为答案 linvỉ 2012年9月24日 19:05
    2012年8月30日 6:22
  • Well today all day so far I have been activated but I will try your tip if it happens again Linvi.


    2012年8月30日 17:15
  • The error has not happened for a few days now, so I assume the bug was fixed at the server.
    2012年9月3日 7:20
  • The error has struck again, here is a link to an activation report generated by Windows.

    2012年9月5日 11:56
  • Hi,

    Run this tool and post the report here.

    http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=52012    


    Juke Chou

    TechNet Community Support

    2012年9月6日 2:41
    版主
  • When I press copy, it reports back that there was an error creating the output files. But here's a screenshot of the tool running with my product key stuff blanked out.

    2012年9月6日 10:49
  • Dear Russ,

    Can you please post the error from this link "https://skydrive.live.com/redir?resid=70BF92EB65AF1348!604&authkey=!AOB-kO5qg_oPVqI" as I can't view the error from your skydrive account.

    Regards,
    prathaprabhu

    2012年9月7日 4:17
  • Here is another link, but I'll paste the info too.

    http://sdrv.ms/U07f5g

    <DiagReport>
    <LicensingData>
      <ToolVersion>6.2.9200.16384</ToolVersion>
      <LicensingStatus>SL_LICENSING_STATUS_NOTIFICATION</LicensingStatus>
      <LicensingStatusReason>0xD0000010</LicensingStatusReason>
      <LocalGenuineState>SL_GEN_STATE_INVALID_LICENSE</LocalGenuineState>
      <LocalGenuineResultP>0</LocalGenuineResultP>
      <LastOnlineGenuineResult>0x00000000</LastOnlineGenuineResult>
      <GraceTimeMinutes>0</GraceTimeMinutes>
      <TotalGraceDays>0</TotalGraceDays>
      <ValidityExpiration></ValidityExpiration>
      <ActivePartialProductKey>GVF9V</ActivePartialProductKey>
      <ActiveProductKeyPid2></ActiveProductKeyPid2>
      <OSVersion>6.2.9200.2.00010100.0.0.048</OSVersion>
      <ProductName>Windows 8 Pro</ProductName>
      <ProcessorArchitecture>x64</ProcessorArchitecture>
      <EditionId>Professional</EditionId>
      <BuildLab>9200.win8_rtm.120725-1247</BuildLab>
      <TimeZone>GMT Standard Time(GMT+01:00)</TimeZone>
      <ActiveSkuId>9e473b6d-b591-4c46-9c44-90a865f22e76</ActiveSkuId>
      <ActiveSkuDescription>Windows(R) Operating System, RETAIL channel</ActiveSkuDescription>
      <ProductUniquenessGroups>55c92734-d682-4d71-983e-d6ec3f16059f</ProductUniquenessGroups>
      <ActiveProductKeyPKeyId></ActiveProductKeyPKeyId>
      <ActiveProductKeyPidEx></ActiveProductKeyPidEx>
      <ActiveProductKeyChannel>Retail</ActiveProductKeyChannel>
      <ActiveVolumeCustomerPid></ActiveVolumeCustomerPid>
      <OfflineInstallationId>0xd0000010</OfflineInstallationId>
      <DomainJoined>false</DomainJoined>
      <ComputerSid>S-1-5-21-346754091-4017661049-3330198704</ComputerSid>
      <ProductLCID>2057</ProductLCID>
      <UserLCID>2057</UserLCID>
      <SystemLCID>2057</SystemLCID>
      <CodeSigning>SIGNED_INFO_PRS_SIGNED</CodeSigning>
      <ServiceAvailable>true</ServiceAvailable>
      <OemMarkerVersion></OemMarkerVersion>
      <OemId></OemId>
      <OemTableId></OemTableId>
      <Manufacturer>ASUSTeK Computer INC.</Manufacturer>
      <Model>P5N-T DELUXE</Model>
      <InstallDate>20120818141338.000000+060</InstallDate>
    </LicensingData>
    <HealthCheck>
      <Result>PASS</Result>
      <TamperedItems></TamperedItems>
    </HealthCheck>
    <GenuineAuthz>
      <ServerProps>0xc004f200</ServerProps>
    </GenuineAuthz>
    </DiagReport>

    2012年9月7日 10:43
  • Dear Russ,

    Thanks for posting the report. Did you recently changed or upgraded any of your hardware component? Or you constantly changing any hardware components? If not you don't have to worry about the activation but I would appreciate a screenshot of the error message from your Windows 8 detailed activation screen.

    Regards,
    prathaprabhu

    2012年9月7日 18:19
  • Hi There Prathaprabhu,

    No I'm not changing any components in between reboots.

    Here is a picture as requested.

    2012年9月8日 15:32
  • Dear Russ,

    Did you tried the automated phone activation system? It should work for sure if you have a genuine key. You can also speak to the Microsoft Customer Support if you have need further help with activation.

    Follow the steps for phone activation:

    1. Type - Slui 4 in the run command.
    2. Select your country and click next

    You can either call your local Toll Free No or checkout the following video which will help you to activate over phone using Skype (It's free).

    http://www.youtube.com/watch?v=F4jV3SG7DO8

    Regards,
    prathaprabhu

    2012年9月8日 19:06
  • Hi there, Prathaprabhu. I've not tried the phone activation yet because my system switches from being activated to deactivated at boot time. 75% of the time, my Windows is activated, it's fixing the other times when I am told it isn't.
    2012年9月11日 9:50
  • Hi there, Prathaprabhu. I've not tried the phone activation yet because my system switches from being activated to deactivated at boot time. 75% of the time, my Windows is activated, it's fixing the other times when I am told it isn't.

    Hi Russ, most likely your machine lost activation status due to corrupted licensing files or signatures. 

    To confirm this, could you also post the cab file generated by LicensingDiag? (Run licensingdiag -report report.txt -log report.cab and post report.cab)

    You can try to refresh your PC to bring it to activated state. I suspect virus/malware corrupted license files. If that's the case, you might have to reinstall windows.

    2012年9月12日 18:20
  • Hi Xiao.

    Thanks for your reply. Because I don't know what the cab file is, I don't know if it is safe to post. If there is a way to extract my product key from it then I'd be in trouble.

    R

    2012年9月14日 12:18
  • I don't know for sure yet, but I think I may have found my problem. In the last 24hours I have been having CMOS warnings from the BIOS, I think my battery may be dodgy. Perhaps it hasn't been keeping the time correctly, which has caused my system to become deactivated etc. Will order a new battery and see if the issue stops.
    2012年9月21日 21:50
  • Sorry I'm late on this one - but hasn't anyone in MS realised yet that MGADiag is NOT SUITABLE for Win 8?

    There is the inbuilt Licensingdiag tool instead.


    Noel Paton | Nil Carborundum Illegitemi | CrashFixPC | The Three-toed Sloth

    2012年9月21日 23:05
  • FWIW, the Product Key isn't present in full in any diagostic report - MGADiag by default will disclose only the last 3 groups of characters - which still leaves 25^10 combinations to pick from.

    Licensingdiag only discloses the final 5 characters - which means that the available combinations goes up to 25^20 :)

    The cab file doesn't disclose any more pernally identifiable data that I can see - but does contain data which can be read by MS internal software for diagnostic purposes.

    You can view the data by extracting the cab file in WinRar, and opening the content in Notepad+ (Notepad can get sniffy about opening files with this length line)


    Noel Paton | Nil Carborundum Illegitemi | CrashFixPC | The Three-toed Sloth

    2012年9月21日 23:15
  • We are also unable to activate our Windows 8 Enterprise x64.  Fresh install.

    We are getting error:

    Windows couldn't be activated

    Go to Control Panel to learn about other ways to activate.

    Error code: 0x8007007B

    Error description: The filename, directory name, or volume label syntax is incorrect.

    Got it to work by doing the following:

    Run an elevated CMD window and execute slmgr.vbs -ipk "YOUR_PRODUCT_KEY". Now you can use the activation wizard found in the control panel.

    This "slmgr.vbs -ipk "YOUR_PRODUCT_KEY"." worked for me as well.  Thanks very much!


    http://www.dslreports.com/forum/helix Join us and help find cures.

    2012年10月27日 3:00
  • Do you not connect the Samsung smartphone you turn on the USB debugging on PC?
    Please try to remove the case if you have connected. It may be improved.
    2012年10月31日 12:45
  • your the best! thanks!
    2012年11月2日 4:14
  • Do you not connect the Samsung smartphone you turn on the USB debugging on PC?
    Please try to remove the case if you have connected. It may be improved.

    This has to be the oddest thing in the world to me. I was having the exact same issues and got down to this post here and then looked at my Galaxy S3 and thought, why not. Unplugged it and told Windows 8 Pro to activate again. Worked.

    Why on earth does a usb phone in debug stop a box from activating windows?

    • 已建议为答案 LuisFPF 2013年2月16日 22:21
    • 取消建议作为答案 LuisFPF 2013年2月16日 22:21
    • 已建议为答案 LuisFPF 2013年2月16日 22:21
    2012年11月4日 19:59
  • I had this EXACT error. I had my Galaxy S2 plugged in in debug mode. Unplugged it, what do you know. Instantly after I unplugged it, the windows activation dialog came up saying activation succeeded. I didn't even tell it to try activating again. That's interesting.
    2012年11月5日 0:35
  • Wow.  After running every damn command prompt, reg hack and everything else I stumbled onto, I was reading this post and thinking "yeah yeah, same old crap that doesn't work" than saw the "unplug Samsung phone".  After all that, unplugged my Galaxy Note and voila, activated as normal.  That really needs to be shown in Microsoft knowledge base or would that be asking too much of a multi-billion dollar company?  1 second fix, I love you hyuchii!!
    • 已建议为答案 captgriggs 2012年12月7日 1:45
    2012年11月11日 8:19
  • same here with a Samsung Galaxy S2, can't believe... plugging off and it's activated again
    • 已编辑 Bali XNA 2012年11月20日 21:20
    2012年11月20日 21:20
  • Wow, what an odd, weird issue!

    Happened exactly the same to me having the Galaxy Tab 10.1 connected in debug mode. Unplugged it and... voilá! Windows was able to activates itself again.



    José Montelongo

    2012年11月30日 15:43
  • Same thing happened to me with my Samsung Galaxy S2 plugged in. I unplugged it and reactivated windows all was fine. Very odd bug as this has not happened till today for me.
    2012年12月5日 3:47
  • This was actually the issue with me also. I read and thought...no freaking way....after a half hour of troubleshooting. Reached over, unplug my Note II and boom, Windows is activated on next try.... are you kidding me, lol...
    2012年12月7日 1:48
  • I just joined to add the same thing. My already activated Windows 8 said it needed to be reactivated which I though was weird. So I went to activate, it failed, then I scoured the internet stumbling upon this post. I read down the list and got to the Samsung issues... As I looked over at my computer I realized my Samsung Note 10.1 was plugged in. So I though, well lets see, and as soon as I unplugged it the computer instantly activated. I find it strange that this prohibits or causes these issues. This may be something MS wants to look into.
    2012年12月16日 15:40
  • Do you not connect the Samsung smartphone you turn on the USB debugging on PC?
    Please try to remove the case if you have connected. It may be improved.

    I can't believe that plugging a Samsung Smartphone would screw up Windows Activation this bad. Microsoft should be aware of this and release a hotfix ASAP.
    2013年3月16日 20:22
  • Strangest problem in the world and this has been annoying me for weeks. I never made the link that the Windows 8 and Office 2013 activation errors only came up when I had my Samsung Galaxy S2 connected. So glad I stumbled onto this thread.

    An actual fix would be nice though.

    2013年4月26日 7:16
  • lol - unplugging my phone worked for me too.

    Someone was an absolute genius to put two-and-two together...

    2013年10月15日 23:21